Κυριακή, 11 Αυγούστου 2019 15:28

"Τριαντάφυλλα στο παράθυρο", του Ανδρέα Εμπειρίκου, ένα soundscape του Σπύρου Δεληγιαννόπουλου

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
ebirikosSpiros DeligiannopoulosΓια πολύ καιρό προσπαθούσα να γράψω ένα μουσικό υπόστρωμα για την ποίηση του Εμπειρίκου. Καταλάβαινα ότι μια απόπειρα μελοποίησης θα ήταν μια απόπειρα χαμένη εξ αρχής. Έτσι, κατέληξα στο παρόν soundscape όπου ο ποιητής απαγγέλλει τα «Τριαντάφυλλα στο παράθυρο». 

Στο βίντεο (1:43) βλέπουμε φωτογραφίες που τράβηξε ο Ανδρέας Εμπειρίκος και περιέχονται στο ιστορικό λεύκωμα «Φωτοφράκτης» (επιμέλεια Γιάννης Σταθάτος, Εκδόσεις Άγρα).

Το κείμενο προέρχεται από τη συλλογή Υψικάμινος, με την έκδοση της οποίας, το 1935, ο Α. Εμπειρίκος εισήγαγε τον υπερρεαλισμό στην Ελλάδα. Αναφέρεται στην αγάπη ως διαχρονική αξία της ανθρώπινης ύπαρξης και ύψιστο προορισμό της ζωής. 

 

Σκοπός της ζωής μας δεν είναι η χαμέρπεια. Yπάρχουν απειράκις ωραιότερα πράγματα και απ' αυτήν την αγαλματώδη παρουσία του περασμένου έπους. Σκοπός της ζωής μας είναι η αγάπη. Σκοπός της ζωής μας είναι η ατελεύτητη μάζα μας. Σκοπός της ζωής μας είναι η λυσιτελής παραδοχή της ζωής μας και της κάθε μας ευχής εν παντί τόπω εις πάσαν στιγμήν εις κάθε ένθερμον αναμόχλευσιν των υπαρχόντων. Σκοπός της ζωής μας είναι το σεσημασμένον δέρας της υπάρξεώς μας.

*χαμέρπεια: ευτέλεια, μικροί και ασήμαντοι στόχοι (όπως τα ερπετά χάμω στη γη) *ατελεύτητη μάζα: αιώνια ύλη *λυσιτελής: ωφέλιμη, χρήσιμη *αναμόχλευσις: ανακίνηση *σεσημασμένον δέρας: δέρμα που φέρει επάνων του αποτυπώματα

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2019 19:39

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση