Κυριακή, 11 Αυγούστου 2013 17:04

Ανακοίνωση ΔΗΜΑΡ για το νέο Λύκειο που έρχεται με βήμα ταχύ και θα είναι πιο τραχύ για τα αδύναμα στρώματα

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο, μέχρι την Παρασκευή 9/8, δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα. Το πιο πιθανόν είναι πως θα δοθεί την εβδομάδα που μας έρχεται και γι'αυτό παρακαλούμε την Παναγία - μεγάλη η χάρη της - να βάλει το χεράκι της, γιατί σκούρα τα βλέπω τα πράγματα.

 

 

Πάντως η λογική των νέων μέτρων με τίποτα δεν μας εγγυάται ότι το επίπεδο των μαθητών του Λυκείου θ'ανέβει και η χαρά για γνώση και δημιουργία θα διατρέχει τους περισσότερους μαθητές. Δεν είναι ορατό το πως θα καταφέρει άραγε αυτό το νέο Λύκειο να εμπνεύσει στην μεγάλη πλειονότητα των μαθητών να εργαστούν με ζήλο για να βάλουν τις βάσεις για μια καλή σχέση με τις επιστήμες. Αυτό που όμως είναι σίγουρο είναι πως το άγχος τους για τρία χρόνια θα κτυπάει συνεχώς πικ... κι όσοι αντέξουν... σωματικά και ψυχικά.  Θ' αυξηθούν επίσης οι γονείς που θα αδυνατούν να πληρώνουν φροντιστήρια σε τόσα πολλά μαθήματα ξεκινώντας μάλιστα από την Α' Λυκείου. Εδώ - που η δωρεάν παιδεία γίνεται ακόμα ακριβότερη -  έχουμε ακόμα ένα επιχείρημα της άποψης που υποστηρίζει ότι, όσο περνάνε τα χρόνια δεν πάμε πάντοτε από το καλό στο καλύτερο. Με όρους κοινωνιολογίας, αυτό το νέο Λύκειο που ευαγγελίζεται ο κ.Αρβανιτόπουλος, φαίνεται ότι θα είναι πιο ταξικό και ως εκ τούτου συν τω χρόνω θα ελκύει όλο και πιο λίγους μαθητές που θα προέρχονται από τα αδύναμα στρώματα. Αδύναμα και οικονομικά και πολιτισμικά. Ήδη η μεγάλη ανεργία και στους κλάδους των τεχνικών και των επιστημόνων έχει περάσει στο υποσυνείδητο των μαθητών ακόμα και του δημοτικού, όπου παρατηρείται μια πτώση των προσπαθειών για μάθηση, όπως καταμαρτυρούν πολλοί δάσκαλοι.

Παρόλο που μέχρι να ψηφιστεί η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το Λύκειο, κάποια πράγματα μπορεί και ν'αλλάξουν, αφού ο υπουργός υποσχέθηκε πως θα δοθεί στους άμεσα ενδιαφερόμενους για διαβούλευση, σε κάποιες κεντρικές επιλογές θα είναι δύσκολο να γίνουν επεμβάσεις, εκτός κι αν αντιδράσουν δυναμικά οι σχολικές κοινότητες. Το κακό θα είναι αν οι αντιδράσεις αυτές θα διέπονται από ένα μεγαλοπρεπές ΌΧΙ και δεν έχουν στο οπλοστάσιό τους συγκεκριμένες προτάσεις. Ακολουθεί μία αναφορά των κύριων ρυθμίσεων της νέας σύλληψης του Παιδείας, που εκτός απροόπτου θα ψηφιστεί τέλη Αυγούστου και θα εφαρμοστεί από το Σεπτέμβρη.

Μετά το γυμνάσιο οι μαθητές θα έχουν τρεις επιλογές. Η μία είναι το Γενικό Λύκειο, η άλλη είναι το Επαγγελματικό Λύκειο και η τρίτη είναι το μεταγυμνασιακό ΙΕΚ. Οι απόφοιτοι και των τριών αυτών κατευθύνσεων θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είτε να επιλέξουν τα μεταλυκιακά ΙΕΚ. Ένα άλλο στοιχείο είναι πως πρώτα παίρνεις το απολυτήριο του Λυκείου και κατόπιν αν το επιθυμείς συμμετέχεις στις πανελλαδικές εξετάσεις για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Καθιερώνονται από την Α' Λυκείου μέχρι και τη Γ' Λυκείου εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα σε όλα τα διδασκόμενα μαθήματα για την προαγωγή και για την απόλυση του μαθητή. Το 50% των θεμάτων θα είναι κοινά για όλους τους μαθητές της Α' Λυκείου και θα επιλέγονται από Τράπεζα θεμάτων. Το άλλο 50% θα επιλέγεται από τον διδάσκοντα σε κάθε τάξη. Τα γραπτά των μαθητών θα διορθώνονται σε κάθε μάθημα από τον καθηγητή τους. Ο προφορικός βαθμός θα αναπροσαρμόζεται με βάση το βαθμό που πήρε ο μαθητής στις γραπτές εξετάσεις.

Όσοι μαθητές θα παίρνουν το απολυτήριο του Λυκείου αν θέλουν θα διαγωνίζονται σε τέσσερα μαθήματα πανελλαδικώς εξεταζόμενα για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα προσμετρώνται και οι βαθμολογίες των τριών τάξεων οι οποίες θα πολλαπλασιάζονται με διαφορετικό συντελεστή η κάθε μία και το άθροισμά τους θα διαιρείται δια του τρία. Το πηλίκο θα αποτελεί το Βαθμό Προαγωγής και Απόλυσης (ΒΠΑ). Αν ο ΒΠΑ είναι μεγαλύτερος του μέσου όρου των γραπτών των τεσσάρων μαθημάτων που θα εξετάζονται πανελλαδικώς τότε θα αναπροσαρμόζεται για να μην υπερβαίνει τη μία μονάδα από το μέσο όρο. Αν ο ΒΠΑ είναι μικρότερος του μέσου όρου βαθμολογίας στις πανελλαδικές τότε θα προσμετράται για την εισαγωγή επαυξημένος κατά μία μονάδα. Ο ΒΠΑ και οι βαθμοί στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι η βάση για τον υπολογισμό των μορίων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Καθιερώνεται για τους απόφοιτους του Τεχνολογικού Λυκείου τέταρτο προαιρετικό έτος μαθητείας σε επιχειρήσεις.

 

Ο τομέας Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ εξέδωσε μία ανακοίνωση σχετικά με το Λύκειο και τις προτάσεις της κυβέρνησης. Υπεύθυνη του τμήματος αυτού είναι η βουλευτής Α' Πειραιώς, Μαρία Ρεπούση.

Ακολουθεί η ανακοίνωση

Ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ για το Γενικό Λύκειο

Ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας και  Έρευνας της ΔΗΜΑΡ για το Γενικό  Λύκειο

Το Λύκειο είναι ο μεγάλος ασθενής της ελληνικής εκπαίδευσης. Έχει εδώ και χρόνια μετατραπεί σε προθάλαμο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης  εκχωρώντας ακόμα και το  ρόλο της προετοιμασίας των παιδιών στα φροντιστήρια για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για το Νέο Λύκειο έχουν έντονο ιδεολογικό συντηρητικό στίγμα και είναι τελικά άτολμες και αναχρονιστικές παρά τις επιμέρους θετικές τους πλευρές. Η ισχνή αναβάθμιση του Απολυτηρίου του Λυκείου δεν είναι ικανή να μετριάσει τις ακραίες στρεβλώσεις που παρατηρούνται στην Λυκειακή Εκπαίδευση, όπου η εκπαίδευση των μαθητριών/ών εξαρτάται από τα φροντιστήρια. Τα μέτρα που προτείνονται  είναι αδύναμα ως προς την αξιοπιστία τους προκειμένου να διασφαλίσουν την αυτοτέλεια του Λυκείου και να αποδυναμώσουν τις φυγόκεντρες τάσεις. Οι συμμαχίες με τους συντηρητικούς κύκλους της ελληνικής κοινωνίας λειτουργούν τελικά σαν τροχοπέδη για τον εκσυγχρονισμό του λυκείου. Το Λύκειο χρειάζεται ριζικές μεταρρυθμίσεις  προκειμένου να γίνει:

•             Σύγχρονο:  να μειώσει τα αντικείμενα διδασκαλίας, να τα εκσυγχρονίσει και ν’ ανανεώνει διαρκώς τα προγράμματα σπουδών έτσι ώστε  τα θέματα και τα αντικείμενα να παραπέμπουν στο σύγχρονο κόσμο. Το σύγχρονο λύκειο επικοινωνεί με τα σύγχρονα ρεύματα για τις γνώσεις και τις δεξιότητες, επικοινωνεί με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς τάσεις και είναι ανοικτό στην κοινωνία. Στο πλαίσιο ενός σύγχρονου λυκείου είναι επίσης αναγκαία η κατάργηση του ενός ανά μάθημα  εγχειριδίου και η θέσπιση διαδικασιών επιλογής  σχολικών βιβλίων.

•             Αυτοτελές και αυτόνομο:  να είναι αυτοτελής εκπαιδευτική βαθμίδα παροχής γενικής παιδείας με ανάθεση σε αυτήν επαρκούς δυνατότητας λήψης αποφάσεων, προγραμματισμού και  σχεδιασμού.  Να καθορίζει τη διδασκόμενη ύλη με βάση τη στοχοθεσία που η κοινωνία θέτει για τη βαθμίδα αυτή και όχι να λειτουργεί ως μηχανισμός διευθέτησης της εισαγωγής στην Γ/θμια Εκπαίδευση.

•             Αξιόπιστο: οι εξετάσεις για το Απολυτήριο διενεργούνται ενδοσχολικά αλλά από κεντρική βάση θεμάτων. Η αξιοπιστία προσδίδει κύρος στο βαθμό του απολυτηρίου που γίνεται πλέον Εθνικό Απολυτήριο. Το Εθνικό Απολυτήριο είναι το διαβατήριο για την εισαγωγή των παιδιών στην Γ/θμια Εκπαίδευση, άλλου τύπου εκπαίδευση  ή την αγορά εργασίας.  Στις πανεπιστημιακές σχολές και στα τμήματα όπου η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά εκτός του εθνικού απολυτηρίου θεσπίζονται επιπλέον κριτήρια σε συνεργασία με τα αρμόδια πανεπιστημιακά και τεχνολογικά τμήματα, πχ συντελεστές βαρύτητας  σχετικών μαθημάτων, ή και επιπλέον διαδικασίες επιλογής που θεσπίζονται από τα αντίστοιχα πανεπιστημιακά ή/και τεχνολογικά τμήματα.

•             Φιλικό προς τον μαθητή και τη μαθήτρια:  Να δίνει τη δυνατότητα επιλογής  μαθημάτων και επιπέδου μαθήματος, να υπηρετεί την κοινωνική απαίτηση για παραγωγή ακαδημαϊκών πολιτών με σφαιρική πνευματική ανάπτυξη, να εστιάζεται στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και την καλλιέργεια της φιλομάθειας και όχι στον εγκυκλοπαιδισμό και στην μηχανιστική μετάδοση πληροφοριών και γνώσεων.

·         Αξιολογούμενο:  Να είναι δεκτικό και φιλικό προς την αξιολόγηση, τόσο την  αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας όσο και την εξωτερική αξιολόγηση καθώς και στη διαδικασία θέσπισης νέου συστήματος διοίκησης.

 

 

 

 


 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2013 12:57
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση