Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2015 01:34

Ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας τίμησε τον Ροβήρο Μανθούλη στο Μελίνα και μπράβο του

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σήμερα το βράδυ για τρεις ώρες ένιωσα υπερήφανος που είμαι δημότης Κερατσινίου Δραπετσώνας εξ αιτίας της απόφασης της δημ.αρχής να τιμήσει τον Ροβήρο Μανθούλη. Ο 86χρονος κ.Μανθούλης είναι μία φυσογνωμία που έχει δημιουργήσει ένα σημαντικότατο έργο στο χώρο του κινηματογράφου με πάνω από 100 ντοκιμαντέρ, που πολλά απ'αυτά έχουν βραβευτεί σε διεθνή φεστιβάλ και για την εποχή τους ήταν πρωτοπόρα.

Πέρα από το κιν/φικό έργο του, τη συγγραφή αρκετών βιβλίων, καθώς και τη συμμετοχή του στην οργάνωση και τη διοίκηση του δημόσιου ραδιοφώνου και τηλεόρασης στις δεκαετίες του '70 και του '80, ο κ.Μανθούλης από έφηβος ήταν πάντα ένα ενεργό πολιτικό πρόσωπο που με τη δράση του υπερασπίστηκε αξίες και προτάγματα της ζωής του, ξεκινώντας στην κατοχή με την συμμετοχή του στην ΕΠΟΝ.

Παρεμπιπτόντως ας ξαναπούμε εδώ για μία ακόμα μια φορά για την τιμή που οφείλει να αποδώσει κάποτε ο δήμος μας και στους δικούς μας ρεμπέτες. Στην πόλη αυτή δημιουργήθηκε αυτό το ξεχωριστό τραγούδι που αποτέλεσε τη βάση της μουσικής μας εξέλιξης και ως πόλη δεν οφείλουμε μία ελάχιστη τιμή σε όλους τους ρεμπέτες του ντουνιά, έστω και τώρα, 80 χρόνια μετά; Εδώ τιμάμε τους "ξένους" και καλά κάνουμε, γι'αυτό είναι άξιον απορίας γιατί από τη δεκαετία του '50 και μετά δεν τιμήθηκαν από καμία δημοτική αρχή όπως τους άξιζε οι ρεμπέτες και το υπέροχο τραγούδι τους. 

Γενικά για την επαναλειτουργία του Μελίνα. Το σινεμά είναι ασβεστομένο, σενιαρισμένο, το πρασινάκι του γύρω γύρω περιποιημένο, τα χαλικάκι του παρομοίως, η οθόνη Ο.Κ, η προβολή από DVD κι αυτή καλή, όπως και οι άνετες καρέκλες με τα τραπεζάκια τους. Ίσως η ένταση του ήχου να δημιουργεί πρόβλημα στους περίοικους, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που αν όντως υφίσταται, λύνεται εύκολα. Το Μελίνα λοιπόν ξεκίνησε με καλές προδιαγραφές και θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει στην ώρα του, αν υπήρχε ένας καλύτερος σχεδιασμός και συντονισμός και προπάντων αν δεν είχε παραδοθεί από τη διοίκηση Τζανή σε τόσο άθλια κατάσταση και με τόσα πολλά χρέη. 

Η δομή του προγράμματος - ταινίες για παιδιά, θεματικά αφιερώματα, κλασσικές ταινίες του κινηματογράφου, σύγχρονα αριστουργήματα από όλον τον κόσμο και διάφορα ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους ταινίες -  θεωρούμε ότι είναι καλή και ότι κινείται σε μια λογική ταινιών με νόημα και παράλληλα ψυχαγωγικών. Μένει να δούμε και πως θα περπατήσει στην πράξη.

Στα κλασσικά έργα αναφέρουμε το αριστούργημα του Γιαπωνέζου Μιζογκούτσι " Ουγκέτσου Μονογκατάρι", τον "Ο Τρελός Πιερό", κλασσικός Γκοντάρ της δεκαετίας του '60 (τότε που οι νέοι της δύσης δεν χωρούσαν ούτε στον κόσμο της ούτε στον παραδοσιακό κινηματογράφο της) μια ταινία πάνω στην αυτοκτονία που αν και παραλλάζει όλους τους κώδικες του αστυνομικού φιλμ παραμένει υποβλητική, "Ο Μεγάλος ύπνος" του Χάουαρντ Χωκς και το "Γεράκι της Μάλτας" του Τζον Χιούστον, δύο από τα καλύτερα φιλμ νουάρ της χρυσής εποχής του Χόλυγουντ και την θρυλική "Καζαμπλάνκα". 

Στα καινούργια φιλμ, από αυτά που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια και έχουμε γράψει στη Σταγόνα, αναφέρουμε την εξαιρετική "Ida" του Πολωνού Πάβελ Παβλικόσφσκι, ταινία ενδοσκόπησης και αλληλοεπίδρασης δυο διαφορετικών γυναικών τη δεκαετία του '60 που εν τέλει και οι δύο την κάνουν από την πραγματικότητα, το "Δυο μέρες και μία νύχτα" των αδελφών Νταρντέν*, μια διεισδυτική ταινία στο πεδίο της διαμόρφωσης της ταξικής συνείδησης και αλληλεγγύης στις μέρες μας, την χιλιανή "Gloria", για τις γυναίκες που δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν την ερωτική αναζήτηση και μετά τα πενήντα, το υπέροχο ντοκιμαντέρ "Το αλάτι της γης" των Βιμ Βέντερς και Τ.Ρ. Σαλγάδο για τον διάσημο φωτογράφο πατέρα του δεύτερου, το ισπανικό περίτεχνο ψυχόδραμα " Magical girl" του Κάρλος Βερμούτ και την υπέροχα ασπρόμαυρη "Νεμπράσκα" του Ελληνοαμερικανού* Αλεξάντερ Πέιν. ( Δυο ιδέες για του χρόνου - ένα αφιέρωμα στους Ελληνοαμερικανούς σκηνοθέτες, Ε.Καζάν, Τ. Κασαββέτη και Α. Πέιν και ένα αφιέρωμα σε αδέλφια συνδημιουργούς: Οι Βέλγοι Νταρντέν, οι Ιταλοί Ταβιάνι, οι Αμερικανοί Κοέν και Γουατσόφσκι).

Στο αφέρωμα στο Χίτσκοκ, υπάρχουν δυο από τα αριστουργήματά του, "Ο σιωπηλός μάρτυρας" και "Ο δεσμώτης του ιλίγγου" ( Vertigo), ταινία που το 2012 πήρε την πρώτη θέση στην κατάσταση των 200 καλύτερων ταινιών του κόσμου. Πρόκειται για μία λίστα που διαμορφώνεται κάθε δέκα χρόνια υπό την εποπτεία του περιοδικού Sight & Sound και που μέχρι και την προηγούμενη φορά και για τέσσερις συνεχόμενες δεκαετίες καλύτερη ταινία ψηφίζετο "Ο πολίτης Κέην", του Όρσον Γουέλς. Στο αφιέρωμα στο Γούντι Άλεν θα παιχτούν δύο από τις καλύτερες ταινίες του, "Ο Νευρικός εραστής" και το "Μανχάταν".

Υπάρχουν και άλλες ταινίες που θεωρούνται καλές, κάποιες απ'αυτές που δεν τις έχουμε δει, και ελπίζουμε να τις τιμήσουμε. 

Οι προβολές στο Μελίνα αυτή την φορά διαφημίστηκαν ικανοποιητικά, τόσο με αφίσες με τον ευρηματικό τίτλο "Ξανά Παίζουμε", που τις είδαμε κολλημένες σε διάφορα σημεία στη Δραπετσώνα , όσο και με το βιβλιαράκι που περιέχει αναλυτικά όλες τις ταινίες και μοιράζετε από το ταμείο στους θεατές.

Η επαναλειτουργία του Μελίνα στρώνει το δρόμο για να ξεκινήσουν του χρόνου και από καλύτερες θέσεις και οι άλλοι δύο δημοτικοί κινηματογράφοι της πόλης μας. Ως μία από τις εφτά καλές τέχνες ( εννιά για άλλους) ο κινηματογράφος είναι η πλέον λαϊκή και ψυχαγωγική, γι'αυτό και το εν λειτουργία "Μελίνα" είναι ένα συν στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής για πολιτισμό και ψυχαγωγία στην πόλη μας. Σ'αυτό το σημείο είμαστε μαζί της.

Απορία: Το έχουμε παρατηρήσει κι άλλες φορές, το ακούσαμε και σήμερα. Γιατί οι περισσότεροι ομιλητές που είναι υπάλληλοι του δήμου ή ακόμα και μέλη του Δ.Σ, όταν λένε κάτι από το μικρόφωνο νιώθουν την ανάγκη να αρχίζουν την πρότασή τους με τη φράση κλισέ: " Όπως είπε και ο δήμαρχός μας....";; 

Στη 2η φωτό, από αριστερά: Ο δήμαρχος Χ.Βρεττάκος, ο Ρ.Μανθούλης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Ολυμπίας κ.Δ.Σπύρου που παρουσίασε τον κ.Μανθούλη, όχι όμως αρκούντως ικανοποιητικά. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015 22:50
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση