Κυριακή, 06 Οκτωβρίου 2013 16:55

Ο γερόλυκος Πουλικάκος είναι εδώ με μας στην Αυγή

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Από τον χώρο της μουσικής, εσύ ποιος λες ότι είναι η πιο κάλτ φυσιογνωμία, που όμως είναι και δεν είναι σ'αυτό που ονομάζετε εναλλακτικός χώρος; Ο Τζίμης Πανούσης, γνωστός και ως Τζιμάκος. Εσύ; Ο Δημήτρης Πουλικάκος, γνωστός ως Μήτσος και ως θείος Νώντας, που μας έχει σφραγίσει από τη θρυλική συναυλία στο γήπεδο του Ζωγράφου, λίγο πριν ξεκινήσει η πράσινη δεκαετία του '80.

 

Λοιπόν, ένα από τα κοινά που έχουν αυτοί οι δύο άνθρωποι είναι οι ανεπαίσθητες αλλαγές που έγιναν αντιληπτές

από το κοινό τους μέσα στα πολλά χρόνια που ζωγραφίζουν στο πάλκο. Σταθερή αξία και οι δυο. Είναι πάντα εκεί

και μας περιμένουν στην άκρη μιας μουσικής που δεν έχει φθαρεί εντελώς, μιας μουσικής που κλωθογυρίζει γύρω

από το ροκ, ένα χαρμάνι αθυρόστομης τρέλας, ευαίσθητης λοξής ματιάς, που αντλεί από την πιάτσα, αλλά κι απ'την

ομορφιά της μπουνάτσας, εκπέμποντας μία φιλικότητα σε ότι ό μέσος Έλληνας το προσπερνάει αδιάφορος. Εμείς

που τους χαιρόμαστε, μας έχουν καταφέρει να τους έχουμε εμπιστοσύνη ως προς τα κίνητρά τους, την ποιότητά

τους και γι'αυτό να τους συμπαθούμε.

Την προηγούμενη εβδομάδα τα φώτα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έπεσαν πάνω στον Πουλικάκο. Αιτία, αυτά που εξεστόμισε στην εκπομπή του Πρετεντέρη "Ανατροπή". Οι πιο χαρακτηριστικές ατάκες του ήταν οι εξής:". Αισθάνομαι ότι με καλέσατε να συμμετέχω σε μία κακή φάρσα. Κακιά μεν, αλλά φάρσα, εις βάρος του ελληνικού λαού ", ενώ όταν είπε στον Πρεπεντέρη πως από το '95 - '96 άρχισε να φιλοξενεί στην εκπομπή του τους Χρυσαυγίτες κι αυτός του απάντησε "δεν τους ξέραμε τότε", τότε ο Μήτσος του αντιγύρισε " μένω έκπληκτος, τέτοια αθωότητα στις μέρες μας!", ενώ απευθυνόμενος στον κ.Βορίδη είπε: " ο κ.Βορίδης αντικατέστησε στην αρχηγία της ΕΠΕΝ τον κ.Μιχαλολιάκο, χωρίς να μας έχει πει ότι αποκηρύσσει μετά βδελυγμίας το μπαλταδάκι".

Η δημοσιογράφος Πόλυ Κρημνιώτη του πήρε μία συνέντευξη (εδώ) που δημοσιεύτηκε στην Αυγή της Κυριακής. Ο Πουλικάκος και σε αυτήν τη συνέντευξη του είπε μερικά καλά. Όπως ότι ο άμεσος, ευθύς και ειλικρινής λόγος μπορεί να υπερισχύσει της ξύλινης, διεκπεραιωτικής επιχειρηματολογίας, ή ότι, δυστυχώς στην ωραία Ελλάδα μας, επικρατεί ο κομματικός οπαδικός πολιτισμός που μας οδηγεί σε κώμα.

Έχει πλάκα εκεί που λέει " οι καλλιτέχνες λέμε ο καθένας ότι θέλει". Μου έφερε στο νου το γνωστό λογικό παράδοξο του κρητικού Επιμενίδη, που πριν χιλιάδες χρόνια είχε πει ότι οι Κρητικοί είναι πάντα ψεύτες. Λοιπόν, όλα καλά κι ωραία; Όχι φυσικά. Λόγου χάρη, με ενόχλησε σ'ένα σημείο. Εκεί όπου λέει " Οι διανοούμενοι - πλην ελαχίστων εξαιρέσεων - τηρούν σιγήν ιχθύος. Ντροπή!" Όμως αγαπητέ μας θείε Νώντα, έτσι όπως το διατυπώσατε τα σκάγια τους παίρνουν όλους, και τους λίγους και τους πολλούς. Αν τουλάχιστον αναφέρατε τις, κατά τη γνώμη σας, ελάχιστες εξαιρέσεις; Αναρωτιέμαι επίσης αν θα μαθαίναμε τι σκέπτεστε εσείς για όλα αυτά που τραβάμε, αν δεν ήταν αυτή η εκπομπή του Πρετεντέρη. Θέλω να πω δηλαδή πως πολλοί καλλιτέχνες - διανοούμενοι δεν έχουν καθόλου πρόσβαση στα ΜΜΕ. Απλά δεν τους παίζουν.

Υπάρχει ακόμα μία ένσταση. Υπάρχουν άνθρωποι του πνεύματος, που για χίλιους λόγου,ς δυσκολεύονται να παρέμβουν άμεσα στην επικαιρότητα. Όμως με το έργο τους προσπαθούν να διαμορφώσουν μια δυναμική προβληματισμού και μία αλλαγή προσανατολισμού. Τέλος, πάντα υπάρχει και η περίπτωση της αδυναμίας να εκφέρουν οι άνθρωποι των γραμμάτων από εκείνες τις σκέψεις που ίσως και να μπορούν να παίξουν ρόλο θετικό. Άνθρωποι είναι κι αυτοί και είναι επιθετικό κι αμετροεπές να τους ζητάμε οπωσδήποτε να έχουν κάτι να μας πουν. Ας σκεφτείτε και τον εαυτό σας που στην ερώτηση τι συμβουλεύει ο θείος Νώντας σήμερα τα παιδιά, απαντάτε ότι, "εδώ δεν ξέρω αν μπορώ να συμβουλέψω τον εαυτό μου, πόσο μάλλον τα σημερινά παιδιά...". Νομίζω πως πάντοτε θα υπάρχουν διανοούμενοι που θα υποστηρίζουν την υπάρχουσα κατάσταση και αυτό είναι δικαίωμά τους. Όπως και θα υπάρχουν διανοούμενοι που θα κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους για ιδιοτελείς λόγους - αυτούς δεν τους γουστάρω. Με αυτά τα δύο δεδομένα, νομίζω πως το καλύτερο απ'όλα είναι να αναδεικνύουμε εκείνους τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, που τολμούν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους. Αλλά και που επιπλεόν καταφέρνουν να μας εμψυχώσουν, να μας φωτίσουν και να μας ζεστάνουν όταν κάνουν διάλογο μαζί μας. Να υπενθυμίσουμε σε μία παραλλαγή και το κατεκτημένο δικαίωμά μας, που λέει ότι όσο πιο καλή είναι η κριτική που κάνουμε σε όλες τις κατηγορίες των διανοούμενων, τόσο βοηθάμε τους άλλους να κρίνουν κι εμάς.

Το καλό είναι πως ο Πουλικάκος είναι διάφανος και σε αρκετά σημεία καίριος και εύστοχος. Όλη η μακρόχρονη ιστορία του τον έχει φέρει σε μία θέση δεν κρύβεται από κανέναν, δεν υποκρίνεται και τολμάει να εκτεθεί με τις αντιφάσεις του και τις αδυναμίες του. Μια τέτοια στάση σχεδόν πάντα βοηθάει τους αναγνώστες να δουν λίγο πιο καθαρά τον γύρω κόσμο τους, αλλά και τον άλλον, τον κρυμμένο μέσα τους. Εν κατακλείδι, μακάρι να είχαμε περισσότερους Πουλικάκους σ'αυτήν την χώρα.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Πουλικάκου που δημοσιεύτηκε στις 6/10/2013.

* Με τη συμμετοχή σας στην "Ανατροπή" δείξατε ότι η αλήθεια μπορεί να ακουστεί και στα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης. Αρκεί να υπάρχει διάθεση να ειπωθεί. Η καλύτερη επίθεση λοιπόν μπορεί να γίνει και με τα δικά τους όπλα;

Αποδεικνύεται, άλλη μια φορά, πως ο άμεσος, ευθύς, ειλικρινής λόγος, μπορεί να υπερισχύσει, της ξύλινης, διεκπεραιωτικής επιχειρηματολογίας, από το "ποίημα", δηλαδή, που, δυστυχώς, έχουμε συνηθίσει ν' ακούμε. Ο κόσμος υποφέρει και το πάθος και η αμεσότητα λείπουν από τον πολιτικό λόγο. Όλοι μιλάνε με κλισέ.

* Στην "Ανατροπή" μάς θυμίσατε ότι ο βουλευτής και τέως υπουργός της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης διαδέχτηκε στην αρχηγία τον επικεφαλής, υπόδικο αρχηγό της Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκο στη μεταπολιτευτική ΕΠΕΝ. Θυμίσατε στον κύριο Πρετεντέρη ότι από τη δεκαετία του '90 καλούσε τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής στην εκπομπή του.Τι δεν πρέπει να ξεχνάμε σήμερα;

Κανονικά, θα 'πρεπε να συνεχίσω και να τον ρωτήσω:"Αν η Χ.Α. ήτανε μια άσημη περιθωριακή ομάδα, όπως λέτε κι εφ' όσον σας τους σύστησαν και άρα αντελήφθητε, ως έμπειρος δημοσιογράφος, περί τίνος επρόκειτο, ποιος ο λόγος να τους ανασύρεται από την αφάνεια και όχι μόνο να τους συστήσετε και σε μας, αλλά και επανειλημμένα να τους δώσετε βήμα για να διαφημίσουν, το φασιστικό και μισαλλόδοξο λόγο τους νομιμοποιώντας τους; Έχετε προσφέρει και σε άλλες 'περιθωριακές ομάδες', τον χρόνο να αναπτύξουν τις ιδέες τους; Και αν όχι, προς τι η προτίμηση στα καλόπαιδα της Χ.Α.;". Αυτά έπρεπε ακόμα να του θυμίσω, αλλά κι εμείς σήμερα δεν θα 'πρεπε να ξεχνάμε πολλά πράγματα. Σίγουρα, ένα απ' αυτά είναι πως η Χρυσή Αυγή δεν γεννήθηκε με παρθενογένεση. Οι ρίζες και η ουσία της βρίσκονται στο αενάως ανανεούμενο, φεύ, κομμουνιστοφοβικό και ομοφοβικό, για να μην ξεχνιόμαστε, παρακράτος, της λαϊκής -κυρίως- λεγομένης Δεξιάς.

* Σ' αυτές τις σκληρές μέρες ο πολιτισμός τι ρόλο μπορεί να παίξει;

Δεν μπορούμε να λεγόμαστε άνθρωποι και μάλιστα πολιτισμένοι, χωρίς συνείδηση ανθρωπότητας. Χωρίς πολιτισμό, σε τί θα διαφέρουμε από τ' άγρια θηρία, που οδηγούνται από τις ενστικτώδεις ανάγκες και μόνο. Δυστυχώς, στην ωραία Ελλάδα μας, επικρατεί ο κομματικός - οπαδικός "πολιτισμός", που μας οδηγεί στο κώμα... Για τι πολιτισμό μιλάμε, όταν κλείνουν νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, όταν σβήνεται απ' τον χάρτη η κοινωνική υπόσταση του κράτους; Όταν ο φτωχός φταίει για τη φτώχεια του, όταν ο άρρωστος φταίει για την αρρώστια του; Όταν οι λαοί καταδικάζονται, με συνοπτικές και ανίερες διαδικασίες, σε βίαιη πτώχευση... εν τέλει, σε αργό θάνατο... όπως έχω ξαναπεί πολλές φορές, έχει βρεθεί ένας "νομότυπος" τρόπος εξόντωσης των αδυνάτων... Είναι χαρακτηριστικό, αυτό που είχε πει ο κ. Λοβέρδος -από τα εξέχοντα μέλη του ΠΑΣΟΚ-, πως οι άνθρωποι, μετά τη συνταξιοδότησή τους, αργούν να πεθάνουν! Η εξόντωση πραγματοποιείται σε δύο στάδια. Το πρώτο έχει να κάνει με την "ολική επαναφορά" των εργασιακών "συμβάσεων", σε μεσαιωνικά επίπεδα. Το δεύτερο στάδιο είναι, απλά, το "... και τώρα, αφού σε ξεζουμίσαμε, ψόφα και μη βγάζεις άχνα"!

* Πως είδατε τις τελευταίες εξελίξεις. Τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τη φυλάκιση και την αποφυλάκιση βουλευτών της Χρυσής Αυγής;

Ο Παύλος Φύσσας, με τους στίχους του, τα κείμενά του, με τη μουσική του αν θέλετε, τους έμπαινε στο μάτι. Και κάποιος, έπρεπε, φαίνεται, να "δώσει εξετάσεις", για να εδραιωθεί στο αρρωστημένο πάνθεον του νεοελληνικού ναζισμού. Χρόνια τώρα, καταγγέλλεται η Χρυσή Αυγή για ξυλοδαρμούς, προπηλακισμούς, ακόμη και για φόνους, κυρίως ξένων, αλλά όχι μόνο. Οι κυβερνήσεις παριστάνανε τους κωφάλαλους. Και αίφνης, ω του θαύματος... Μην ξεχνάμε πως για να φτάσουμε σ' αυτό το "θαύμα", έπρεπε να θυσιαστεί ένας ημεδαπός κι ο κλήρος έλαχε στον Παύλο Φύσσα! Και ώ του θαύματος, λοιπόν, όλη η Ελλάδα ξύπνησε μια μέρα με τα τηλεοπτικά κανάλια και τους δημοσιογράφους, που μέχρι τώρα μας τους παρουσίαζαν και μας τους συνέστηναν, να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, και να διαγκωνίζονται, πατείς-με-πατώ-σε, ποιος θα υπερθεματίσει στον αναθεματισμό της Χρυσής Αυγής, μέχρι χθες βράδυ, επίσημο κόμμα του ελληνικού Κοινοβουλίου, αλλά τώρα πλέον εγκληματικής οργάνωσης!

Η υποκρισία, στα χέρια της πολιτικο-δημοσιογραφικής συνδιαλλαγής, έχει γίνει ένα εκτρωματικό έργο τέχνης! Διότι, απλούστατα, πολύ φοβάμαι, πως το "Συνεργείο του Αντωνάκη", αποτελούμενο, ως επί το πλείστον, από ακραιφνείς ακροδεξιούς-και ποια η διαφορά, μου λέτε, μεταξύ ακροδεξισμού και ναζισμού;-, βλέπει με άλλο τρόπο την ανθρωποθυσία: Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά! Μια ευκαιρία, για μια επικίνδυνα φασίζουσα και ασταθή κυβέρνηση, να "απαλλάξει τον τόπο από τη βία των δύο άκρων". Των κατά τον επίσημο λόγο της κυβέρνησης "δύο άκρων" και, βέβαια, συναινούντος -μην το ξεχνάμε κι αυτό- του Βενιζέλου. Μια πολύ επικίνδυνη, πράγματι, για τη δημοκρατία, θεώρηση! Και κάπου εδώ, αρχίζουνε και οι υποχθόνιες διελκυστίνδες, μεταξύ των μελών του αμαρτωλού τριγώνου κυβέρνηση - Δικαστικό Σώμα - Αστυνομία... και η συνέχεια, επί της οθόνης... τρομάρα μας!

* Τι οφείλουμε να κάνουμε όλοι προκειμένου να εξαλειφθεί το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής και η διείσδυσή του στην κοινωνία;

Δυστυχώς, χρόνια τώρα, γράφονται βιβλία, συγγράμματα, πραγματοποιούνται συνέδρια, συνελεύσεις, και και και... και ουσιαστική απάντηση σ' αυτό το ερώτημα - εννοώ μια απάντηση που να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα - δεν έχει δοθεί. Θ' απαντήσω, αφελώς ίσως, πως ο καλύτερος τρόπος είναι να επικεντρωθεί ο άνθρωπος και να συλλογιστεί τι ακριβώς σημαίνει "άνθρωπος" και ν' αφουγκραστεί την ψυχή του.

* Τι φοβάστε περισσότερο σήμερα;

Την υποκρισία της πολιτικής και ψευτοσυνδικαλιστικής σκηνής, από τη μία, η οποία δεν έχει τέλος, και τη μουγκαμάρα της κοινωνίας, από την άλλη. Όμως μην ξεχνάμε ότι με το αίμα κανείς δεν ξεδιψάει, αυτό που μπορεί να μας σώσει είναι ο πολιτισμός και η ανθρώπινη επαφή. Τουλάχιστον ας υπάρξει ένας συμψυχισμός όσων θέλουν να παραμείνουν άνθρωποι.

* Είστε καλλιτέχνης, η στάση των ομοτέχνων σας, η στάση των διανοουμένων της χώρας είναι ανάλογη της κρισιμότητας της κατάστασης της χώρας;

Οι "καλλιτέχνες" λέμε ο καθένας ό, τι θέλει. Οι "διανοούμενοι" -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- τηρούν σιγήν ιχθύος! Ντροπή:

* Ο θείος Νώντας τι συμβουλεύει σήμερα τα παιδιά;

Δεν ξέρω αν μπορώ να συμβουλέψω τον εαυτό μου, πόσο μάλλον τα σημερινά παιδιά, που μεγαλώνουν κάτω από συνθήκες παντελούς έλλειψης προοπτικής και οραμάτων. Ίσως θα μπορούσαμε να τα συμβουλευτούμε εμείς, παρά να τα συμβουλέψουμε.

Μίνι βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 21 Ιανουαρίου 1943, επί της οδού Πατησίων, από σχετικά εύπορη αστική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν φημισμένος καρδιολόγος της εποχής και η μητέρα του γιατρός επίσης (μικροβιολόγος - βιοχημικός). Η αδελφή του πατέρα του ήταν σύζυγος του πολιτικούΠαναγιώτη Κανελλόπουλου. Συμμετείχε στην έκδοση του περιοδικού "Πάλι" μαζί με τους Νάνο Βαλαωρίτη, Παναγιώτη Κουτρουμπούση, Γιώργο Μακρή με δικά του κείμενα καθώς και μεταφράσεις.

Για πολλά χρόνια έκανε ραδιοφωνικές εκπομπές, αυτοαποκαλούμενος "Θείος Νώντας" (έτσι τον αποκαλούσε και ο Παύλος Σιδηρόπουλος, τον οποίο ο ίδιος αποκαλούσε ανηψιό), σε διάφορους σταθμούς (ποτέ δεν χρησιμοποίησε το πραγματικό του όνομα σαν ραδιοφωνικός παραγωγός). Υπήρξε μέλος του συγκροτήματος MGC, το οποίο οφείλει το όνομά του στον ηθοποιό Ντίνο Ηλιόπουλο, και αρχηγός του ροκ συγκροτήματος Εξαδάκτυλος και των "Αχ-Βαχ" (στους οποίους έπαιζαν εκτός των άλλων, μπάσο-φωνητικά ο Σταμάτης Σπανουδάκης και πλήκτρα ο Άλεξ Σπυρόπουλος, γνωστός από το Aγγλικό συγκρότημα των δεκαετιών 60-70 "Nirvana". Συνεργάσθηκε ως συνθέτης, εκτελεστής, παραγωγός και μουσικός με πολλούς άλλους 'Έλληνες rockers και συγκροτήματα. Έγινε γνωστός με τις εμφανίσεις του σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές στις δεκαετίες του '70, ’80 και του ’90. Κυριότερες εμφανίσεις: Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας (1978), Άρπα κόλλα (1982), Ο δράκουλας των Εξαρχείων (1983), Βίος και Πολιτεία (1987), Made in Greece (1987), Το μετέωρο βήμα του πελαργού (1991), Θηλυκή εταιρεία (1999), Σαπουνόπετρα (1995) κ.α. Οι κυριότερες τηλεοπτικές του εμφανίσεις είναι στις σειρές Οι Αυθαίρετοι (1989), το (1997) στην σειρά Δύο Ξένοι, το (2008) στις Επτά Θανάσιμες Πεθερές κ.ά.

Μια άλλη παλιά συνέντευξή του που απλώνεται σε περισσότερα θέματα, μπορείτα να τη διαβάσετε πατώντας  εδώ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2013 05:10
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση