Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2024 18:17

Κι όμως, υπάρχουν εκπαιδευτικοί, λίγοι για να λέμε την αλήθεια, που ανεβάζουν τον πήχη της παιδείας στα δημόσια σχολεία

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

fb3Σ.Δ. Το θέμα, όπως όλοι οι λάτρεις της παιδείας καταλαβαίνουμε, είναι το πως και με τι θα προσπαθήσουν να βελτιωθούν κι άλλοι εκπαιδευτικοί που μέσα τους παίζει αυτή η επιθυμία. Εκτός από τη διαρκή και συστηματική αυτομόρφωση, ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος είναι η συγκρότηση ομάδων μελέτης κι έρευνας που συνήθως βοηθάει πολύ. Ομάδων, που ο στόχος τους  είναι να ανεβάζουν οι συμμετέχοντες το δικό τους επίπεδο και συνακόλουθα και των μαθητών τους, έτσι ώστε στην τελική να βιώνουν οι μαθητές ένα σχολείο που θα το χαίρονται και για όσα μαθαίνουν και για το πως τα μαθαίνουν και για τις ζωντανές σχέσεις μαθητών και εκπαιδευτικών.  

Ιδού ένα παράδειγμα ενός τέτοιου εργαστηρίου μελέτης και έρευνας που δημιούργησαν με δικιά τους πρωτοβουλία εν ενεργεία μαθηματικοί και που το ανάρτησε ο μαθηματικός Ν.Σ. Μαυρογιάννης στο fb

Το σχολικό έτος 2013-2014 το Εργαστήριο Άλγεβρας του Προτύπου Πειραματικού Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης (έτσι ήταν τότε η επίσημη ονομασία του σχολείου)  διήνυε το δεύτερο έτος λειτουργίας του. Ας μην παραπλανά ο προσδιορισμός. Ήταν εργαστήριο στο οποίο μετείχαν ενεργά δραστήριοι συνάδελφοι από την Αττική (και όχι μόνο) και επομένως η συμβολή των σχολείων τους ήταν αποφασιστική. 

Στο εργαστήριο εκείνη την χρονιά δούλευαν διάφορες ομάδες. Μια από αυτές ήταν η "Ομάδα για την Απόδειξη" στην οποία μετείχα με χαρά. Το προσωπικό μου κίνητρο ήταν η ιδέα (διόλου πρωτότυπη) ότι από κάποιο ηλικιακό σημείο και μετά η σωστή εξίσωση είναι Μαθηματικά=Απόδειξη. 

Η ομάδα αυτή, στην οποία έχω αναφερθεί στο παρελθόν, όπου μετείχαν εξαιρετικοί συνάδελφοι έκανε πολλή και καλή δουλειά. Εκτός από τις εσωτερικές δράσεις και τα υλικά που παρήγε προκάλεσε σειρά ομιλιών για τους εκπαιδευτικούς σχετικές με το θέμα της απόδειξης που έγιναν σε διαφορετικά σχολεία. Προσκεκλημένοι ομιλητές ήσαν οι Νίκος Μεταξάς-Θεοδόσης Ζαχαριάδης, Κώστας Στεργιόπουλος-Αριστείδης Μπαλτάς, Κώστας Δημητρακόπουλος-Χριστίνα Φίλη.

Στο τέλος του σχολικού έτους στις 27-6-2014 πραγματοποιήθηκε στο, πάντα φιλόξενο, Ίδρυμα Ευγενίδου  η 2η Ετήσια Ημερίδα του Εργαστηρίου όπου παρουσιάστηκε μέρος της δουλειάς μας. 

Στο βίντεο που παρατίθεται περιέχεται η δική μου συμβολή στην ημερίδα. Για κάποια σαρδάμ που υπάρχουν η ενόχληση μου δεν έχει απαλειφθεί παρά την δεκαετία που έχει παρέλθει. Κάποιες αναφορές που κανω σε προηγούμενες ομιλίες της ημερίδας είναι κατανοητές αν δει κανείς το σχετικό υλικό που μπορεί να βρεθεί εδώ https://algebrateacherlab.blogspot.com/2014/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR1Ri80-eyPcAJ3BqQeuIGpIwN6R8NxyA_j66tXc5_IKN8ClLRz4i2zBsU4_aem_IRzRhG-KH3evzprHJqnSkg  

Το αρχείο παρουσίασης υπάρχει εδώ https://docs.google.com/presentation/d/1ZQAEQqLsi6PxK0WOMKFUxfoiFune_HfB/edit?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR0lvn6ZYXTEbLqHHw0itFc_raX7rI8zw18HFi9HlkWqIb-ZGL_6NYCsd0c_aem_-hmH-MQxMyJBE6xU1sZG1w#slide=id.p1 

Ένα συνοδευτικό αρχείο υπάρχει εδώ https://docs.google.com/document/d/1T4cD4fYC22GVtjeoiDl7ymoVXwgpKx6s/edit?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR07HNv9ovcwNIoNovih132frrhUuuhiqAKvtlFrn-NSlaz44yL2kwoi8U0_aem_hTh97Jl1-rT4sCNiY3wuvg 

΄Όταν ετοίμαζα την σύντομη αυτή ομιλία συνέταξα ένα αρκετά εκτεταμένο κείμενο που ήλπιζα, μετά από κάποια τελική φροντίδα, να δημοσιοποιήσω. Πέρασαν τα χρόνια και δεν το έκανα. 'Ομως πάντα υπάρχει το "Από Δευτέρα.."

Ένα σχόλιο απάντηση στο fb του Ν.Σ.Μαυρογιάννη

Αγαπητές φίλες και φίλοι σας ευχαριστώ για τον καλό λόγο. Χωριστές ευχαριστίες σε Αναστασία, Λεμονιά, Αμαλία, Πέτρο δραστήρια μέλη του εργαστηρίου που με σχόλια τους μου θύμισαν πόσο καλή ήταν η συνεργασία μας και πόσα μάθαμε ο ένας από τον άλλο.

Θα ήθελα να σημειώσω (και δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό: πρόκειται για διεθνή πρακτική) πόση σημασία έχουν οι συνέργειες εκπαιδευτικών με περιεχόμενο, όρους, στοχεύσεις και ορίζοντα που συνδιαμορφώνουν οι ίδιοι. Και πόσο σημαντικό είναι να υποστηρίζονται ως βασικός πυλώνας επιμόρφωσης. Για λόγους που δεν είναι της ώρας να αναλύσω οι μεγάλες, δυσκίνητες (και με πολλά άλλα δυσ-) προσπάθειες επιμόρφωσης που εκπορεύονται με σφιχτές προδιαγραφές από τα "κεντρικά" είναι η λάθος απάντηση στις επιμορφωτικές ανάγκες.

 

Τέλος καλόν είναι να μην ξεχνάμε ότι η επιμόρφωση μακριά από τις σχολικές τάξεις (δηλαδή επί χάρτου) έχει πολύ μικρή αξία.

 Η ομιλία του Ν.Σ. Μαυρογιάννη στο Ευγενίδειο αναρτημένη στο youtube. https://www.youtube.com/watch?v=UlbMOv8Cbs8&ab_channel=%CE%9D.%CE%A3.%CE%9C%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Ιουλίου 2024 05:08
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση