Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024 19:39

Μια νέα εντυπωσιακή τοιχογραφία, στα 35ο & 36ο Νηπιαγωγείο – Δημοτικό Σχολείο Πειραιά

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

pireas26Σ.Δ. Κρίνοντας από τη φωτογραφία μας έκανε κλικ αυτή η δραστηριότητα που μας προκάλεσε και μια χαρά στα μάτια μας με αυτά τα λατινοαμερικάνικα χρώματα. Η νέα τοιχογραφία είναι αφιερωμένη, κατά πως λέει το ρεπορτάζ, στην προστασία του περιβάλλοντος και τη "Μητέρα Γη". Μπορεί και να βοηθήσει αν θυμηθούμε πως ο Πειραιάς έχει πανελλαδικά, ίσως την χαμηλότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, που είναι 1,56 τ.μ.

Το άλλο αρνητικό όσον αφορά την περιβαλλοντική ποιότητα της πόλης, είναι οι λιγοστοί ελεύθεροι χώροι που υπάρχουν και η ανεπαρκής φροντίδα δρόμων και πεζοδρομίων. Κι αυτό όταν υπάρχουν τρόποι που μπορούν να πετύχουν να μεταφορτωθεί ο Πειραιάς σε μία όαση πρασίνου.  ΕΔΩ ένα άρθρο του Γιώργου Λιάλιου που υποστηρίζει μια τέτοια αλλαγή και που δημοσιεύτηκε το 2015. Είναι ζήτημα αν Δήμος και Υπουργείο το διάβασαν και το συζήτησαν τότε. Οι απλοί άνθρωποι έχω καταλήξει πως φιλοσοφώντας την κοινωνία τους/μας και έως στην καλύτερη περίπτωση τις μέτριες επιδόσεις της όσον αφορά την Προστασία του Περιβάλλοντος και το Πράσινο της Μάνας ΓΗΣ, ότι για το καλό και το όμορφο ποτέ δεν είναι αργά. Πράμα που σημαίνει ότι μία επικαιροποίηση αυτής της μελέτης επαφίεται σε εκείνους τους εκλεγμένους και μη δημότες, όπως και τους ενεργούς επίσημα και ανεπίσημα, που θέλουν ένα ομορφότερο, πολύ πιο πράσινο και ζωντανό Πειραιά. Ίδωμεν αν υπάρχουν τέτοιοι δημότες. 

Χρήστος Ράπτης. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Πειραιά με την UrbanAct μια νέα εντυπωσιακή τοιχογραφία, κοσμεί τα 35ο & 36ο Νηπιαγωγείο - Δημοτικό Σχολείο Πειραιά. 

Αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος και τη «Μητέρα Γη», η νέα τοιχογραφία κοσμεί τα 35ο & 36ο Νηπιαγωγείο – Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, ομορφαίνοντας το κτίριο και την περιοχή.

Η ξεχωριστή τοιχογραφία εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια», που έχει σκοπό να μεταμορφώσει τις προσόψεις σχολικών συγκροτημάτων, περνώντας παράλληλα μηνύματα για ζωτικής σημασίας περιβαλλοντικά θέματα.

Στη συγκεκριμένη δράση συμμετείχαν τέσσερις καλλιτέχνες από τη Βραζιλία, οι οποίοι ήρθαν για πρώτη φορά στη χώρα μας και επιμελήθηκαν το έργο, αφιερωμένο στη «Μητέρα Γη», υπενθυμίζοντας την οικουμενικότητα των προβλημάτων.

Πρόκειται για τους Carlos Zornitta, Zion, Fhero & Isaac de Jesus, οι οποίοι ήταν φιλοξενούμενοι της εταιρείας χρωμάτων σπρέι “Flame by Cosmos Lac”, η οποία είναι ο αποκλειστικός χορηγός της δράσης.

Για το 2024 στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια», θα φιλοτεχνηθούν τοιχογραφίες σε 4 ακόμα σχολικά κτίρια της πόλης μας, τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα.

Σημειώνεται ότι, το 35ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, βρίσκεται στην περιοχή παρέμβασης του Ευρωπαϊκού Έργου “euPolis”, που υποστηρίζει μια Ολοκληρωμένη Μεθοδολογία Αστικού Σχεδιασμού για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των πολιτών.

«Οι τοιχογραφίες αποτελούν τέχνη, κοσμούν τον αστικό ιστό»

O Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, δήλωσε:

«Μια εντυπωσιακή δημόσια τοιχογραφία φιλοτεχνήθηκε στην πόλη μας, ομορφαίνοντας αυτή τη φορά τα 35ο & 36ο Νηπιαγωγείο-Δημοτικό Σχολείο Πειραιά. Οι τοιχογραφίες αποτελούν τέχνη, κοσμούν τον αστικό ιστό, προσφέρουν μια διαφορετική αισθητική και προσδίδουν έναν σύγχρονο χαρακτήρα εξωστρέφειας στις πόλεις.

Το κρίσιμο περιβαλλοντικό μήνυμα που περνά η τοιχογραφία αποτελεί για τη Δημοτική μας Αρχή προτεραιότητα και σε αυτό το πλαίσιο υλοποιούμε μια σειρά περιβαλλοντικών δράσεων και πρωτοβουλιών, προκειμένου η προστασία του περιβάλλοντος να γίνει συνείδηση από μικρή ηλικία. Οι δημόσιες τοιχογραφίες αποτελούν εικαστικά έργα τέχνης ανοικτά στο κοινό, συμβάλλουν στο να αποκτήσουν οι πόλεις πολιτιστική ταυτότητα και γι΄ αυτούς τους λόγους θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε ενέργειες που δίνουν χρώμα και προσδίδουν αισιοδοξία και καλαισθησία σε κτίρια και δημόσιους χώρους της πόλης μας.

Θα ήθελα να συγχαρώ τους καλλιτέχνες που δημιούργησαν την τοιχογραφία, να ευχαριστήσω την UrbanAct για την εξαιρετική συνεργασία μας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να ομορφαίνουμε την πόλη μας, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στη δράση».

 

Για την UrbanAct

Η UrbanAct για πάνω από είκοσι χρόνια παρεμβαίνει με τις δράσεις της στα σχολεία ανά την Ελλάδα, με τοιχογραφίες που ανακαινίζουν αισθητικά τους χώρους, εκπέμπουν μηνύματα, ομορφιά και αισιοδοξία, με καλλιτέχνες που προσφέρουν το έργο τους και την ενσυναίσθησή τους για τη γνώση, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, τη χαρά της ζωής και της συνεργασίας, της αλληλοβοήθειας.

Πηγή: in.gr/2024/03/21/aftodioikisi

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2024 11:26

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση