Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 19:11

Τι τους έμαθε ο Ίρβιν Γιάλομ.... μμμ, λέω να διαβάσω την Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία του

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

yalomΠολλοί απ'αυτούς που έχουν περίσσευμα ενέργειας στον ελεύθερο χρόνο τους την ξοδεύουν είτε με διαδικτυακές επαφές με συγγενείς, φίλους και γνωστούς, είτε με εξόδους προσπαθώντας έτσι να κρατήσουν εν ζωή τις σχέσεις τους και τον παραπαίοντα εσωτερικό τους κόσμο. Αρκετοί καλλιεργούν τα πριν της πανδημίας ενδιαφέροντά τους και προσπαθούν να τα μοιραστούν με άλλους ομοιοπαθείς κηπουρούς.

Εν ολίγοις, η πλειονότητα δίνει την αίσθηση ότι βρίσκει μαλλί και ξάνει και έτσι η ώρα περνάει δίχως να βαραίνει πολύ, αν και πάντα υπάρχουν ζωτικές ανάγκες κι έντονες επιθυμίες που βαλτώνουν στο άχαρο παρόν και δυσκολεύονται να βρουν άκρες στο μέλλον. Εν τούτοις, αρκετοί λένε ότι το "καλώς" πιο πολύ κολλάει στο "φαίνεσθαι", παρά στο "είναι", κάτι που το δείχνει και η ανάλυση των λυμάτων, όπου η χρήση των αντικαταθλιπτικών και διαφόρων τύπου ναρκωτικών κτυπάει κόκκινο, πράμα που σημαίνει ότι δυστυχώς η φάση αυτή, άλλες υπάρξεις λιγότερο κι άλλες περισσότερο, μας παίρνει από κάτω. Απλά, κάποιοι απ'αυτούς που τηρούν τα μέτρα και είναι υπέρ του εμβολιασμού, είναι πιο ψύχραιμοι. Το βέβαιο είναι ότι λύσεις στον αέρα που να μοιράζονται εύκολα δεν υπάρχουν κι ο καθένας το παλεύει μόνος του όπως μπορεί. 

Αυτοί που είχαν ως συντροφιά τα βιβλία εξακολουθούν να επιμένουν, αν και όσο περνάει ο καιρός η διάθεση για διάβασμα παλινωδεί, με πτωτική όμως τάση όπως ομολογούν. Σ'αυτή την χάρτινη πλευρά του φεγγαριού συνέβη κάτι που στο μικρόκοσμό μου μού έκανε αίσθηση. Τρεις φίλοι/φίλες λοιπόν, που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, μου είπαν ότι τον τελευταίο πανδημιακό μήνα τέλειωσαν το πολυσέλιδο βιβλίο του Ίρβιν Γιάλομ "Υπαρξιακή ψυχοθεραπεία" και τους είπε δυνατά πράματα. Χάρηκα που οι φίλοι/φίλες τρύπωσαν σε ένα μπαξέ που τους σκάλισε και τους πότισε.

Για όσους δεν τον γνωρίζουν, ο εβραϊκής καταγωγής Ίρβιν Γιάλομ (Ουάσινγκτον, 1931) είναι ψυχοθεραπευτής, συγγραφέας και επίτιμος καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ. Ο Ίρβιν Γιάλομ είναι παγκοσμίως γνωστός για την διδασκαλία του σχετικά με την ομαδική ψυχοθεραπεία και την ανάπτυξη του μοντέλου της υπαρξιακής ψυχοθεραπείας.

Πριν χρόνια ξεκίνησα να διαβάσω τα βιβλία του "Όταν έκλαψε ο Νίτσε" και "Στο ντιβάνι". Δεν με κέρδισαν ή με άλλα λόγια δεν κατάφερα να τα τελειώσω. Μου έδωσαν την αίσθηση ότι ήταν κατασκευές, πλέι μομπίλ όπως τις ονομάζω και κατατάσσω σ'αυτήν την κατηγορία όσα έργα δεν αποκτούν δύναμη και νόημα από τα μέσα τους ροϊκά ρεύματα αλλά από το έξω τους κουστούμι.

Τα καλά λόγια των φίλων για την "Υπαρξιακή ψυχοθεραπεία" με τσίγκλισαν και είναι πολύ πιθανόν να του δώσω / να μου δώσω άλλη μία ευκαιρία, προσπαθώντας να το διαβάσω αυτήν την δύσκολη άνοιξη. Αν και με τρομάζει ο όγκος του συν του ότι ελάχιστα βιβλία ψυχολογίας/ψυχανάλυσης έχω διαβάσει στη ζωή μου και απ'ότι συνειδητοποίησα τα τελευταία χρόνια ένας λόγος είναι πως όνειρο απατηλό είναι η προσδοκία που σου δημιουργούν ότι θα σε βοηθήσουν να βελτιωθεί ο ψυχικός σου κόσμος. Τι μένει στο τέλος που ν'αντέχει στο χρόνο; Μένουν μόνο κάποιες γνώσεις που ενίοτε με έχουν πείσει ότι φωτίζουν τα σκοτάδια του ασυνείδητού μας. Ένα τρόπο δηλαδή για να διαβάζεις τον εαυτό σου και τον άλλον, δίχως αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι μπορείς να αλλάζεις προς το καλύτερο και ιδιαίτερα στην ηλικία μου που τα διάφορα επί μέρους δίνουν την εντύπωση ότι έχουν γίνει ένα συμπαγές όλον κι άλλα μυστικά δεν έχουν πια να σου πουν. Παίζει όμως το ότι όπως λέμε η ζωή είναι γεμάτη από εκπλήξεις και καλοδοχούμενο θα'ναι ό,τι του εαυτού μου με εκπλήξει. 

Με έπιασε επίσης κι ο πρόλογος του Γιάννη Ζέρβα στην "Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία", που πρόσφατα το είδα και σταgialom ευπώλυτα των τελευταίων μηνών, όπου διάβασα τα εξής: "Η ονομασία "υπαρξιακή ψυχοθεραπεία " δεν επιδέχεται πολύ λακωνικό ορισμό, γιατί ο υπαρξιακός προσανατολισμός δεν στηρίζεται σε θεμέλια εμπειρικά άλλα βαθιά διαισθητικά. Θα ξεκινήσω δίνοντας έναν επίσημο ορισμό και στη συνέχεια, σε όλη την έκταση του βιβλίου, θα παρουσιάζω δεδομένα που θα διευκρινίζουν τον ορισμό αυτό: Η υπαρξιακή ψυχοθεραπεία είναι μια δυναμική θεραπευτική προσέγγιση που καταπιάνεται με ανησυχίες, οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στην ύπαρξη του ανθρώπου. [...]

Οι παρεκβάσεις μου προς τη Φιλοσοφία θα είναι σύντομες και χρηστικές· θα περιοριστώ σε τομείς που μπορούν να αξιοποιηθούν κλινικά. Δεν θα έχει άδικο κάποιος που ασχολείται επαγγελματικά με τη Φιλοσοφία, αν με θεωρήσει πειρατή που αρπάζει μόνο τα πετράδια κι αφήνει πίσω του το περίτεχνα και πολύτιμα δεσίματά τους. [...]
Πολύ συχνά σε ολόκληρο το βιβλίο θα ακούγονται οι φωνές των Ντοστογιέφσκι, Τολστόι, Κάφκα, Σαρτρ, Καμύ και πολλών άλλων αναγνωρισμένων δασκάλων. Η σπουδαία λογοτεχνία επιβιώνει, γιατί από την ψυχή του αναγνώστη ξεπηδά κάτι που ασπάζεται την αλήθεια της, όπως επισήμανε ο Φρόυντ αναλύοντας τον Οιδίποδα Τύραννο".
Για την προετοιμασία του βιβλίου ο Γιάλομ χρειάστηκε δέκα χρόνια μελέτης φιλοσοφικών κειμένων προκειμένου να οριοθετήσει και να συγκροτήσει τη φιλοσοφική βάση της υπαρξιακής θεωρίας με έναν τρόπο που να μπορεί να ενσωματωθεί στην ψυχοδυναμική προσέγγιση και να μπορεί να εφαρμοστεί στην καθημερινή άσκηση της ψυχοθεραπείας.
Η αρχική έκδοση της Υπαρξιακής ψυχοθεραπείας δεν αναθεωρήθηκε ποτέ και, όπως λέει ο ίδιος ο Γιάλομ, χρησιμοποιήθηκε ως πηγή και βάση για όλα τα επόμενα λογοτεχνικά βιβλία του, μέσα από τα οποία έγιναν οι όποιες αναθεωρήσεις και εξειδικεύσεις της. Αυτό ακριβώς το στοιχείο κάνει την Υπαρξιακή ψυχοθεραπεία ένα πολύτιμο βιβλίο ταυτόχρονα για ειδικούς και γενικά κοινό. Για τους ειδικούς ανοίγει το δρόμο για να γίνει κατανοητή η συμβολή των υπαρξιακών ζητημάτων στα δρώμενα της ψυχοθεραπείας. Για το γενικό κοινό αποτελεί τον οδηγό για να μπορέσουν να κατανοήσουν βαθύτερα και πληρέστερα το λογοτεχνικό έργο του που τόσο έχουν αγαπήσει.

Η διαίρεση του έργου σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες υπαρξιακών ζητημάτων που αφορούν τη ζωή του καθενός μας (Θάνατος, Ελευθερία, Νόημα, Απομόνωση) εμπλουτισμένη με ψυχοθεραπευτικό υλικό και όπου χρειάζεται με προσωπικά παραδείγματα, καθιστά αυτό τον τόμο ταυτόχρονα εγχειρίδιο για ψυχοθεραπευτές όλων των θεωρητικών προσανατολισμών και οδηγό ζωής για το γενικό κοινό.

Εδώ  για όποιον ενδιαφέρεται, 9 σελίδες αποσπάσματα από το βιβλίο.  Εδώ  ο βίος και τα έργα του Γιάλομ που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, στην βάση της βιβλιονέτ. 

Κι  εδώ  ο εκδότης του στην Ελλάδα Σταύρος Πετσόπουλος, οι μεταφραστές του, ένας ομαδικός θεραπευτής και μια αναγνώστρια αφηγούνται στην Μαριαλέννα Σπυροπούλου αυτά που έμαθαν από τον Γιάλομ.

Στη φωτό: Ο Γιάλομ με την προσφάτως αποθανούσα αγαπημενή του σύζυγο Μέριλιν.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17 Απριλίου 2021 17:27
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση