Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013 13:48

Το όμορφο μέγαρο Σπυράκη στον Πειραιά από το MLP

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το έβλεπα μήνες τώρα κουκουλωμένο. Και προχθές το είδα γυμνό. Η πρώτη εντύπωσή μου ήταν πως μου άρεσε. Το χάζεψα για λίγο και το ψιλοσκέφτηκα. Και βέβαια τραβάει το μάτι. Ίσως γιατί ξεχωρίζει, είναι διαφορετικό από τα άλλα που είναι τριγύρω του. Είναι και τσίλικο.

 

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ολοφάνερο πως είναι προσεγμένο, πως έχει μία καλλιγραφία, ένα στυλ, έναν τρόπο που δεν είναι φτηνιάρικος και μια μετριοπαθή ισορροπία. Έχει επίσης τις καμπύλες του, τα ωραία στολίδια του. Και τα χρώματα ταιριαστά μου φάνηκαν, και αναμεταξύ τους και γενικά σε σχέση με το φως, ιδιαίτερα της δύσης. Τελικά εκπέμπει κάτι το αρχοντικό, κάτι από τη δύναμη του πλούτου σε αγγίζει, αλλά δεν είναι αυθάδικο και απρόσιτο. Παρατηρώντα το μου βγήκε μια διάθεση να μπω μέσα για να το "περιηγηθώ". Εύγε σε αυτούς που το έφτιαξαν κι άλλα πολλά τέτοια, είπα από μέσα μου.

Μιλάω, ως περαστικός φυσικά, για το μέγαρο Σπυράκη, που απαρατήρητο δεν περνάει μιας και είναι και σε ωραία ανοιχτή θέση. Βασιλέως Γεωργίου Β' και Φίλωνος, διαγώνια με την Αγ.Τριάδα και πίσω από την πλατεία Θεμιστοκλέους. Μου προξένησε εντύπωση πάντως που σ'αυτούς τους χαλεπούς καιρούς κάποιοι αποφάσισαν να επενδύσουν αναπαλαιώνοντας ένα ιστορικό κτίριο. Δεν  ξέρω τι υπολογισμούς έκαναν με την επένδυσή τους, αλλά φαντάζομαι πως καλές είναι για όλους μας τέτοιες κινήσεις, που όπως και να το κάνουμε έχουν ένα ρίσκο. Και είναι καλό, πέρα από την όποια επιχειρηματική κίνηση προκαλέσουν στην αγορά ως μεγάλη δύναμη που είναι τα H&M, γιατί προσθέτουν μια όμορφη γωνιά στον Πειραιά. Τον κάνει λίγο πιο φιλικό. Όσο για τα άλλα μαγαζιά, ίσως αυτά καταφέρουν να ανταγωνιστούν ως ένα σημείο τη φίρμα, ψάχνοντας τρόπους για να πουλάνε πιο φτηνά. Αφού όπως και να το κάνουμε, αγοράζοντας από τα H&M, σίγουρα στην τιμή είναι ενσωματωμένο και το νοίκι και σ'αυτό και το κόστος ανακατασκευής του μεγάρου. Άρα κάποια πλεονεκτήματα έχουν και οι μικροί απέναντι στα χαϊλάτα καταστήματα. Πάντως το κέρδος για τον Πειραιά είναι δεδομένο και αν πάει καλά η πορεία αυτού του μεγάρου, αυτό ίσως γίνει έναυσμα και για άλλες τέτοιες παρεμβάσεις, μιας και υπάρχουν κι άλλα τέτοια κτίρια στον Πειραιά που περιμένουν τον επενδυτή τους.

Στο μπλογκ MLP - blo - g - spot, βρήκαμε ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στην ιστορία αυτού του κτιρίου που βρίσκεται σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της αγοράς του Πειραιά. Πατώντας εδώ μπορείτε να το δείτε.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 10:24
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση