Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020 18:18

Πως θα γίνει να μη μας ξαναπροκύψει Μάτι;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
matiΔημήτρης Ψυχογιός: Τα συρτάρια είναι τίγκα στις μελέτες.
Αμέσως μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ο ίδιος ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Γερμανό καθηγητή Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, Διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών, να μελετήσει τα αίτια της καταστροφής και να προτείνει λύσεις. Ο κ. Τσίπρας συνάντησε τον κ. Γκόλνταμερ, του υποσχέθηκε «αμέριστη στήριξη» διότι, κατά τον πρωθυπουργό, υπήρχε φόβος να έχουμε νέες δολοφονικές πυρκαγιές «εξαιτίας των εξελίξεων αναφορικά με την κλιματική αλλαγή».
 Πέντε μήνες αργότερα, αρχές Φεβρουαρίου 2019, ο κ. Γκόλνταμερ παρέδωσε το πόρισμα της επιτροπής στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό, εισέπραξε πολλά εγκώμια - αλλά δυστυχώς το πόρισμα δεν ευχαρίστησε τη συριζανελική εξουσία: αντί να ρίχνει τις ευθύνες στην κλιματική αλλαγή και να απαλλάξει από κάθε ευθύνη υπουργούς, περιφερειάρχες, πυροσβέστες και λοιπούς εμπλεκόμενους, η Επιτροπή Γκόλνταμερ διαπίστωνε ότι υπάρχουν 45 συναρμόδιοι φορείς για τις πυρκαγιές που ήταν αδύνατον να συντονιστούν. Πρότεινε δραστική αλλαγή του υπάρχοντος συστήματος και δράσεις για την πρόληψη των πυρκαγιών.
Η ελληνική πολιτική ηγεσία αντέδρασε αστραπιαία για να διορθώσει τα κακώς κείμενα: Ο κ. Βούτσης, «ανήγγειλε ότι το πόρισμα θα μελετηθεί από τα μέλη των αρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών και στη συνέχεια τα μέλη της Ανεξάρτητης Επιτροπής θα προσκληθούν σε ακροάσεις με τη συμμετοχή και άλλων αρμόδιων φορέων» ώστε να καταλήξουν σε σοφές αποφάσεις. Ο πρωθυπουργός είχε ήδη ανακοινώσει από τον Αύγουστο 2018 την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και την αντικατάστασή της από «Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών υπό την επίβλεψη ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα επικυρώνεται από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής».
Καμιά από αυτές τι διασκέψεις και τις «τριμελείς επιτροπές» με τα 100 μέλη δεν λειτούργησε, το πόρισμα Γκόλνταμερ πετάχθηκε στα σκουπίδια - δικαίως, γιατί την Κυριακή καταλάβαμε ότι ο Γερμανός καθηγητής ήταν απλώς ηλίθιος: οι πυρκαγιές στην Ελλάδα κατακαίουν δέντρα, σπίτια και ανθρώπους διότι όταν ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θέλει να γίνει αρχηγός, τότε ο αρχηγός δεν του στέλνει πυροσβεστικά μέσα για να αποδείξει ότι ο υπαρχηγός είναι ανίκανος και έτσι να κρατήσει τη θέση του. Μάθαμε επίσης ότι το μόνο που ενδιαφέρει υπουργούς και αρχηγούς είναι να μην τους αποδοθούν ευθύνες. Για τούτο εκβιάζουν αξιωματικούς να «θάψουν» την υπόθεση.
Τέτοιοι πολιτικοί μάς κυβέρνησαν, τέτοια είναι η ηγεσία του κρατικού μηχανισμού. Το συμπέρασμα είναι ότι η κατακαημένη Ελλάδα υπάρχει ακόμη επειδή κανείς δεν ενδιαφέρεται να την κατακτήσει ή να την διαλύσει.
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020 17:12
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση