Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019 19:14

Η γνώμη του μαθηματικού Ν Σ. Μαυρογιάννη για τα θέματα των μαθηματικών στις Πανελλήνιες εξετάσεις, από το fb

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

panelliniesΣήμερα που το βασικό μέρος των Πανελληνίων εξετάσεων έχει τελειώσει θέλω να επισημάνω την σημαντική βελτίωση των θεμάτων των Μαθηματικών που έχει επιτευχθεί από το 2016 ως σήμερα. 
Το 2016 μια ομάδα ανθρώπων υποστηριζόμενη από την ηγεσία του Υπουργείου πραγματοποίησε μια στροφή των θεμάτων ώστε να είναι πιο ουσιαστικά και επικεντρωμένα στο σχολικό βιβλίο. Η στροφή αυτή δεν ήταν εύκολο εγχείρημα και συνάντησε βιαιότατες αντιδράσεις από τα πάσης φύσεως νιτερέσα.

Αρκετοί που υποστηρίξαμε δημόσια το αναγκαίο της αλλαγής εκθέτοντας επιχειρήματα (τα δικά μου έχουν εκτεθεί εδώ https://www.mathematica.gr/forum/viewtopic.php…, εδώ https://www.mathematica.gr/forum/viewtopic.php… και εδώ https://www.facebook.com/nsmavrogiannis/posts/1811635285818447) αντιμετωπίσαμε όχι επιχειρήματα αλλά εμπάθεια και αμάθεια (ιδιότητες που κατά κανόνα πάνε μαζί). 
Το 2017 είχαμε περαιτέρω βελτίωση των θεμάτων στο ίδιο πνεύμα και παρά τις αντιδράσεις η εκπαιδευτική κοινότητα άρχισε να προσαρμόζεται.
Έτσι το 2018 τα θέματα ακολουθώντας το νέο πνεύμα θεωρήθηκαν ως κάτι περίπου φυσιολογικό ενώ φέτος η βελτίωση υπήρξε τόσο σημαντική που πολλοί αξιόλογοι συνάδελφοι έσπευσαν να δώσουν συγχαρητήρια στην επιτροπή θεμάτων. 
Έχουμε ανάγκη από καλές κεντρικά οργανωμένες εισαγωγικές εξετάσεις μιας και πρόκειται για θεσμό που δε μπορεί να αντικατασταθεί από άλλο. Δεδομένου ότι και του χρόνου θα έχουμε ουσιαστικά το ίδιο σύστημα ας σημειώσουμε μερικές άμεσες βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν: 
α) Έγνοια ώστε να μην υπάρχουν επικαλύψεις στα εξεταζόμενα και επομένως να εξετάζεται περισσότερο μέρος της ύλης 
β) Προσεκτικός υπολογισμός του απαιτούμενου χρόνου: Περίπου διπλάσιος από όσον χρειάζεται για να δώσει πλήρεις απαντήσεις ο λύτης-εκπαιδευτικός. 
γ) Επιμελής σχεδίαση των οδηγιών βαθμολόγησης αφού προηγηθεί επικοινωνία με τους συντελεστές των Βαθμολογικών κέντρων. 
Οι άνθρωποι που βοήθησαν σε αυτή την σπουδαία αλλαγή είναι αρκετοί. Τους περισσότερους δεν θα τους μάθει το ευρύ κοινό ποτέ. 
Θα ήθελα όμως να αναφέρω τον Γιάννη Παντή πρώην Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου που δεν βρίσκεται πια στην ζωή.

Μαθηματικά Προσανατολισμού 2016. Συγχαρητήρια στην Επιτροπή

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019 19:27
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση