Παρασκευή, 02 Απριλίου 2021 17:24

ΘΑΛΗΣ+ ΦΙΛΟΙ: "Τζερόλαμο Καρντάνο | Ο Βέβηλος Μαθηματικός", του Μάικλ Μπρουκς

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

thalis5Ο Μάικλ Μπρουκς, στο υβριδικό αφήγημά του με τίτλο “Τζερόλαμο Καρντάνο -  ο Βέβηλος Μαθηματικός | Από τους φανταστικούς αριθμούς στα κβάντα» (Εκδόσεις Τραυλός), δεν επιλέγει τυχαία να εξιστορήσει τη ζωή του Καρντάνο (Παβία, 1501 - Ρώμη, 1576). Για τον συγγραφέα, που ειδικεύεται στην κβαντική μηχανική, το έργο του λόγιου της Αναγέννησης συνδέεται με τις σύγχρονες αναζητήσεις της κβαντικής φυσικής.

«Το ενδιαφέρον μου για τον Τζερόλαμο προκύπτει από το γεγονός ότι χρησιμοποίησε το κοφτερό μυαλό του για να φέρει στο φως τα μαθηματικά θεμέλια στα οποία στηρίζεται η κβαντική θεωρία, ο πιο επιτυχημένος οδηγός μας για το Σύμπαν. Αστρολογία και κβαντική φυσική να στροβιλίζονται μέσα σ ’ένα αναγεννησιακό κεφάλι- ποιος θα το σκεφτόταν;» γράφει στον πρόλογο του βιβλίου.

Κορυφαίο επίτευγμα του Καρντάνο ήταν η επινόηση της τετραγωνικής ρίζας ενός αρνητικού αριθμού, κάτι που σήμεραthalis4 ονομάζουμε φανταστικό αριθμό. Όπως επισημαίνεται στο βιβλίο, το συγκεκριμένο επίτευγμα είχε ως απότοκο την επινόηση των μιγαδικών αριθμών οι οποίοι εφαρμόζονται και στη μελέτη των φυσικών προβλημάτων της κβαντομηχανικής. Στην αρχή, αυτές οι επινοήσεις του Καρντάνο έμοιαζαν με αλλόκοτες μαθηματικές θεωρήσεις, στο πέρασμα του χρόνου αποδείχτηκαν όμως χρήσιμες στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο συγκροτείται το Σύμπαν.

Η συνεισφορά του στην ανάπτυξη της μαθηματικής επιστήμης είναι τεράστια. Κατάφερε να θεμελιώσει, εκτός των άλλων, τη Θεωρία των Πιθανοτήτων, διατυπώνοντας αυτό που ονομάζουμε σήμερα «νόμο των μεγάλων αριθμών» (εκείνον που δείχνει ότι οι μεγάλοι αριθμοί επαναλήψεων μιας πιθανοκρατικής διαδικασίας παράγουν ένα προβλέψιμο αποτέλεσμα) για να κερδίζει στα τυχερά παιχνίδια που με πάθος έπαιζε.  

Για μία πιο αναλυτική παρουσίαση από τον Γιώργο Καρουζάκη  διαβάστε περισσότερα, εδώ 

brooksΚάτοχος  διδακτορικού δίπλωματος στην Κβαντική Φυσική, ο Άγγλος Μάικλ Μπρουκς ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη συγγραφή  και τη δημοσιογραφία.

Εργάζεται ως σύμβουλος επιστημονικής αρθρογραφίας   στο περιοδικό New Scientist και ως παραγωγός τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών εκλαϊκευμένης επιστήμης.

Αρθρογραφεί τακτικά σε εφημερίδες και περιοδικά –όπως στον Guardian, τον Independent, τον Observer.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Απριλίου 2021 17:51
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση