Δευτέρα, 07 Ιουνίου 2021 10:14

Περί ιερότητας των αρχαίων, του Yorgos Kyriakopoulos, στο fb

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
fb38Τώρα που καταλάγιασε κάπως ο ορυμαγδός περί Dior και Ακροπόλεως, θα ήθελα να καταθέσω κι εγώ την άποψή μου γιά αυτήν την ταλιμπανικής πνοής έννοια της "ιερότητας" των αρχαιολογικών χώρων. Μιά έννοια που με βρίσκει όχι μόνο αντίθετο, αλλά με σοκάρει. Βαθύτατα. Και εξηγούμαι :
1. Όπως ξέρουν όλοι οι φίλοι μου είμαι φανατικός υποστηρικτής της ακεραιότητας, της ανάδειξης, της μελέτης και της έρευνας καθώς και της εμφύσησης αγάπης και σεβασμού γιά τα μνημεία του παρελθόντος (όσο και γιά την προστασία της φύσης, τουλάχιστον). Όμως ακεραιότητας και ανάδειξης, όχι θρησκόληπτου "σεβασμού" που προκύπτει από ποιός ξέρει πόσες προκλητικές απόψεις περί ηθικής, ταυτότητας, ιστορικού αφηγήματος (παραποιημένου ή όχι) κλπ. Άλλο ο σεβασμός και η αγάπη γιά το παρελθόν και άλλο ο στιγματισμός του "μη σεβόμενου".
Άλλο το να σου απαγορεύει ένας λατρευτικός χώρος, όπως ένα ορθόδοξο μοναστήρι, να φοράς σορτς (αν είσαι άντρας) ή μίνι φούστα ή παντελόνι (αν είσαι γυναίκα) ή να έχεις ακάλυπτα τα μαλλιά σου ή να φοράς παπούτσια (αν είσαι προσκυνητής σε μουσουλμανικό τέμενος) κλπ και άλλο να σε ψέγει μία κοσμική δημοκρατία, εκτός ορίων της δημόσιας τάξης, γιά την ηθική σου και την ελευθερία της αυτοδιάθεσής σου. Όχι ότι μου αρέσει και αυτό που γίνεται στο μοναστήρι ή στο τέμενος, αλλά ας πούμε πως προέχει ο σεβασμός στην πίστη των άλλων σε τέτοιους χώρους. Στους αρχαιολογικούς όμως?
2. Κάποτε οι φύλακες της Ολυμπίας με απέβαλαν από τον αρχαιολογικό χώρο με την βοήθεια της Αστυνομίας (!), επειδή με 42 βαθμούς κατακαλόκαιρο έβγαλα τη βρεγμένη μπλούζα μου στην Παλαίστρα του Λεωνίδη. Και όταν αγανακτισμένος ζήτησα εξηγήσεις, μου απάντησαν με την μεγαλύτερη φυσικότητα του κόσμου ότι δεν σέβομαι "την ιερότητα του χώρου". Τους φανταζόμουνα όλους αυτούς να παρακολουθούν εκείνα τα εγκαίνια αρχαίας ελληνικής τέχνης σε κάποιο Εμιράτο, όπου έντυσαν τα αγάλματα γιά να μη σοκαριστεί το πιστό πλήθος. Ή ακόμη πιό χαριτωμένα, τους φανταζόμουνα να σβήνουν από τις φωτογραφίες του Ερμή το μόριό του - ότι απέμεινε τέλος πάντων από τον βάνδαλο νεοφώτιστο Χριστιανό που θα το είχε κάποτε ακρωτηριάσει.
3. Τι είναι τέλος πάντων αυτή η "ιερότητα"? Από πού πηγάζει και από ποιό Σύνταγμα υποστηρίζεται? Πότε μας προέκυψε με τέτοια ζέση, με τέτοιον φανατικό ζήλο? Γιατί η Νέλλυ φωτογράφιζε γυμνό στην Ακρόπολη (σε περίοδο μάλιστα ελληνοχριστιανικής δικτατορίας) και εμείς βάζουμε τους αρχαιοφύλακες να τσιρίζουν "νοόυ πίκτσουρ" σε επισκέπτες που ποζάρουν (ντυμένοι!) μπροστά από τα αγάλματα των μουσείων ή ξεσηκωνόμαστε με το θράσος του καπιταλισμού να θέλει να χρησιμοποιήσει ένα λαμπρό μνημείο ως στοιχείο αισθητικής αναφοράς?
4. Τέλος φανταστείτε και το συγκριτικό του πράγματος. Δεν είμαστε μόνο εμείς (ή έστω οι μακρινοί μας πρόγονοι) ξέρετε οι σημαντικότεροι άνθρωποι που έζησαν ποτέ στον κόσμο. Φανταστείτε λοιπόν να απαγορεύεται η φωτογράφηση μπροστά από την Magna Carta στην Βρετανική Βιβλιοθήκη ή να απαγορεύονται εκδηλώσεις μπροστά από το Βρετανικό Κοινοβούλιο (που θα έπρεπε ίσως να χαίρει ίσης ιερότητας με τον Παρθενώνα) ή να απαγορεύεται να στήσεις μιά εκδήλωση σε όποιον χώρο υψηλού ιστορικού συμβολισμού, όπως στο Foro Romano ή στο Reichstag ή να απαγορεύεται να φωτογραφηθείς μπροστά στην Πιετά στον Άγιο Πέτρο ή στον Δαυίδ του Μιχαήλ Αγγέλου ή στην Άνοιξη του Μποτιτσέλι στην Φλωρεντία. Μη μου απαντήσετε πόσο παρακατιανά είναι αυτά, σε συμβολικό ή ιστορικό ή καλλιτεχνικό επίπεδο, παρακαλώ.
5. Η "ιερότητα των αρχαίων" (με την έννοια της "καθαρής εικόνας") είναι κατά την γνώμη μου προϊόν ενός βαθύτατου εθνικά επηρμένου και ηθικολογικά βεβαρημένου συντηρητισμού, που διδάσκεται από τους φορείς του ελληνικού δημοσίου εδώ και (λίγες πάντως) δεκαετίες. Και έχει περάσει αμάσητος στους δασκάλους, στους γονείς, σε όλους. Φτιάχνοντας μιά νέα θρησκοληψία γιά το συγκεκριμένο προχριστιανικό παρελθόν.
6. Υπάρχει βέβαια κάπου καλά κρυμμένο και το απολύτως τερατώδες: Η "ιερότητα" δεν είναι έννοια αξιακή, αλλά χρηματική. Αν δηλαδή ο όποιος Ντιόρ έδινε περισσότερα, τότε θα "εκπορνεύαμε" με λιγότερες αντιρρήσεις την ιερή γενεαλογία μας...
Υ.Γ. Μη σας πω πόση αγαλλίαση ένοιωσα πρωί-πρωί πέφτοντας σ' αυτή την όμορφη φωτογραφία από την δεκαετία του 1950, όπου πέντε όμορφες Μακεδόνισσες πόζαραν τόσο φυσικά μπροστά από το Ερέχθειο, κρύβοντας τις ζηλιάρες Καρυάτιδες. Εσάς σας προσβάλει αυτή η φωτογραφία?
Διαβάστηκε 388 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 07 Ιουνίου 2021 10:21
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση