Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018 18:33

Η "Σακόν" του Μπαχ, ένα από τα ωραιότερα κομμάτια που έχουν γραφτεί για βιολί

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

bach2Και τώρα η Έμιλυ έπαιζε ένα σόλο, κάτι που με έκανε να αμφιβάλλω αν είχα διαβάσει σωστά το πρόγραμμα. Ίσως επρόκειτο για σόλο ρεσιτάλ. 

Ενώ έπαιζε, αναγνώρισα το κομμάτι. Ήταν η Σακόν (Chaconne) του Μπαχ ( Άιζεναχ, 1685 - Λειψία, 1750) 

- Την ξέρεις;  

- Ναι.

Ένα από τα ωραιότερα κομμάτια που έχουν γραφτεί για βιολί. Ο Γιοχάνες Μπραμς έγραψε για τη Σακόν του Μπαχ ένα γράμμα στην Κλάρα Σούμαν, λέγοντας πως μέσα σε λίγα λεπτά περιέγραφε κάθε δυνατή συγκίνηση και ότι, αν το είχε γράψει ο ίδιος, δηλαδή ο Μπράμς, σίγουρα θα είχε τρελαθεί.*

- Πως έτυχε να το ξέρεις αυτό το κομμάτι; 

- Οι μαθηματικοί αγαπούν τον Μπαχ. Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζεις.

Από μια άποψη ο Ζαφάρ είχε δίκαιο. Έχω διαβάσει σε ένα από τα επιστημονικά περιοδικά του πατέρα μου, για μια μελέτη που αποδεικνύει ότι ένα παράξενα μεγάλο ποσοστό των μαθηματικών θεωρούν τον Μπαχ τον αγαπημένο τους συνθέτη. 

* " Η Σακόν", έγραψε το 1877 ο Μπραμς, "είναι το πιο όμορφο, το πιο ασύλληπτο μουσικό κομμάτι. Πάνω σ'ένα πεντάγραμμο, για ένα μικρό όργανο, ο άνθρωπος κατέγραψε έναν ολόκληρο κόσμο, των βαθύτερων στοχασμών και των εντονότερων συναισθημάτων. Αν φανταζόμουν ότι θα μπορούσα να δημιουργήσω, ή έστω να συλλάβω, ένα τέτοιο κομμάτι,, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η περίσσεια του ενθουσιασμού και της συγκλονιστικής εμπειρίας θα με έκαναν να χάσω τα μυαλά μου". 
Το απόσπασμα αυτό είναι από το μυθιστόρημα "Υπό το φως των όσων γνωρίζουμε" (2014) του Ζία Χάιντερ Ράχμαν (Μπάνγκλαντές, 1971) εκδόσεις Πόλις. 
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018 19:32
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση