Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2024 09:10

Ο ιστορικός, ερευνητής και συγγραφέας Κωστής Καρπόζηλος για τον Ελληνικό Κομμουνισμό από το 1912-1974

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

karpozilos«Ονομάζουμε κομμουνισμό την πραγματική κίνηση που καταργεί τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων». Ξεκινώντας από αυτή τη φράση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου, ο Κωστής Καρπόζηλος πραγματεύεται την ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού του 20ού αιώνα, εστιάζοντας στην «πραγματική κίνηση» των ανθρώπων του και ανιχνεύοντας τις πολλαπλές του γεωγραφίες.

Το αποτέλεσμα είναι μια συναρπαστική αφήγηση όπου πρωταγωνιστούν ταξιδιώτες της επανάστασης, εκπατρισμένοι διανοούμενοι, πρόσφυγες και μετανάστες, άνθρωποι που διασχίζουν τα συμβολικά και κυριολεκτικά όρια του έθνους.

Η οθωμανική και ελληνική Θεσσαλονίκη, η Κωνσταντινούπολη, οι προσφυγικές πόλεις της Ελλάδας, η Μόσχα και οι ελληνόφωνες κοινότητες της Μαύρης Θάλασσας του Μεσοπολέμου, τα χαρακώματα του ισπανικού εμφυλίου, το Παρίσι του Λαϊκού Μετώπου,

η Μέση Ανατολή στα χρόνια του πολέμου, το Βουκουρέστι και η Τασκένδη των πολιτικών προσφύγων, οι καπιταλιστικές μητροπόλεις στα χρόνια της δικτατορίας συνθέτουν μια διεθνική ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού. Και το νήμα που τα ενώνει είναι τόσο η αδιάκοπη κίνηση εκείνων που ένιωθαν ότι οι ταξικοί περιορισμοί και το καθεστώς της εκμετάλλευσης δεν ήταν η αυτονόητη συνθήκη της ύπαρξης, όσο και οι ζωές της επαναστατικής περιπλάνησης που δεν χωρούσαν σε μια εθνική επικράτεια. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Σελίδες 712, εκδόσεις Αντίποδες. 

 Πατώντας ΕΔΩ  θα εμφανιστεί μία συνέντευξη του συγγραφέα στους Κώστα Αθανασίου - Δημήτρη Παπανικολόπουλου που δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα ΕΠΟΧΗ με τον τίτλο Κωστής Καρπόζηλος: Το ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα μεταξύ διεθνικότητας και έθνους

ΕΔΩ  θα εμφανιστεί η συνέντευξη που παραχώρησε ο συγγραφέας στον Θοδωρή Αντωνόπουλο και δημοσιεύτηκε με τον τίτλο Κωστής Καρπόζηλος "Στην ιστορία δεν υπάρχουν απόλυτα πετυχημένες συνταγές". 

Και  ΕΔΩ  θα εμφανιστεί το έργο του Κ.Καρπόζηλου στην Βιβλιονέτ.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2024 09:57
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση