Η επιλογή του να θεωρείς εχθρούς σου όσους είναι διαφορετικοί από εσένα, αυτή η μνησικακία απέναντι σε όσους τα καταφέρνουν και αντιμετωπίζουν με αξιοπρέπεια και επιτυχία τις δυσκολίες της ζωής, όπως και το να θεωρείς κατώτερους και εν δυνάμει επικίνδυνους όσους ανήκουν σε άλλες ράτσες, όλα αυτά αποτελούν τα καύσιμα μιας βίας που ακυρώνει διαρκώς τη δημοκρατία και συγκροτούν τη μαγιά του πολιτικού φασισμού.
Το βέβαιο είναι πως οι χώρες που περνάνε μεγάλη κρίση προσφέρονται για να πολλαπλασιάζονται οι ακροδεξιοί καιοι φασίστες και κάτι τέτοιο συνέβη εδώ σ'εμάς με την Χρυσή Αυγή την προηγούμενη δεκαετία. Μια Χρυσή Αυγή, που διάφορες ομάδες στην αστυνομία και στη δικαιοσύνη εύρισκαν τρόπους και την υπέθαλπταν, τη χάιδευαν. Και από κοντά τα ΜΜΕ που της έδιναν βήμα.
Μια δυναμική επανεμφάνιση αυτού του ακροδεξιού χώρου συνέβη αυτές τις μέρες στο 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης με 1000 μαθητές, ένα δήμο στην περιφέρεια της Θεσ/νίκης που η φτώχεια, η ανεργία και η ανασφάλεια παρουσιάζουν αρκετά υψηλές τιμές. Το συγκρότημα αυτό μετατράπηκε σε πεδίο μάχης ύστερα από δύο μέρες προκλήσεων από χρυσαυγίτες και ακροδεξιούς ενάντια σε φοιτητές αριστερών σχημάτων και νεολαίους της ΚΝΕ.
Αυτό που προβληματίζει είναι το πως οι ακροδεξιοί νεαροί βρισκόντουσαν και δρούσαν με άνεση αυτές τις μέρες μέσα στο συγκρότημα, εκεί που όπως φαίνεται είχαν κρύψει ρόπαλα, καδρόνια, πέτρες, στειλιάρια, κροτίδες και βόμβες μολότοφ και πολλά απ'αυτά τα χρησιμοποίησαν και εναντίον μαθητών που διαφώνησαν με τη δράση τους εντός του σχολείου.
Απορίες υπάρχουν για το τι έβλεπαν και επέτρεπαν και τι όχι αυτά τα δύο χρόνια οι καθηγητές και οι διευθυντές, που όπως καταγγέλεται δρούσαν χρυσαυγίτες στο σχολείο τρομοκρατώντας, όπως και για την καθυστέρηση που η υπουργός Παιδείας, διέταξε εισαγγελική παρέμβαση δυο μέρες μετά τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν.
Η ΕΛ.ΑΣ. πάντως προχώρησε χθες σε συλλήψεις πέντε ανηλίκων 15-17 ετών και ενός 20χρονος εκ των οποίων μόνο οι δύο φοιτούν στο ΕΠΑΛ. Μία σύλληψη έγινε και το βράδυ στην πλατεία Τερψιθέας, όπου διαδήλωση περίπου 2,5 χιλιάδων πολιτών δέχτηκε επίθεση χρυσαυγιτών. Ότι τα πνεύματα δεν έχουν ακόμα ηρεμήσει είναι το ένα δεδομένο. Το άλλο είναι πως η πολιτεία θα πρέπει να πράξει τα δέοντα ώστε να επανέλθει η κανονικότητα της σχολικής ζωής στα δύο ΕΠΑΛ.
«Ραντεβού θανάτου» στο ΕΠΑΛ του Δημήτρη Πολιτάκη

Στις κοινωνίες που υπάρχει το ελεύθερο οι πολίτες να εκφράζουν