Δευτέρα, 18 Μαΐου 2020 18:11

Ανοιχτή επιστολή προς τους 6 αρμόδιους για την ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΒΥΘΟΚΟΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
piraiki8ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ:
- ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
- ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
- ΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑΡΧΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
- ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΙΜΕΝΩΝ (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ)
- ΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ)
- ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
"ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Α' ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ - ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ!" 16/5/2020
Θέμα: ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΒΥΘΟΚΟΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
 Η ανεξάρτητη Κοινοτική παράταξη του Πειραιά "ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Α' ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ - ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ!" απαιτεί την άμεση διακοπή των αυθαίρετων έργων της βυθοκόρησης στην θάλασσα της Πειραϊκής, όπως επίσης και την άμεση ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ της απόρριψης των τοξικών βυθοκορημάτων στον Σαρωνικό, διότι οι ενέργειες αυτές μπορούν να θέσουν σε μεγάλο κίνδυνο την Δημόσια Υγεία.
Ως γνωστόν, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που υπέβαλε πρόσφατα η ΟΛΠ ΑΕ για το έργο της Νότιας Επέκτασης του λιμένα κρουαζιέρας, θα συζητηθεί στις 20/5/20 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ώστε εν συνεχεία να τεθεί προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Όπως δηλώνει ο Καθηγητής του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ κύριος Τσελέντης, η μελέτη των ιζημάτων για τις βυθοκορήσεις του έργου - που εκπόνησε το ΕΜΠ για λογαριασμό της ΟΛΠ ΑΕ - στηρίζεται μόνο σε δοκιμές εκπλυσιμότητας σε ότι αφορά στις περιεκτικότητες των ιζημάτων σε βαρέα/τοξικά μέταλλα. Αυτές και μόνον αυτές οι δοκιμές εκπλυσιμότητας υποβλήθηκαν από την ΟΛΠ ΑΕ ως μελέτες για την αδειοδότηση της βυθοκόρησης και της απόρριψης των βυθοκορημάτων στο Σαρωνικό.
Επειδή η εταιρεία έχει επίγνωση ότι με τέτοιες "μελέτες" δεν έχει καμία ελπίδα να πάρει άδεια για την βυθοκόρηση, ξεκίνησε αυθαίρετα τις εργασίες βυθοκόρησης από τις 30/3/20 ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ για να δημιουργήσει τετελεσμένα.
Η μελέτη του ΕΜΠ είναι διάτρητη γιατί δεν συγκρίνει καν τις συγκεντρώσεις των ιζημάτων σε βαρέα/τοξικά μέταλλα με τα όρια διεθνών κανονισμών ιζημάτων - καθώς δεν υπάρχουν Εθνικά όρια. Η σύγκριση αυτή, αν γινόταν, θα αναδείκνυε ότι στα περισσότερα μέταλλα οι τιμές των βυθοκορημάτων της Πειραϊκής υπερβαίνουν τα όρια πολλών διεθνών κανονισμών.
Επιπλέον επισημαίνεται ότι:
1. Η διαδικασία έκπλυσης που διεξήχθη από το ΕΜΠ - στην οποία και μόνο σε αυτήν στηρίχτηκε η ΟΛΠ ΑΕ για να χαρακτηρίσει τα βυθοκορήματα ως μη επικίνδυνα - δεν προβλέπεται από το ισχύον νομικό πλαίσιο και οι συνθήκες της έκπλυσης που χρησιμοποιούνται στο εργαστήριο δεν προσομοιάζουν τις συνθήκες στη θάλασσα. Η επαναιώρηση των τοξικών ρύπων που συμβαίνει από την διαδικασία της βυθοκόρησης έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της βιολογικής τους διαθεσιμότητας και της περαιτέρω έκθεσης σ' αυτούς των θαλάσσιων οργανισμών, περιλαμβανομένων αυτών της τροφικής αλυσίδας.
2. Δεν έχει διεξαχθεί Οικοτοξικολογική ανάλυση των ιζημάτων.
3. Δεν έχει γίνει Βιολογική αποτύπωση του χώρου εναπόθεσης.
4. Η μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση μόνο έξι (6) ιζημάτων που συλλέχθηκαν εφάπαξ και δεν υπάρχουν χρονοσειρές μελέτης ιζημάτων όπως προβλέπεται, με αποτέλεσμα τα 6 δείγματα που αναλύθηκαν να μην είναι αντιπροσωπευτικά των ιζημάτων που θα διατεθούν στη θάλασσα.
5. Τα 6 αυτά δείγματα ελήφθησαν από βάθος 2,5μ. κάτω από την επιφάνεια του πυθμένα, ενώ για τις ανάγκες της εξυγίανσης του βυθού, η βυθοκόρηση μπορεί να ξεπεράσει αυτό το βάθος.
Επειδή, με την ανοχή των εμπλεκομένων αρχών εκτελούνται αυθαίρετες εργασίες βυθοκόρησης αδιαλείπτως και νυχθημερόν από 30/3/20 μέχρι σήμερα, οι οποίες είναι επιβλαβείς για το Περιβάλλον και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την Δημόσια Υγεία, προσφεύγουμε και στις αρμόδιες Ανεξάρτητες Αρχές και την Εισαγγελία Πειραιά.
Δήμητρα Βήνη & Σωτήρης Αλεξόπουλος
Εκλεγμένοι Κοινοτικοί Σύμβουλοι Πειραιά με την ανεξάρτητη παράταξη "ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Α' ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ - ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ!"
(Τηλ. επικοινωνίας 6972942421-6906408586)
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Μαΐου 2020 18:18
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση