Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024 09:18

Το διαβιβαστικό της Ασφάλειας για το θάνατο του αστυνομικού πέρσι στου Ρέντη "καίει" μέλη και στελέχη του Ολυμπιακού + ένα σταγονίσιο σχόλιο

Επιλέγων ή Συντάκτης 

viaΣ.Δ. Δεν χρειάζεται να ψάξεις το θέμα της βίας στα γήπεδα της χώρας μας εδώ και πολλές δεκαετίες. Ένα είναι το δια γυμνού οφθαλμού συμπέρασμα, ακόμα κι αν δεν σε ενδιαφέρουν τα αθλητικά. Η βία λοιπόν, στα γήπεδα της χώρας μας, όλο και μεγαλώνει, παρόλα τα νεαρά θύματα που έχουν υπάρξει, όπως και την εμφανή απουσία από τις εξέδρες μιας μεγάλης μερίδας φιλάθλων. Και πιο συγκεκριμένα αυτών που μέσα τους είναι πιο έντονη η επιθυμία του θεατή να απολαύσει από τις εξέδρες σε ένα ασφαλές περιβάλλον και μαζί με άλλους το άθλημα που τον φτιάχνει, από την επιθυμία να είναι οπαδός μίας ομάδας με πρώτον και αδιαπραγμάτευτο στόχο τη νίκη με κάθε μέσο. Ας μην παραβλέπουμε επίσης ότι οι νεκροί και οι τραυματίες μέσα και έξω από τα γήπεδα είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Σ'αυτές τις συγκρούσεις που έχουν ως πιο ισχυρή πλευρά τους όχι μόνο τη θεμιτή νίκη αλλά ισοδύναμα και την αθέμιτη, μόνο από τύχη δεν θρηνούμε όλα αυτά τα χρόνια πολλαπλάσιους νεκρούς από αυτούς που πραγματικά προκύπτουν. Όσων πάντως δεν στρουθοκαμηλίζει η συνείδησή τους έχουν επίγνωση ότι οι επιδιώξεις αυτών που ηγούνται και όχι μόνο των πολυπληθών σωματείων, δεν είναι μόνο αθλητικές, είναι και επιχειρηματικές και κοινωνικές και πολιτικές και μάλιστα συχνότατα οι αθλητικές είναι το υπηρετικό προσωπικό των άλλων τριών αφεντάδων. Αυτή λοιπόν η διάσταση είναι που κάνει το πρόβλημα της αθλητικής βίας πολύπλοκο.

Το θέμα είναι πως η αθλητική βία, που αντλεί από την βία που ζυμώνεται στην κοινωνία και της την επιστρέφει στο πολλαπλάσιο, μπορεί  ως ένα μεγάλο βαθμό να αντιμετωπιστεί. Νομίζω πως αν το θέλουν, αν δηλαδή το βρουν συμφερότερο όλοι οι πρόεδροι των ομάδων και η εκάστοτε κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει η άθλια αυτή κατάσταση. Ο άλλος παράγοντας είναι η μάχη κατά του φανατισμού, κάτι που για να κερδηθεί είναι απαραίτητο να τη δώσουμε και με τον εαυτό μας και με όλους εκείνους που δηλητηριάζουν τις σχέσεις. Μια ας πούμε αθλητική στάση που θα συνδυάζει το πάθος με το χιούμορ, είναι ένα φως φανάρι γι' αυτούς που την έχουν επιλέξει και τους άλλους τους τζιζ μπορεί να τους βάζει σε σκέψεις. 

Να θυμηθούμε επίσης ότι τη δεκαετία του '80 στην Αγγλία επί Μάργκαρετ Θάτσερ, εξ αιτίας μιας τέτοιας συνεργασίας περιορίστηκες η μεγάλης έντασης και έκτασης βία που επικρατούσε έως τότε στα αγγλικά γήπεδα. Άρα και εσείς δεν συμφωνείτε ότι το πρόβλημα αυτό έχει πολλές πιθανότητες να λυθεί στα δοσμένα πλαίσια; Απαραίτητο φυσικά είναι είναι να συζητηθούν όλες οι  επιλογές που θα κατατεθούν από προέδρους και κυβέρνηση/αντιπολίτευση. Και αν όντως είναι αποφασισμένοι να βρεθεί λύση, τότε τελικά σε κάποια πρόταση θα συμφωνήσουν. Και εννοείται, ότι θα εφαρμοστούν προς κάθε κατεύθυνση όλα όσα θα προβλέπει η τελική συμφωνία.

Από διάφορα ρεπορτάζ σχετικά με το διαβιβαστικό που συνέταξε η ΕΛ.ΑΣ  για την Εισαγγελία . 

Ο τρόπος οργάνωσης των επεισοδίων στου Ρέντη, που οδήγησαν στον θανάσιμο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, και η εσωτερική ιεραρχία των χούλιγκαν της «Θύρας 7», που κατηγορούνται ότι συγκροτούν εγκληματική οργάνωση, περιγράφεται στις σελίδες της δικογραφίας που σχημάτισε η υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας. Χθες, οι 60 και πλέον συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε εναντίον τους διώξεις για 12 κακουργήματα, ανάμεσα στα οποία αυτά της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της ανθρωποκτονίας, της ηθικής αυτουργίας σε ανθρωποκτονία, της έκρηξης κ.ά.

Από την έρευνα προέκυψε, συγκεκριμένα, ότι 32 από τους κατηγορουμένους συναντήθηκαν στις 6.30 μ.μ. της 7ης Δεκεμβρίου 2023 έξω από τη θύρα VIP του γηπέδου Καραϊσκάκη

Με τις κάμερες ασφαλείας του γηπέδου να μην καταγράφουν εικόνα, φόρτωσαν πολεμοφόδια (ναυτικές φωτοβολίδες και δυναμίτες), ενώ οι πιο νεαροί της ομάδας πήγαν να προμηθευτούν από πρατήριο βενζίνη για την κατασκευή βομβών μολότοφ. Οταν ολοκλήρωσαν την προετοιμασία, πήγαν οι περισσότεροι με μηχανοκίνητη πορεία και οι υπόλοιποι με τέσσερα Ι.Χ. στο κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» προκειμένου –βάσει σχεδίου– να επιτεθούν στη διμοιρία των ΜΑΤ, που εκτελούσε μέτρα τάξης.

Η επίθεση έγινε λίγο μετά το τέλος του πρώτου σετ του αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού, κατόπιν συνεννόησης του φερόμενου ως αρχηγού των οργανωμένων οπαδών της «Θύρας 7» και του «μάνατζερ» τραγουδιστή και επικεφαλής του συνδέσμου στα Ανω Λιόσια (σ.σ. και οι δύο συγκαταλέγονται μεταξύ των συλληφθέντων). Ως ένδειξη προπαρασκευής της επίθεσης, η ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνει ότι οι δράστες δεν φορούσαν, ως συνήθως, διακριτικά της ομάδας τους, αλλά μαύρα ρούχα ώστε να καταστήσουν δυσχερέστερη την προσπάθεια ταυτοποίησής τους από την αστυνομία. 

Μεταξύ άλλων, στο εξασέλιδο έγγραφο της Ασφάλειας εκτιμάται ότι η εγκληματική οργάνωση «διευθύνεται συγκεκριμένα και σε ανώτατο επίπεδο από μέλη της διοίκησης ή στελέχη της ΠΑΕ Ολυμπιακός… και χωρίς τη συμμετοχή και την υψηλή προστασία (μελών διοίκησης και στελεχών της ΠΑΕ) τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δεν θα είχαν την καθολική και αδιαμφισβήτητη αποδοχή και υπακοή των κατώτερων μελών και κατά συνέπεια η εγκληματική οργάνωση δεν θα υπήρχε ή θα είχε περιορισμένο εύρος και δράση…».

Σε άλλο σημείο, οι αρχές αναφέρουν ότι «οι Ι.Α., Δ.Μ., αλλά και ο μετέπειτα δολοφονηθείς Β.Ρ., εισέρχονταν στους αγωνιστικούς χώρους ως SLO της ΠΑΕ Ολυμπιακός, δυνάμει διαπιστεύσεώς τους από τη διοργανώτρια Αρχή ( Super league), κατόπιν σχετικού αιτήματος της ίδια της ΠΑΕ Ολυμπιακός, που υπογράφονται από τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο αυτής, Δημήτριο Αγραφιώτη…». «Η διαπίστευση εισόδου στον αγωνιστικό χώρο μαρτυρά άμεση σχέση του διαπιστευμένου προσώπου με την ομάδα που του χορηγεί τη διαπίστευση», τονίζεται μεταξύ άλλων.

Στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. γίνεται επίσης αναφορά στα επεισόδια που έγιναν στον στάδιο Καραϊσκάκη έναν χρόνο πριν ( 23/4/2023), κατά τον αγώνα Ολυμπιακός – ΑΕΚ, για την πέμπτη αγωνιστική των play off. Προς το τέλος του αγώνα, όταν η Ένωση πέτυχε τρίτο γκολ, δυσαρεστημένοι οπαδοί του Ολυμπιακού προκάλεσαν τη διακοπή του αγώνα, πετώντας μπάλες στον αγωνιστικό χώρο. «Το ίδιο μάλιστα έπρατταν και οι πρόεδρος και αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Ευάγγελος Μαρινάκης και Κωνσταντίνος Καραπαπάς που βρισκόντουσαν στο γήπεδο και παρακολουθούσαν τον αγώνα». Μετά τη διακοπή του αγώνα εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο αστυνομικές δυνάμεις για να προστατεύσουν την αποστολή της ΑΕΚ που αποχωρούσε προς τα αποδυτήρια, ενώ από τις κερκίδες vip συνεχίζονταν να εκτοξεύονται διάφορα αντικείμενα. «Τότε ο Ι.Α. έκανε σήμα στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που βρισκόντουσαν στις κερκίδες των θυρών 6 και 7 να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο για να προκαλέσουν επεισόδια σε βάρος της αστυνομικής δύναμης».

Σε άλλο σημείο του διαβιβαστικού τονίζεται ότι «αξιοπρόσεκτο τυγχάνει και το γεγονός ότι κάποια από τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης συνδέονται με τον Ολυμπιακό και με εργασιακή σχέση, ενώ άλλα είτε έχουν προσληφθεί σχετικά πρόσφατα και εργάζονται (ενίοτε και χωρίς να παρέχουν πραγματική εργασία), είτε έχουν απασχοληθεί στο παρελθόν στον Δήμο Πειραιά, του οποίου ο δήμαρχος, Ι.Μ. είναι και αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την Εργάνη, ο Ι.Α. εργάζεται από το 2018 στο RED STORE ΘΡΥΛΙΚΑ ΔΩΡΑ MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ που είναι το επίσημο κατάστημα boutique της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ενώ παλαιότερα είχε εργασθεί επί δίμηνο και στον δήμο Πειραιά. Ο Θ.Π. εργάζεται από τον Ιούνιο του 2022 στην ΠΑΕ Ολυμπιακός, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2012 έως τον Μάιο του 2022 εργαζόταν στον Δήμο Πειραιά. Οι  Δ.Μ. και Π.Κ., προσλήφθηκαν την 1/6/2022 στον Δήμο Πειραιά όπου εξακολουθούν να εργάζονται. Οι Μ.Χ. και Ι.Χ. εργάστηκαν στον Δήμο Πειραιά κατά το χρονικό διάστημα από 20/4/2023 έως 19/6/2023. Τέλος ο Μ.Χ. εργαζόταν στο αθλητικό σωματείο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. (δηλαδή στον ερασιτέχνη) από 6/4/2020 έως 7/12/2023 (δηλαδή μέχρι και την ημέρα κατά την οποία έλαβαν χώρα τα επεισόδια στα οποία τραυματίστηκε θανάσιμα ο υπαρχιφύλακας Λυγγερίδης Γεώργιος)».

Η «Δαμόκλειος Σπάθη» και οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες

Για μία γιγαντιαία επιχείρηση κάνει λόγο η αστυνομία, έχοντας της δώσει την κωδική ονομασία «Δαμόκλειος σπάθη». Βιντεοληπτικό υλικό από κάμερες αλλά και ανώνυμοι πληροφοριοδότες βοήθησαν σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. τις τετράμηνες έρευνες που οδήγησαν στην εξάρθωση μιας τεραστίων διαστάσεων εγκληματικής οργάνωσης.

Υπήρξαν επίσης οι καταθέσεις 310 ατόμων, τρεις εκ των οποίων  - οπαδοί του Ολυμπιακού - έχουν μπει στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, για τον φόβο οι κατηγορούμενοι να προχωρήσουν σε πράξεις εκδίκησης και εκφοβισμού εναντίον τους. Και οι τρεις βρίσκονταν στο στάδιο «Μελίνα Μερκούρη» όταν έγινε η δολοφονική επίθεση κατά του αρχιφύλακα των ΜΑΤ. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, οι συγκεκριμένοι οπαδοί έδωσαν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο δομής, λειτουργίας και οργάνωσης των οργανωμένων του Ολυμπιακού.

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση