Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021 15:46

Βασίλης Κάλφας: Η γνώμη μου για τα προτεινόμενα μέτρα στα ΑΕΙ

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
foitites1. Αιώνιοι φοιτητές. Δεν αποτελούν πρόβλημα για την λειτουργία των Πανεπιστημίων, εκτός από κάποια κεντρικά Νομικά Τμήματα (δεν επιβαρύνουν και τον κρατικό προϋπολογισμό). Αν είχε επιβληθεί υποχρεωτική εγγραφή όλων των φοιτητών κάθε εξάμηνο, ενδεχομένως με κάποιο τέλος εγγραφής για τους "αιωνίους", το πρόβλημα θα είχε εκλείψει. Από την άλλη δεν είναι λογικό να στερείται κάποιος, που μπήκε αξιοκρατικά στο Πανεπιστήμιο, το δικαίωμα να επιλέγει ο ίδιος με ελευθερία τον χρόνο και τον ρυθμό των σπουδών του.
 2. Βάση εισαγωγής. Είναι σωστό ότι καθορίζεται με βάση τον μέσο όρο των βαθμών των εξεταζόμενων μαθημάτων, απαλλάσσοντας έτσι τους διορθωτές από την πίεση των εύκολων θεμάτων. Ωστόσο, αν υπάρχει βάση εισαγωγής, πολλά, πάρα πολλά, πανεπιστημιακά Τμήματα θα μείνουν χωρίς φοιτητές. Τι θα γίνουν αυτά τα Τμήματα; Θα κλείσουν; Δεν είμαι αντίθετος στο να κλείσουν πολλά από τα υπάρχοντα Τμήματα, δεν θεωρώ όμως ότι το μόνο κριτήριο είναι το αν είναι δημοφιλή στους μελλοντικούς φοιτητές. Με τον τρόπο αυτό κινδυνεύουν πολύ καλά Τμήματα επαρχιακών Πανεπιστημίων.
3. Φύλαξη. Όλοι προτιμούμε τα Πανεπιστήμια χωρίς την παρουσία αστυνομικών. Δεν μπορούμε ωστόσο να προσπεράσουμε ένα υπαρκτό δίλημμα: Τι δεν θα θέλαμε ποτέ να δούμε στον πανεπιστημιακό χώρο; Την διαπόμπευση του πρύτανη της ΑΣΟΕ ή κάποιους αστυνομικούς στο προαύλιο του ίδιου ιδρύματος; Να αποφύγουμε και τα δύο, φαίνεται ότι μάλλον δεν γίνεται.
Διαφωνώ όμως με την υποχρεωτική περίφραξη των πανεπιστημίων και την κάρτα εισόδου. Αντιθέτως, οι περιφράξεις πρέπει να καταργηθούν και ο χώρος του πανεπιστημιακού campus να αποδοθεί στην πόλη και στους πολίτες. Τα πανεπιστημιακά μαθήματα και οι πανεπιστημιακές εκδηλώσεις πρέπει να είναι ανοικτά σε όλους, ακόμη και οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, όπως ήταν πάντοτε. Και ένας τέτοιος χώρος, που θα ανήκει πλέον στην πόλη, είναι προφανές ότι θα πρέπει να φυλάσσεται, όπως και κάθε δημόσιος χώρος.
Μερικά σχόλια στην ανάρτηση στο fb και τρία άρθρα
για το 1. θα συμφωνήσω οτι θα πρέπει να υπάρχει κάποιο όριο αλλά το οποίο θα λαμβάνει κατά περίπτωση τον εκάστοτε φοιτητή για παράδειγμα αυτόν που εργάζεται....και χρειάζεται την αναστολή σπουδών, όπως ισχύει σήμερα. Επίσης, θα πρέπει κάπως να ενθαρρύνονται οι παλαιοί φοιτητές (με επιστολή ενδεχομένως) για την επίσπευση των σπουδών τους. Πολλοί εγκαταλείπουν στο πτυχίο...γιατί να διαγραφούν; 2. Βεβαίως η βάση εισαγωγής θα κλείσει πολλά ενιδαφέροντα πανεπιστημιακά τμήματα στην επαρχία. Πολλά που έγιναν για πρώτη φορά τα αντικείμενά τους στην Ελλάδα όπως π.χ. η Γεωγραφία, η Κοινωνική Ανθρωπολογία, Περιβάλλον στο Αιγαίο. Προφανώς τα δεύτερα ή τρίτα που άνοιξαν με ίδια γνωστικά αντικείμενα στην Αθήνα ή άλλες μεγάλες πόλεις αδυνάτισαν τις βάσεις τους. Δεν υπήρξε μέριμνα για την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαμονής των φοιτητών και επίσης δεν αυξήθηκε ο προϋπολογισμός τους αν και συμβάλλουν εξαιρετικά στις τοπικές κοινωνίες και διατηρούν υψηλό επίπεδο σπουδών. 3. Πουθενά στον κόσμο τα Πανεπιστήμια δεν φυλάσσονται απο αστυνομία. Υπάρχει φύλαξη, όπως και τώρα σε αρκετά ελληνικά. Φυσικά δεν πρέπει να προπιλακήζονται εκπαιδευτικοί αλλά όχι και σώματα ασφαλείας μέσα σε χώρους γνώσης και εκπαίδευσης. Αυτό κι αν είναι περίφραξη! Η αστυνόμευση.
 
Ελένη Εγου
  με τι βεβαιότητα λέτε ότι πουθενά στον κόσμο τα Πανεπιστήμια δεν φυλάσσονται από αστυνομία; Είδατε κάποια σχετική έρευνα; Ρωτήσατε όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου και σας απάντησαν; Αν το περιορίζατε σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης ίσως να ήσασταν και πιο κοντά στην αλήθεια. Που δεν είστε γιατί υπάρχουν ένα σωρό περιπτώσεις Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων που συνεργάζονται άτυπα ή επίσημα με την αστυνομία. Αλλά επειδή το πηγαίνετε στον ''κόσμο'' εκεί χάνεται σίγουρα το δίκιο σας, αφού υπάρχουν περιπτώσεις Πανεπιστημίων στην Αμερική όπου μέχρι και αστυνομικά Τμήματα υπάρχουν εντός του Campus. Μην προβαίνετε σε τόσο γενικευτικές κρίσεις χωρίς να γνωρίζετε την κατάσταση. Τέλος, τα σώματα ασφαλείας μέσα σε χώρους γνώσης και εκπαίδευσης είναι για την ασφάλεια και δεν έχουν λόγο σε ζητήματα γνώσης, έρευνας και εκπαίδευσης. Ουδείς αστυνομικός θα σου πει πώς να διαβάσεις, πώς να κάνεις έρευνα, τι να πεις ή τι να δημοσιεύσεις. Οι αρμοδιότητές τους είναι μόνο για ζητήματα ασφάλειας. Άρα δεν παραβιάζετε καμία ακαδημαϊκή ελευθερία.
 
Αστυνομια και Πανεπιστημιο ειναι εννοιες αντιδιαμετρικα αντιθετες. Η μια εννοια ακυρωνει την αλλη. Η σωματικη ακεραιοτητα και η εξαλειψη της βιας στα πανεπιστημια ειναι αναγκαια προυποθεση για το Ασυλο. Αν τα Πανεπιστημια δεν μπορουν να διασφαλισουν το Ασυλο, αυτο αποτελει αποδειξη της ανεπαρκειας τους σε καθε επιπεδο. Η υπαρξη Αστυνομιας επιβεβαιωνει αυτο που γνωριζουν οι παροικουντες εδω και καιρο, την αδυναμια των Πανεπιστημιων να επιτελεσουν το Ακαδημαικο τους Λειτουργημα. 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021 11:43
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση