Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019 17:57

Τρεις απορίες μας και ο Νίκος Μπελαβίλας για το πάρκο καινοτομίας στα ακίνητα ΧΡΩΠΕΙ που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

xropei 1

 Σ.Δ: Τον Ιούλιο του ΄19 ο πρωθυπουργός κ.Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις του ανάμεσα στα άλλα έχει αναφέρει την πρόταση της κυβέρνησης για την δημιουργία ενός Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας στον χώρο των παλαιών Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα σε μια προσπάθεια να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη ανεκμετάλλευτη περιοχή, αλλά κυρίως να αποκτήσει μια νέα ταυτότητα και έναν άλλο χαρακτήρα για τα επόμενα χρόνια. Το έργο αυτό σχεδίαζε η κυβέρνηση να γίνει σε συνεργασία με μεγάλες επιχειρήσεις τεχνολογίας του εξωτερικού.

Ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, μιλώντας τότε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτήρισε θετική την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τη δημιουργία αυτού του Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας. Τότε μας είχε προκύψει η απορία αν πριν την ανακοίνωση αυτή στη Βουλή ο πρωθυπουργός είχε συννενοηθεί με τη δημοτική αρχή της πόλης. Μάλλον όχι, αφού σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τότε πληροφορήθηκε κι αυτή για τα κυβερνητικά σχέδια που αφορούν την περιοχή της.  

 Η δεύτερη απορία μας είναι τι μεσολάβησε και μέσα σε πέντε μήνες άλλαξε η κυβέρνηση τον χώρο της δημιουργίας του Κέντρου αυτού; Και τέλος η τρίτη, έχει να κάνει με το αν η δημοτική αρχή αυτούς τους πέντε μήνες ασχολήθηκε καθόλου μ'αυτό το θέμα, το επεξεργάστηκε και το συζήτησε με τις άλλες παρατάξεις όπως και με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. Εμείς πάντως ως δημότες δεν μάθαμε τίποτα επ'αυτού. Μαύρα μεσάνυχτα εντελώς.

Οι τρεις απορίες μας δεν νομίζουμε ότι ποτέ θα λυθούν, και αποτελούν ένα παράδειγμα που περιπτώσεις σαν κι αυτές ωθούν συμπατριώτες μας με απαιτήσεις  να αποκαλούν την χώρα μας ως τόπο που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα. Να τονίσουμε επίσης πως γενικά τα Κέντρα Καινοτομίας είναι μία από τις πολύ «πονεμένες» υποθέσεις στη χώρα μας, με σειρά διαχρονικών εξαγγελιών, υποσχέσεων, σχεδίων επί χάρτου που επί σειρά ετών εξαγγέλλονται και ποτέ δεν έχουν δει το φως του αρχικού σχεδιασμού.

Ακολουθεί η άποψη του δημοτικού συμβούλου Πειραιά και επικεφαλής του συνδυασμού "Πειραιάς για όλους" Νίκου Μπελαβίλα, όπως τη διατύπωσε στο "Κανάλι Ένα" του δήμου Πειραιά.

Φίλες και Φίλοι, Συνταξιδιώτισσες και Συνταξιδιώτες,

Για την πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης να δημιουργήσει πάρκο καινοτομίας στα ακίνητα της ΧΡΩΠΕΙ μίλησε σήμερα (11-12-19) στο Κανάλι Ένα 90.4 και την εκπομπή «Μένουμε Πειραιά» των Ν. Παρασκευά και Κ. Πετούση ο επικεφαλής του «Πειραιάς για Όλους».

Ο Νίκος Μπελαβίλας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή επισημαίνοντας παρόλα αυτά τον κίνδυνο της υπέρμετρης δόμησης λόγω του συντελεστή δόμησης 2,6 που προβλέπεται.

Όπως είπε, η δημιουργία του πάρκου καινοτομίας είναι μια πρόταση της ομάδας αξιοποίησης ακινήτων της οποίας είχε την ευθύνη, προς την προηγούμενη κυβέρνηση η οποία όμως έμεινε στα συρτάρια για να αξιοποιηθεί εν τέλει από την παρούσα.

«Μελετάμε την οδό Πειραιώς και τα ακίνητά της πάρα πολλά χρόνια. Τα ακίνητα της ΧΡΩΠΕΙ είναι από τα πιο εμβληματικά» σημείωσε με την ιδιότητα του καθηγητή του Πολυτεχνείου. Εξήγησε πως «πριν από 15 χρόνια το Πολυτεχνείο είχε προτείνει την αξιοποίησή τους για την στέγαση του δικαστικού μεγάρου αλλά δεν προχώρησε λόγω ενστάσεων από τον Δικηγορικό Σύλλογο της πόλης. Στην συνέχεια ξεκίνησε η συζήτηση για τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου μέσα στο Λεκανοπέδιο. Αξιολογήσαμε πολλά ακίνητα και προτείναμε εκείνα της ΧΡΩΠΕΙ και του Ρετσίνα. Δυστυχώς όμως δεν προχώρησε».

Εκτίμησε πως είναι μια σωστή χωροθέτηση που ταιριάζει με το ύφος της Πειραιώς εκφράζοντας όμως τον προβληματισμό του για τον υψηλό συντελεστή δόμησης.

Αντίστοιχο προβληματισμό εξέφρασε και για την διάταξη που προβλέπει ότι το δημόσιο μπορεί να το παραχωρήσει σε τρίτο άνευ ή με αντάλλαγμα«Ποιος θα είναι ο τρίτος; Φυσικά και θα υπάρχουν καινοτόμες επιχειρήσεις όπως συμβαίνει παντού. Η εποπτεία όμως θα πρέπει να είναι σε δημόσιο φορέα, είτε τον δήμο είτε την περιφέρεια, το Πανεπιστήμιο κτλ.» τόνισε συμπληρώνοντας πως «ο δήμος πρέπει να λαμβάνεται υπόψη χωρίς απαραίτητα να συμμετέχει στο σχήμα. Για λόγους αρχής αλλά και κατά το νόμο πρέπει να ερωτάται η αυτοδιοίκηση».

Εξήγησε πως η αξιοποίηση των ακινήτων πρέπει να γίνει και να «συνεχίσουμε και με τα οικόπεδα Χαραγκιώνη για χώρο πρασίνου» καθώς θα αναβαθμιστεί όλη η περιοχή. Έφερε δε ως παράδειγμα την Τεχνόπολη στο κέντρο της Αθήνας. «Μια μαύρη τρύπα φεύγει από την πόλη και γίνεται λαμπρή χρήση. Ανεβαίνουν και οι αξίες γης. Είναι μια επένδυση ιδιαίτερα θετική και όχι φούσκα ακινήτων» είπε.

Σ.Δ:  Η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων  

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2019 19:44

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση