Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2020 16:12

Ατομική ευθύνη, ατομική επιλογή: Oι λεπτές παγίδες. Του Νικόλα Σεβαστάκη

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

lifo35Σ.Δ: Όσες φορές ήρθε αντιμέτωπη η σκληρά δοκιμαζόμενη ατομική μου ευθύνη με την ατομική επιλογή του άλλου, που επιλέγει να μην κρατεί τις αποστάσεις, να μην φοράει μάσκα και που ότι επιχείρημα κι αν επιστρατεύσεις για την αναγκαιότητα των μέτρων το θεωρεί μπούρδα, φθαρμένος βγήκα. Φθαρμένος στο δια ταύτα, γιατί πως να πείσεις τον άλλον που αρνείται να υιοθετήσει από μόνος του μία στάση φροντίδας του συνανθρώπου του και επιλέγει να μην εφαρμόσει τον νόμο; Το τελευταία όπλο, τώρα που η κατάσταση τείνει να ξεφύγει για τα καλά, είναι να του επιβληθεί από εκπρόσωπο του νόμου το προβλεπόμενο πρόστιμο, δίχως φυσικά να είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα τον συμμορφώσει.

Είμαστε σε μία φάση, που έτσι όπως έχω ψυχογραφήσει τον τυχαίο συμπολίτη μας που επιλέγει την ατομική επιλογή, τα επιχειρήματά του έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Πρώτο βιολί αυτής της επιλογής είναι η ψυχολογία του αντάρτικου απέναντι σε όλες τις εξουσίες, που κατά την γνώμη του συνωμοτούν εναντίον του ασύστολα, επιβάλλοντάς του μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του covid-19.

Συνέβαλαν φυσικά στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης τα ελλιπή μέτρα, οι αντιφατικές αποφάσεις των κυβερνήσεων στα περισσότερα κράτη του κόσμου και της δική μας και οι ανακολουθίες τους, που δημιούργησαν ένα κλίμα όπου χάσκουν χίλιες μαύρες τρύπες, βούτηρο στο ψωμί πολλών συνανθρώπων μας που έχουν μία ροπή προς τον ανορθολογισμό. Με λίγα λόγια ζούμε ένα καραμπινάτο αδιέξοδο. Αυτό που με καταθλίβει είναι πως είμαι πεισμένος πια ότι στο τέλος θα το πληρώσουμε ακριβά και πιο πολύ οι αδύναμοι και οι φτωχοί. 

Τέλος, θεωρώ λάθος επιλογή την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών στην υπόθεση των σεναρίων συνωμοσίας που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και καταστρατηγούν επικίνδυνα την εφαρμογή των μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση για την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας. Βασικά διότι πρόκειται για έναν περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης. Αλλά και διότι αυτοί που καταστρατηγούν την εφαρμογή των μέτρων βιώνουν ένα ιδιότυπο αντάρτικο και μόνο με ένα μπαράζ πειστικών επιχειρημάτων και παραδειγμάτων από υπομονετικούς συζητητές και φαν του διαλόγου, που έχουν κατά νου την πέραση που έχουν οι ανορθολογισμοί στις δύσκολες φάσεις, θα μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα έχουμε μείωση της επιρροής τους. Κρίνω ότι όχι μόνο δεν θα αποδώσει αυτό το μέτρο, αλλά θα ενισχύσει περαιτέρω την επιρροή τους. 

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί το άρθρο του Νικόλα Σεβαστάκη, που αναρτήθηκε στο lifo στις 5.8. Πρόκειται μία ανάλυση που έχει στον πυρήνα της τα όρια και τις σχέσεις της ανίσχυρης πια ατομικής ευθύνης και της επικίνδυνης όπως τείνει να εξελιχθεί εξ αιτίας της πανδημίας, ατομικής επιλογής. 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 08 Αυγούστου 2020 18:12
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση