Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2020 10:48

"Χαραγμένα σε πηλό", το βιβλίο του μήνα κατά ΘΑΛΗΣ+Φίλοι

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
thalis3Το βιβλίο με τίτλο «Χαραγμένα σε πηλό», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις "εκδόσεις Πηγή", είναι το αποτέλεσμα της εμπνευσμένης εργασίας δύο δημιουργών: της μαθηματικού και συγγραφέως Ρένας Κύρκα και της φιλολόγου και συγγραφέως Χρυσούλας Βαρδαλή.

Ο τίτλος παραπέμπει σε πήλινα πλακίδια από την περιοχή της αρχαίας Ιωνίας που φέρουν αποστάγματα της γνώσης του Θαλή του Μιλήσιου (624-546 π.Χ.), του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, μαθηματικού και αστρονόμου που εισήγαγε, εκτός των άλλων, στην επιστήμη την απόδειξη, θεωρείται ο ιδρυτής της Ιωνικής Φιλοσοφικής Σχολής, εκείνος που ανέδειξε επίσης στην κοσμολογία του το ύδωρ ως γενική αρχή όλων των πραγμάτων.
 
Οι δύο διαφορετικές ιστορίες του βιβλίου, με κινητήριο μοχλό τον αρχέτυπο μύθο της περιπλάνησης και της αναζήτησης της γνώσης, στο πνεύμα της ομηρικής Οδύσσειας, συνδυάζουν με ευφυή τρόπο την ιστοριογραφία και τις επιστημονικές αναφορές: τα μαθηματικά, η αστρονομία και οι φιλοσοφικές ιδέες που άνθισαν στη Μεσοποταμία και στις ακτές της Ιωνίας του 6ου αιώνα π. Χ. ενώνονται με τη μυθοπλασία, την ανθρώπινη περιπέτεια και τις σύγχρονες γεωπολιτικές αναταράξεις στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή της Μεσογείου.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2020 10:55
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση