Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2018 17:24

Η Όλια Λαζαρίδου - το πιο εύθραυστο αγρίμι του ελληνικού θεάτρου - με τον Νίκο Ξυδάκη "Με μια αναπνοή" στην Αγγλικανική Εκκλησία, 3 &10/11

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

olia1Ως φοιτητής κινηματογράφου γνώρισα την Όλια Λαζαρίδου μέσα από τη ''Γλυκιά συμμορία'' του Νίκου Νικολαΐδη και την ''Παραγγελιά'' του Παύλου Τάσιου. Συχνή και σημαντική παρουσία στον Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο, μέλος μιας ανήσυχης παρέας καλλιτεχνών που περιλάμβανε σκηνοθέτες και ηθοποιούς, ποιητές και μουσικούς, αγρίμια κι αγριμάκια. Η ίδια πιστεύει πως το ελληνικό σινεμά των χρόνων εκείνων ήταν αμήχανο και άχαρο. Κάπου λογικό να το λέει μία ηθοποιός που ταυτόχρονα συνεργαζόταν με την αφρόκρεμα των σκηνοθετών του ελληνικού θεάτρου, από τον Ζιλ Ντασέν και τη Μάγια Λυμπεροπούλου μέχρι τον Λευτέρη Βογιατζή και τον Βασίλη Παπαβασιλείου.

 

Η Όλια Λαζαρίδου διαθέτει την πιο ωραία μελαγχολική φωνή - σαν όνειρο τη θυμάμαι τώρα και στα ''Παραμύθια της Κούκλας'' το 1983 στην κρατική τηλεόραση. Το 2011 είχα την τύχη να τη δω στο δικό της ''+Κορίτσι Μπαταρία-'', που παρουσίασε μέσα στον ισόγειο χώρο μιας κολωνακιώτικης πολυκατοικίας. Ποιητική φιγούρα, μάτια πράσινα, γυναίκα ''ανοιχτόχρωμη'', ικανή να σε παρασύρει στο ατομικό της ηλεκτρικό φορτίο. Αναρωτήθηκα, λίγο πριν τη συναντήσω ένα απόγευμα στην πλατεία Μαβίλη, αν θα συνομιλήσω με έναν σνομπ άνθρωπο. Καθόλου δεν είναι σνομπ η Λαζαρίδου! Αν ήταν δηλαδή, δεν θα ανοιγόταν τόσο πολύ στη συνέντευξη που θα διαβάσετε: Διότι δεν μιλήσαμε τελικά μόνο για θέατρο και κινηματογράφο, αλλά και για πολλά άλλα πράγματα, που άπτονται της ευρύτερης φιλοσοφίας της και αντίληψης για τον κόσμο και τους ανθρώπους. 

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί η συνέντευξη που παραχώρησε η Όλια Λαζαρίδου στον Αντώνη Μποσκοΐτη και αναρτήθηκε στο Κουτί της Πανδώρας στις 24.10.18 με τον τίτλο "Η Όλια Λαζαρίδου είναι το πιο εύθραυστο αγρίμι του ελληνικού θεάτρου". 

.

Πληροφορίες για το "Με μια αναπνοή".

Όλια Λαζαρίδου – Νίκος Ξυδάκης

Διονύσιος Σολωμός, Αθήνα 2018

Αγγλικανική  Εκκλησία του Αγ. Παύλου

Σάββατο 3 & 10 Νοεμβρίου 

Έπειτα από τις πετυχημένες παραστάσεις του Σεπτεμβρίου στην αυλή του ΜΙΕΤ, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού, η παράσταση «Με μια Αναπνοή» θα επαναληφθεί στον ιδιαίτερο χώρο της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγ. Παύλου, στο Σύνταγμα, στις 3 & 10 Νοεμβρίου 2018, στις 8.30 μ.μ.

 

Ο Νίκος Ξυδάκης και η Όλια Λαζαρίδου παρουσιάζουν ένα ποιητικό αφήγημα σε δύο μέρη.

 

Στο πρώτο μέρος της παράστασης παρουσιάζεται ο Λάμπρος του Διονυσίου Σολωμού, μια από τις πιο αινιγματικές μορφές του έργου του. Η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου και ο μουσικός Μιχάλης Νικόπουλος θα μας αφηγηθούν τη σκοτεινή ιστορία του σαν ένα λαϊκό τραγούδι.

 

Στο δεύτερο μέρος της παράστασης ο Νίκος Ξυδάκης ερμηνεύει, σαν έναν εσωτερικό μονόλογο, ποιήματα του Διονυσίου Σολωμού μελοποιημένα από τον ίδιο. Τον συνοδεύει στο κανονάκι η Έφη Ζαϊτίδου.

 

«Με μια Αναπνοή»

Σάββατο 3 & 10 Νοεμβρίου 2018, ώρα 20:30

 

Αγγλικανική Εκκλησία Αγ. Παύλου
Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2018 17:37
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση