Κυριακή, 24 Μαρτίου 2024 20:21

Παραμένουν στη δουλειά τους οι συμβασιούχοι του Δήμου Πειραιά μιας και το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την αίτηση αγωγής του Μώραλη

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

dhmarxeio peiraiaΣτις θέσεις τους παραμένουν οι 211 συμβασιούχοι στον Δήμο Πειραιά, καθώς το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την αίτηση με την οποία η δημοτική αρχή επιχείρησε να τους πετάξει στην ανεργία. Οι εργαζόμενοι, με βάση Προσωρινή Διαταγή του Πρωτοδικείου Πειραιά, παραμένουν στις θέσεις τους μέχρι τον προσεχή Δεκέμβρη (14/12/2024), που έχει οριστεί η εκδίκαση της αγωγής τους. Ωστόσο, η δημοτική αρχή Μώραλη προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας την ακύρωση της Προσωρινής Διαταγής προκειμένου να λήξει η εργασιακή τους σχέση εδώ και τώρα.

Την περασμένη Τρίτη, κατά τη συζήτηση της αίτησης, οι εργαζόμενοι είχαν κάνει συγκέντρωση στα Δικαστήρια της Ευελπίδων ενώ το Σωματείο Οδηγών, Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά είχε προκηρύξει στάση εργασίας. Είχαν προηγηθεί παρεμβάσεις στη δημοτική αρχή και καταγγελίες για την εχθρική προς τους εργαζόμενους στάση της. 

Όπως καταγγέλλει το Σωματείο, η αντεργατική πολιτική της Δημοτικής Αρχής Πειραιά «είναι ταυτισμένη με την πολιτική της κυβέρνησης», ενώ δεν διστάζει «να πάει ένα βήμα παρακάτω την αντιδραστική διάταξη Βορίδη», με βάση την οποία οι δημοτικές αρχές υποχρεούνται να προσφεύγουν ενάντια σε πρωτόδικες αποφάσεις που δικαιώνουν συμβασιούχους. «Οι μάσκες των "φιλεργατικών" έπεσαν, τα "ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" αποκαλύφθηκαν. Αποδείχθηκε στην πράξη ότι αποτελούν εμπαιγμό της δημοτικής αρχής προς τους εργαζόμενους, για να βαθαίνει ακόμη περισσότερο η εντατικοποίηση της εργασίας και η εκμετάλλευση. Να ξεζουμίζουν μέχρι το μεδούλι τους εργαζόμενους και μετά να τους πετάνε απολυμένους στην ανεργία. Αλλά δεν τους πέρασε!», τονίζει στην ανακοίνωσή του.

Αναφερόμενο στη δικαστική απόφαση που δικαιώνει τους εργαζόμενους, το Σωματείο καλεί τους συμβασιούχους «να γυρίσουν την πλάτη στα εργοδοτικά σωματεία που είναι εντεταλμένα να εξυπηρετούν τις ανάγκες της Δημοτικής Αρχής», να συσπειρωθούν στις γραμμές του και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους. «Όπως μπορέσαμε και κερδίσαμε τη μάχη για την παραμονή στην εργασία για ένα χρονικό διάστημα, μπορούμε να κερδίσουμε και τον μεγαλύτερο αγώνα για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους με δικαιώματα», υπογραμμίζει.

Την απόφαση της Δημοτικής Αρχής Πειραιά να προσφύγει ενάντια στην προσωρινή διαταγή δικαστηρίου που κέρδισαν οι 211 συμβασιούχοι του δήμου καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πειραιά.

«Από τη συγκεκριμένη κίνηση και τη διαδικασία που ακολούθησε η Δημοτική Αρχή Πειραιά, αποκαλύπτεται πλήρως η υποκρισία της απέναντι στους εργαζόμενους του δήμου και η αντεργατική πολιτική που υπηρετεί, πιστή στις κατευθύνσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης για περιορισμό των προσλήψεων και περαιτέρω εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών του δήμου. Χρησιμοποιεί μάλιστα και έωλα επιχειρήματα, όπως το ότι "ο δήμος δεν έχει τα χρήματα για να κρατήσει τους συγκεκριμένους εργαζόμενους", τη στιγμή που σε πρόσφατη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου η δημοτική αρχή αποτύπωσε την υπερκάλυψη της στοχοθεσίας εσόδων (ιδία έσοδα και έσοδα ΠΟΕ) για το 2023 κατά 4 εκατ. ευρώ μέσω της αύξησης της φοροληστείας του λαού του Πειραιά ή ότι δήθεν «οι ανάγκες μας στην καθαριότητα έχουν καλυφθεί με τις πρόσφατες προσλήψεις συμβασιούχων», τη στιγμή που οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αφενός δεν δούλευαν μόνο στην καθαριότητα, αφετέρου υπάρχουν ανάγκες και σε άλλους τομείς όπως π.χ. η φύλαξη σχολείων και ελεύθερων χώρων - χώρων άθλησης και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν!

Η συγκεκριμένη αντιδραστική απόφαση δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που έχει προκύψει. Πρόσφατα είχαμε απόλυση εργαζόμενου συμβασιούχου ΑμεΑ με την αιτιολογία της «παράβασης καθήκοντος», δεν έχει απαντηθεί ακόμα τι θα γίνει με τα δεδουλευμένα των γυμναστών του ΟΠΑΝ για τους μήνες Σεπτέμβρη - Δεκέμβρη, ενώ στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχαμε και την αποκάλυψη από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Προσωπικού ότι οι εργαζόμενοι που απορροφήθηκαν από τον ΟΠΑΝ και είναι μέσω εργολάβου ή με συμβάσεις έργου, είναι απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες που καταργήθηκε το Νομικό Πρόσωπο!

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει ότι «σήμερα είναι επίκαιρη όσο ποτέ η διεκδίκηση μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων και προσλήψεων μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" θα είναι δίπλα σε κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο που διεκδικεί τα αυτονόητα, κόντρα στους στόχους και τις επιδιώξεις της Δημοτικής Αρχής Πειραιά. Καλούμε τους εργαζόμενους να δώσουν αποφασιστική απάντηση στα σχέδια αυτά με το δυνάμωμα των αγώνων τους και τη μαζική συμμετοχή τους στην Πανεργατική Απεργία στις 17 Απρίλη!».

Πηγή: 902.gr/eidisi

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2024 21:19

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση