Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2018 17:12

Κομπιούτερ και Κοινοτισμός – Μέρος Πρώτο: Τι είναι το ελεύθερο λογισμικό

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

gm7Προλογικό

Αφορμή για ανανέωση – επικαιροποίηση – αυτής της παλιάς μου ανάρτησης ήταν μια είδηση – ανακοίνωση που πέρασε στα ψιλά. Σταματά η αναβάθμιση των Windows 10 λόγω προβλημάτων.

Αρκετές καταρρεύσεις των Windows$ έχουν περάσει στα ψιλά, όπως λίγοι/ες ασχολήθηκαν  με την απόσυρση που έκανε η Microsoft$ στα Windows XP και ανάγκασε πολλούς/ες στην καλύτερη  να αγοράσουν τα καινούργια  Windows 10, και στην χειρότερη να αγοράσουν καινούργιο κομπιούτερ. Επίσης λίγοι αναρωτήθηκαν γιατί η Microsoft$ πέρασε από τα Windows 8 κατευθείαν στα 10 και δεν κυκλοφόρησε  τα  9.  Τα  8 όπως και τα Windows Millennium παλιότερα ήταν σκέτη αποτυχία. 

 

Παρόλα αυτά η πλειοψηφία των χρηστών κομπιούτερ με ένα μαζοχιστικό τρόπο συνεχίζουν να επιμένουν με τα Windows$  κάνοντας του μετόχους και τον ιδρυτή της Microsoft$ ακόμα πιο πλούσιους, και θεωρώντας ότι τα άλλα λειτουργικά συστήματα π.χ τα Linux  είναι, είτε δυσκολομεταχείριστα, microsoft-nsa-cameras1είτε αναξιόπιστα. Αυτό είναι λάθος  και προέρχεται από την προπαγάνδα της Microsoft$ και των πρακτόρων της που παρακολουθούν όλα τα κομπιούτερ μέσα από τους server της εταιρίας.

Ενάντια στην μονοκρατορία της Microsoft$ και του ιδρυτή της Bill Gates$, που είναι ένας και για πολλά χρόνια πρώτος στην λίστα με τους πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με προσωπική περιουσία που φτάνει στα 90 δισ.δολάρια, και μπορεί να προβάλλεται σαν μέγας φιλάνθρωπος. (α) Σε ένα κόσμο απελπιστικά και ισοπεδωτικά ομοιόμορφο, λ.χ φανταστείτε τα εκατομμύρια κομπιούτερ ανά τον κόσμο με την εικόνα λογότυπο της Microsof$ , έτσι τα λογισμικά – λειτουργικά συστήματα (*)  που βασίζονται στον πυρήνα του Linux είναι νησίδες ελευθερίας, πλουραλισμού και πολυμορφίας.

Μπορεί να μην μπορούμε να σταματήσουμε τα εκατομμύρια των χρηστών που εγκαθιστούν τα Windows 10 (και γίνονται θύματα συνεχούς παρακολούθησης), αλλά μπορούμε να επηρεάσουμε τους φίλους και τους συγγενείς μας να έλθουν μαζί μας στον ελεύθερο κόσμο του Linux.

Επειδή αυτό το μπλογκ δεν θέλει εξειδικευμένα  να ασχοληθεί με τα λογισμικά (υπάρχουν αρκετά σάιτ- μπλογκ για αυτά τα θέματα) θέλει όμως να προωθήσει – προβάλει τα αντιεμπορικά – ελεύθερα, λειτουργικά, ανοικτού κώδικα. Ο γραφών ασχολείται με τα Linux   μια δεκαετία (**)  και με μια σειρά άρθρων θα αποδείξει το αντίθετο προβάλλοντας την ελεύθερη αντιεμπορική λογισμική εφαρμογή (open source) και το Λειτουργικό Σύστημα.

-1-638Θα προσπαθήσω με έναν απλό και κατανοητό τρόπο να παρουσιάσω το ελεύθερο λογισμικό και Λειτουργικό Σύστημα, έτσι  αυτή η ανάρτηση απευθύνετε κύρια  σε μη ψαγμένους, μέσους αλλά και αρχάριους χρήστες των υπολογιστών. Για να μην γίνει το κείμενο τεράστιο,  επειδή πολλοί/ες δεν είναι εξοικειωμένοι με τους όρους της πληροφορικής και τους τεχνικούς όρους των υπολογιστών   αναγκαστικά  τους ποστάρω .

Για να κατανοήσουμε όμως τι είναι το Λειτουργικό Σύστημα σε έναν υπολογιστή χρειάζεται να δούμε ότι ο υπολογιστής δεν είναι μόνο τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα και οι συσκευές που συνδέονται μαζί του, λ.χ πληκτρολόγιο, ποντίκι, οθόνη κλπ. Όλα αυτά και πολλά άλλα δεν μπορούν να λειτουργήσουν και να συντονιστούν χωρίς το  Λειτουργικό Σύστημα (πρόγραμμα). Πλέον όλες οι  ηλεκτρονικές συσκευές από τα κομπιούτερ, τα κινητά τηλέφωνα, μέχρι και τα πλυντήρια, περιέχουν ένα λογισμικό – λειτουργικό πρόγραμμα.

Στο πρώτο μέρος  παρουσιάζω συνοπτικά  το ελεύθερο αντιεμπορικό λογισμικό και Λειτουργικό Σύστημα, στο δεύτερο μέρος θα προτείνω μερικά ελεύθερα λογισμικά- λειτουργικά (Linux προγράμματα) ευκολομεταχείριστα πλήρως λειτουργικά για απλούς ή αρχάριους/ες χρήστες των υπολογιστών  και για όσους θέλουν να δραπετεύσουν από την μονοκρατορία των Windows$,  ή να έχουν παράλληλα  και τα δυο λειτουργικά στον υπολογιστή τους. Στο τρίτο μέρος παρουσιάζω  έξη  διανομές Linux για τον  καλλιτέχνη  που έχετε μέσα σας, (Διανομές για Digital Artists) και στο τέταρτο μέρος διανομές Λίνουξ- Linux για παιδιά .

Ενημερωτικά τα Linux είναι πιο ασφαλείς από τα  Windows$, δεν χρειάζονται  προγράμματα Antivirus, δεν έχουν θέματα με ιούς, επίσης δεν χρειάζονται ανασυγκρότηση δίσκων και πολλές άλλες συντηρήσεις όπως  τα Windows$.  Σε αντίθεση με τα Windows$, οι πιο γνωστές διανομές Linux έρχονται με υψηλής ποιότητας προεγκατεστημένες (open source) εφαρμογές, που καλύπτουν τις περισσότερες, αν όχι όλες τις ανάγκες μας.

Σημειώσεις:

*) Περισσότερα για το τι είναι το Λειτουργικό Σύστημα εδώ: Λειτουργικό σύστημα

birds-custom**) Ο συντάκτης αυτού του κειμένου δεν έχει σπουδάσει πληροφορική, ούτε είναι      τεχνολάγνος (τρελαμένος -κολλημένος)  με την τεχνολογία, αντίθετα πιστεύει ότι η τεχνολογία και οι μηχανές πρέπει να υπηρετούν τον άνθρωπο και όχι όπως σήμερα που το σύστημα μετατρέπει τους ανθρώπους σε εξαρτήματα των μηχανών και των ηλεκτρονικών συσκευών μηχανοποιώντας την καθημερινή ζωή μέσα από την φετιχοποίηση τους. Ασχολείται με τα κομπιούτερ από την δεκαετία του ογδόντα (όχι σαν τρελαμένος κομπιουτεράς). Για καθημερινή χρήση –  και όχι μόνο – εργάζεται με το  Debian GNU/Linux, επίσης για πειραματισμούς  δουλεύει και το Arch Linux , αλλά και τα  Windows$ –  με  μέτρα ασφαλείας – για να τα δοκιμάζει ή να τα χακάρει.

Πρόταση κοινωνικής προσφοράς:

Σε ένδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης αναλαμβάνω  δωρεάν  σε άνεργους/άνεργες, (μακροχρόνια άνεργος και εγώ) χαμηλόμισθες/χαμηλόμισθους συνδημότες μου, την επισκευή του hardware  του υπολογιστή τους (μηχάνημα, πύργους ή λάπτοπ) την  τοποθέτηση – αν θέλουν – software Λειτουργικό  Linux και μικρά σεμινάρια για τα Linux,  αρκεί να μην είναι φασιστόμουτρα, ρατσιστές και ομοφοβικοί. Επίσης – άντε – και την επισκευή  των Windows σε όσους/όσες δεν είναι στριφνοί και αγέλαστοι  κακομούτσουνοι.

Το μειλ μου βρίσκεται στο μπλογκ μου «Ανθρωπόσφαιρα – Οικόσφαιρα» στην δεξιά στήλη αλλά το βάζω και εδώ.  Για επικοινωνία:   email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γιώργος Μεριζιώτης

Δραπετσώνα-  16/10/2018

 

Ελεύθερο Λογισμικό:

1. Ελεύθερο Λογισμικό:  GNU/LinuxΑς δούμε πρώτα  συνοπτικά  τι σημαίνει ελεύθερο  λογισμικό.

imagesΕλεύθερο Λογισμικό, είναι το λογισμικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αντιγραφεί, μελετηθεί, τροποποιηθεί και αναδιανεμηθεί χωρίς περιορισμό. To 1983, ο Ρίτσαρντ Στάλλμαν, φοιτητής και χάκερ στο Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT, (Tεχνολογικό Iνστιτούτο Μασαχουσέτης) ανακοίνωσε το GNU Project. Το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1985. Αυτός ανέπτυξε ένα ορισμό για το ελεύθερο λογισμικό και την έννοια του «copyleft», σχεδιασμένη ειδικά για να διασφαλίσει την ελευθερία του λογισμικού για όλους.

Οι αρχές που διέπουν το ελεύθερο λογισμικό είναι: Ελεύθερη διάδοση της γνώσης, συνεργασία, συμμετοχή, κοινωνική αλληλεγγύη, διαφάνεια, κοινή χρήση, αυτο-οργάνωση, ο άνθρωπος στο επίκεντρο.

Το Linux (Λίνουξ) ή GNU/Linux (Γκνού/Λίνουξ), είναι ένα λειτουργικό σύστημα που αποτελείται εξ ολοκλήρου από ελεύθερο λογισμικό. Η χρήση του είναι παρόμοια με αυτή του Unix, αλλά όλος ο πηγαίος κώδικας του έχει γραφτεί από την αρχή ως ελεύθερο λογισμικό υπό την ελεύθερη άδεια χρήσης και την Γενική Άδεια Δημόσιας Χρήσης  GNU General Public License.

34990611891_1163a9253f_z

Ο Ρίτσαρντ Στόλλμαν, ιδρυτής του Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού

Πολλοί/ες ακόμα και χρήστες των Linux δεν ξέρουν  ότι ο Richard Stallman, είναι ο ιδρυτής του κινήματος ελεύθερου λογισμικού, του εγχειρήματος GNU, του Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού (Free Software Foundation, FSF), και της Ένωσης για την Ελευθερία του Προγραμματισμού (League for Programming Freedom, LPF).

Επινόησε  την έννοια του copyleft για να προστατεύσει τα ιδανικά αυτού του κινήματος, και διαφύλαξε αυτή την έννοια στην ευρέως χρησιμοποιούμενη GPL (General Public License) για το λογισμικό. Το  1984 πήρε την πολιτική, – όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος – απόφαση να ξεκινήσει τη δημιουργία ενός ελεύθερου αντιεμπορικού  λειτουργικού συστήματος. Έκτοτε μπήκε πολύ νερό στο αυλάκι. Χιλιάδες άνθρωποι ανώνυμα η επώνυμα συμμετέχουν βελτιώνουν και δημιουργούν νέα προγράμματα και πολλοί από αυτούς δημιουργούν κοινότητες, εκατοντάδες προγραμματιστές και έμπειροι χρήστες των Λίνουξ δημιουργούν παγκόσμιες και κατά  τόπους- χώρα κοινότητες λ.χ η ελληνική κοινότητα του Ubuntu , ελληνική κοινότητα του Linux mint κλπ,(β) που έχουν σαν στόχο την βελτίωση, την αποσφαλμάτωση και συντήρηση των λειτουργικών προγραμμάτων, για να μην μπερδευτείτε σήμερα η πλειοψηφία των Linux είναι ή αναφέρονται σαν GNU/Linux.

images2

Το λειτουργικό σύστημα GNU Με την υποστήριξη από το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού

Τα μέλη αυτών των κοινοτήτων διέπονται από τον κώδικα δεοντολογίας που σε γενικές γραμμές λέει:

«… Προς το συμφέρον της καλλιέργειας ενός ανοιχτού και φιλόξενου περιβάλλοντος, εμείς ως συνεισφέροντες και συντηρητές δεσμευόμαστε να κάνουμε τη συμμετοχή στο έργο μας και στην κοινότητά μας μια εμπειρία χωρίς παρενοχλήσεις για όλους ανεξάρτητα από την ηλικία, το μέγεθος του σώματος, την αναπηρία, την εθνικότητα, τα χαρακτηριστικά φύλου, την έκφραση, το επίπεδο εμπειρίας, την εκπαίδευση, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, την εθνικότητα, την προσωπική εμφάνιση, τη φυλή, τη θρησκεία ή τη σεξουαλική ταυτότητα και προσανατολισμό …» (γ)

 

2. Linux: Ο Linus Benedict Torvalds, ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φιλανδία, αρχικά δημιούργησε το Linux ως χόμπυ. Είχε επικεντρωμένο το ενδιαφέρον του στο Minix, ένα μικρό UNIX σύστημα, και έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει ένα σύστημαlinusπου θα είχε περισσότερες δυνατότητες από το Minix. Ξεκίνησε την δημιουργία του Linux το 1991, ανακοινώνοντας την έκδοση 0.02 και δουλεύοντας σταθερά έφτασε το 1994 στην έκδοση 1.0 του Linux Kernel. Το Linux  – σωστότερα τα Linux –  μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλούς σκοπούς, όπως το networking, η ανάπτυξη προγραμμάτων, ακόμα και για πλατφόρμα για απλούς χρήστες. Λόγω της φύσης και της ευελιξίας του, το  ή τα Linux έχουν γίνει πολύ διάσημα παγκοσμίως και ένας μεγάλος αριθμός προγραμματιστών έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του πάνω σε αυτό. Η μασκότ του Linux είναι ένας συμπαθέστατος χαμογελαστός πιγκουίνος, ο οποίος επιλέχτηκε από τον ίδιον τον δημιουργό του.

1280px-Linux_kernel_ubiquity.svg

Ο πυρήνας Linux

Το Linux είναι ένα ελεύθερου τύπου Unix λειτουργικό σύστημα, που αρχικά δημιουργήθηκε από τον Linus Torvalds και στη συνέχεια αναπτύχθηκε με τη βοήθεια προγραμματιστών από όλον τον κόσμο. To Linux είναι μια ανεξάρτητη POSIX υλοποίηση και στα χαρακτηριστικά του συμπεριλαμβάνει πραγματικό multitasking, πραγματικό πολυχρηστικό περιβάλλον, virtual memory, shared libraries, demand loading, TCP/IP networking και πολλά άλλα χαρακτηριστικά που δικαιολογούν τον τίτλο «τύπου-Unix«. Είναι κατασκευασμένο υπό την GPL άδεια, δηλαδή ο πηγαίος κώδικάς του είναι διαθέσιμος στον καθένα (open source).

Στις 3 Φεβρουαρίου του 1998 ξεκίνησε μία εκστρατεία εμπορικής εκμετάλλευσης για το Ελεύθερο Λογισμικό, χρησιμοποιώντας τον όρο «open source»(ανοικτό λογισμικό). Στόχος ήταν η ταχεία εξάπλωση του ελεύθερου λογισμικού και η αποδοχή του από τις εταιρίες τις κοινοπραξίες και το κοινό. Με τον όρο λογισμικό ανοικτού κώδικα εννοείται λογισμικό του οποίου ο πηγαίος κώδικας διατίθεται με κάποιον τρόπο ελεύθερα σε όσους θέλουν  να τον εξετάσουν, αν έχουν τις γνώσης να το βελτιώσουν και να τον λειτουργήσουν. Για να γίνω κατανοητός ένα από τα δημοφιλή παγκοσμίως  λογισμικά open source – ανοικτό λογισμικό και δωρεάν είναι το VLC media player που είναι για Windows, για Linux  και για Macintosh (Mac), υπάρχου εκατοντάδες open source δωρεάν προγράμματα.

3. Αναμφισβήτητα  υπάρχει ένας γαλαξίας  Λίνουξ.(δ) Σύμφωνα με τη Wikipedia, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 250 διαφορετικές διανομές Linux, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι διαθέσιμη δωρεάν. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Linux_distributions. Αυτός είναι ο πραγματικός πλούτος, ο πλουραλισμός και η διαφορετικότητα. Την ομοιομορφία την απεχθάνεται η ανθρωπότητα και όπου επικρατεί επιβάλλεται από την κυριαρχία. (ε)

Ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός της εποχής μας τείνει προς την ομοιομορφία, τον συγκεντρωτισμό και τον μιλιταρισμό, αυτή είναι μια από τις εκδοχές του λεγόμενου σύγχρονου ολοκληρωτισμού, που  εκτός των άλλων σου δημιουργεί την ψευδαίσθηση της ποικιλίας και επιλογής ενώ είναι μέγα ψέμα, υπάρχουν χιλιάδες κανάλια  ραδιοφώνου ή τηλεοράσεις, όμως  είναι μια από τα ίδια, όπως στην Ελλάδα τα χιλιάδες σουβλατζίδικα που είναι μια από τα ίδια σε επίπεδο ποιότητας,γεύσης κλπ. Αυτή είναι η ψευδαίσθηση  της ποικιλίας που δημιουργεί ο καπιταλισμός, εκατομμύρια  τόνους από σαβούρα που μολύνουν την μάνα γη.

images

Λογότυπος της 3. έκδοσης της Γενικής Άδειας Δημόσιας Χρήσης GNU, της λεγόμενης GPLv3

Σκεφτείτε εκατομμύρια pc σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη έχουν σχεδόν την ίδια windows$ απεικόνιση στην οθόνη, τέτοια απελπιστική ομοιομορφία  που ο ιστορικός του μέλλοντος θα την ονομάσει ανεπάρκεια και ανικανότητα των ανθρώπων να αντιδράσουν να σπάσουν την μονοκρατορία των windows$  και να δημιουργήσουν πλείστα λειτουργικά και όχι μόνο Linux ή Macintosh. Το  γαλαξιακό αρχιπέλαγος των Λίνουξ μπορεί να προκαλεί ζάλη, όμως αυτό είναι το πνεύμα του, η πολυσυνθετότητα και η ποικιλομορφία.

4. Σήμερα αρκετές διανομές Linux δημοφιλείς για την ευκολία χρήσης και λειτουργικότητα τους  βασίζονται στο debian που είναι μία από τις παλιότερες διανομές Linux. Τοimages4 Debian είναι η βάση για αμέτρητες διανομές, μεταξύ των οποίων και το εξαιρετικά δημοφιλές Ubuntu. Το Debian έκανε την πρώτη του εμφάνιση στις 16 Αυγούστου 1993, και είναι η δεύτερη μετά τη Slackware, (που είναι ένα μήνα παλαιότερη) διανομή που υποστηρίζεται ακόμα ενεργά. Ενώ δεν είναι ιδιαίτερα φιλική για έναν αρχάριο χρήστη, έχει μια εξαιρετικά μεγάλη γκάμα εφαρμογών προς εγκατάσταση – περισσότερες από 51.000 – επίσης χαρακτηρίζεται για τη μεγάλη σταθερότητά της. Πλήθος  server,  ερευνητικά ιδρύματα ακόμη και δορυφόροι της ΝASA δουλεύουν με debian ή άλλα linux. (ζ)

5. Εν κατακλείδι: Όμως  μην παραμυθιαζόμαστε με τον εναλλακτισμό (νησίδες) μέσα στον καπιταλισμό, θέλει προσοχή γιατί πολλά αφομοιώνονται από αυτόν και έχει ξεπεραστεί ή δεν ίσχυσε πότε  η ρήση ότι : «ο καπιταλιστής θα σου πουλήσει το σχοινί που θα τον κρεμάσεις»,  γιατί από τότε που ειπώθηκε αυτή η φράση όλο σχοινί αγοράζουμε  άλλα ο καπιταλισμός μένει ακρέμαστος. Εδώ να θέσω – ρητορικά – μερικά ερωτήματα προς αυτούς που παραμυθιάζονται:

Μια μικρομεσαία ή πολυεθνική καπιταλιστική επιχείρηση δεν μπορεί ή δεν έχει βάλει Λίνουξ; Ενας αυταρχικός κρατικός οργανισμός πχ η Cia,  η Mosad, το πεντάγωνο κλπ και οι εγχώριες και μη δεν έχουν Λίνουξ; Ο Σφακιανάκης (απόστρατος τώρα) και η υπηρεσία του στην ασφάλεια έχει Λίνουξ;, Η απαίσια πολυεθνική  Μosanto ξέρουμε αν λειτουργεί με Λίνουξ;

linux-windows-macΚαταλαβαίνω ότι από αγάπη προς την πληροφορική πολλοί άνθρωποι κάθονται εθελοντικά, πολλοί αμισθί και φτιάχνουν πράγματα που όμως οι καπιταλιστικές – ακόμα και πολυεθνικές – επιχειρήσεις μπορούν να τα πάρουν και να τα λειτουργούν δωρεάν, μπορεί κάποιος να τους απαγορέψει να εγκαταστήσουν το ελεύθερο λογισμικό; που μάλιστα είναι κάποια από αυτά τα λογισμικά πιο σταθερά και ασφαλή από τα Windows, δεν έχουν Debian οι εταιρίες; Επίσης παρόλο τον κώδικα δεοντολογίας που διέπει τους δημιουργούς των Λίνουξ  τίποτα δεν εμποδίζει ρατσιστές, φασίστες και αυταρχικά άτομα να κατεβάζουν δωρεάν τα Λίνουξ από το διαδίκτυο και   να κάνουν χρήση .

Η ιστορία είναι γεμάτη από “καλές” προθέσεις, έτσι και   η Apple με τους iMac Macintoshείχε και αυτή “καλές” προθέσεις, και τώρα  θες μια περιουσία για να πάρεις το σύστημα τους και δεν μπορείς να το προσαρμόσεις όπως θέλεις .

Γιαυτό πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε ότι η επιστήμη και η τεχνολογία δεν είναι ουδέτερες ή αυτόνομες,  ακόμα και αν παράγονται από αλτρουιστές. Ο καπιταλισμός και η κυριαρχία θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις γνώσεις προς όφελος τους είτε εξαγοράζοντας τες μέσο χρηματοδότησης, είτε χρησιμοποιώντας τες και μάλιστα  δωρεάν. Φυσικά η επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη δεν σταμάτα και δεν πρέπει να σταματά.

Εδώ θα “αριστοτελίσω” (η) λίγο για να πω ότι ο άνθρωπος δεν είναι από την φύση του δισυπόστατος αλλά  είναι “τετραπόστατος”,(θ) δηλαδή έχει τέσσερις φύσεις αν και η τέταρτη είναι και παρά  τη φύση.

Μέσα στον άνθρωπο ενυπάρχουν σαν φύση  τέσσερις υποστάσεις

α)  τα ένστικτα του σαν ον- ζώο, επιβίωση – ελευθερία
β) η ομάδα, οικογένεια – κοινότητα – πόλη
 γ) η γλώσσα – επικοινωνία, μεταβίβαση στους υπόλοιπους ανθρώπους  της γνωστικής εμπειρίας
δ) τα εργαλεία, πρωτόγονη τεχνολογία  και στην σύγχρονη εποχή η τεχνοεπιστήμη.

Όλα είναι μες την φύση του μόνο που η επιστήμη και η τεχνολογία πρέπει να υπηρετούν την κοινότητα  και το άτομο σε συνεργασία και ισορροπία με το φυσικό περιβάλλον, όχι  κυριαρχικά απέναντι του  και στην υπηρεσία της ολιγαρχίας και των ελίτ. Να συμπληρώσω επίσης ότι είμαι ενάντια στον αγνωστικισμό, τον ιρασιοναλισμό όπως επίσης και στον επιστημονισμό στην κυριαρχία των ειδικών, των διαμεσολαβητών, των τεχνο\ ντετερμινιστών, τεχνο\φασιστών κλπ.

Έτσι θα πω και σε όσους ασχολούνται με τον προγραμματισμό με έναν κινηματικό τρόπο να μην ξεχνούν ότι θέλουμε ένα λειτουργικό αντικυριαρχικό, αντιελιτίστικο, οικολογικό και αμεσοδημοκρατικό. Τα Λίνουξ προσομοιάζουν λίγο πολύ με  τα πιο πάνω, όπως επίσης είναι οικολογικά και αντικαταναλωτικά επειδή «ανασταίνουν» παλιούς υπολογιστές, επίσης εμείς οι χρήστες  θέλουμε ένα λογισμικό – λειτουργικό που να μας υπηρετεί και όχι να το υπηρετούμε.

Εδώ θέλοντας να επιστήσω την προσοχή σας  λέω   ότι: ο κυβερνοχώρος και το Internet είναι  αντανάκλαση της καθημερινής ζώσας πραγματικότητας, με τίποτα δεν μπορεί και δεν πρέπει  να υποκαθιστά  την πρόσωπο με πρόσωπο  επαφή και επι/κοινωνία. Ο κυβερνοχώρος και το διαδίκτυο δεν  είναι η πραγματικότητα της καθημερινής ζωής, είναι – εν πολύς – η εικόνα της, αν της δώσουμε άλλη σημασία – βαρύτητα  από αυτή που πρέπει να έχει,  μπορεί να μετατραπεί – μετατρέπετε  σε ψεύτικη –  εικονική πραγματικότητά. Παράλληλα η υπερβολική χρίση του διαδικτύου (Internet) δημιουργεί εθισμό και εξάρτηση, ιδιαίτερα σε μικρά και νέα παιδιά – έφηβους  που είναι συνεχώς με ένα κινητό τηλέφωνο στο χέρι.

Ο Νέο φουτουριστικός κόσμος που προβάλετε σήμερα μέσα  από την λεγόμενη «τεχνική νοημοσύνη» που θέλει να υποκαταστήσει τον άνθρωπο, (ακόμα και από θέσεις εργασία) είναι το  εκσυγχρονισμένο όνειρο του παλιού φουτουρισμού  και του μανιφέστου του Φίλιπο Τομάζο Μαρινέτι . Που ήταν η λατρεία της δύναμης,της ταχύτητας, της μηχανής και του πολέμου, ήταν – είναι  και ο «προάγγελος» του σημερινού τεχνο-επιστημονικού ολοκληρωτισμού που μαζί με τον οικονομισμό θέλουν και αναγάγουν όλα τα ανθρώπινα ζητήματα σε τεχνολογικές και οικονομικές διευθετήσεις.

Αυτός είναι ο (για να παίξουμε με τις έννοιες) ανορθολογικός ορθολογισμός της εποχής μας, ο τεχνο/επιστημονισμός μαζί με τον  νεοφιλελευθερισμό (σε πολλές εκδοχές τους)  προσομοιάζουν με τον φασισμό της προηγούμενης εποχής και διαφέρουν  στο ότι αφήνουν το παιχνίδι λίγο ανοικτό γύρω από τις αστικές τυπικές ελευθερίες. *

* Δείτε:  Για μία δημοκρατική αντίληψη της επιστήμης και της τεχνολογίας

Σημειώσεις:

α) Οι αρχιτέκτονες του μεγάλου πλούτου “ Οι σημερινοί δισεκατομμυριούχοι έχουν αυξημένο ενδιαφέρον για την φιλανθρωπία, την υποστήριξη της εκπαίδευσης, την υγεία και διάφορα ανθρωπιστικά ζητήματα. Ειδικότερα, έχουν την τάση να επικεντρώνεται στην προσπάθεια να παρέχουν, μετρήσιμα αποτελέσματα μέσω των δωρεών τους. Για παράδειγμα, πάνω από 100 δισεκατομμυριούχοι έχουν ενταχθεί στο φιλανθρωπικό ίδρυμα του Bill Gates «Giving Pledge».

β) Δείτε μια λίστα με  ελληνικές κοινότητες ανοιχτού-ελεύθερου λογισμικού:Κατάλογο Κοινοτήτων Ανοιχτών Τεχνολογιών 

Για τα Linux εδώ: https://www.linux.gr/news

Και δυο  πολύ καλά σάιτ που ασχολούνται με το θέμα: 1) https://cerebrux.net/ 2) https://osarena.net/

γ) Ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας βασίζεται στον Contributor Covenant που δημιουργήθηκε από την υποστηρίκτρια του open source Coraline Ada Ehmke. Η Contributor Covenant είναι ιδιαιτέρως δημοφιλείς και χρησιμοποιείται ήδη ως ΚΔ σε πολλά open source projects, ακόμα και από το Cerebrux site.

Παραπομπές:

δ) Σημασιολογικά και συμβολικά  δείτε μερικά χαρακτηριστικά του σπειροειδή γαλαξία. Οι σπειροειδείς γαλαξίες, αλλιώς γαλαξίες τύπου S, αποτελούνται συνήθως από ένα λαμπρό πυρήνα και δύο συνεπίπεδες αντιδιαμετρικές και συμμετρικές σπείρες. Οι σπειροειδείς γαλαξίες αποτελούν το 40% με 50% του συνόλου των γαλαξιών που παρατηρούνται στο διάστημα. Χωρίζονται σε τρεις υποκατηγορίες, τους Sa που έχουν λαμπρό πυρήνα και κλειστές σπείρες, τους Sb με πιο ανοικτές σπείρες και τους Sc με πολύ ανοικτές σπείρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα Sb είναι ο δικό μας Γαλαξίας.

ε) Δείτε επίσης το παγκόσμιο σάιτ των Linux https://distrowatch.com/

ζ) Επίσης στο Debian υπάρχει ένα πακέτο γεμάτο από θεωρίες αναρχικού βασικά χαρακτήρα που έχει το όνομα  anarchism και υπάρχει εδώ και χρόνια στα repository (https://packages.debian.org/wheezy/anarchism). Αν τώρα δείτε πως λειτουργεί το Debian θα διαπιστώσετε πως υπάρχει ένας ελευθεριακός τρόπος για να λαμβάνουν αποφάσεις ( http://en.wikipedia.org/wiki/Schulze_method ) http://osarena.net/latest

η,θ) Νεολογισμοί που αναφέρονται στον φιλόσοφο Αριστοτέλη.

Ο Αριστοτέλης όταν λέει ότι ο άνθρωπος είναι  από την φύση του δισυπόστατος, άτομο και κοινωνικό – πολιτικό  ον δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αποδεικνύει  το προφανές. Οι άνθρωποι δεν χρειάστηκαν κάποιον σοφό να τους μιλήσει για το προφανές για να φτιάξουν χιλιάδες χρόνια πριν κοινότητες,  όπως αρχικά δεν  χρειάστηκαν τον Αρχιμήδη να τους μιλήσει για την  άνωση και την πλεύση για να ταξιδέψουν – μετακινηθούν με πλοία  από την Πολυνησία  οι Αβορίγινες για να αποικήσουν την Αυστραλία πριν 45.000 χρόνια.

Ο άνθρωπος  πρωταρχικά και από την εμφάνιση του σαν είδος είναι ομαδικό – κοινωνικό ζώο  για τον απλό λόγο ότι ο άνθρωπος δεν είναι αρκούδα (με την έννοια ότι αυτό το ζώο ζει και διαβιώνει εντελώς ατομικά), ο άνθρωπος από την  ομάδα , πέρασε στην κοινότητα και μετά στην πιο  σύνθετη συσσωμάτωση δηλαδή στην Πόλη, όχι μόνο από αναγκαιότητα άλλα και επειδή του αρέσει  – εκτός τον άλλων – και να εξανθρωπίζεται. «Ο εξανθρωπισμός του ανθρώπου πραγματοποιείται μέσω των σχέσεων του με τους άλλους ανθρώπους δηλαδή μέσω της κοινωνίας, γι ́ αυτό ο νόμος της κοινωνικής αλλαγής είναι ο  καλύτερος ανθρώπινος νόμος». Μ. Μπακούνιν (1814 – 1876)

Δείτε:

Κομπιούτερ και Κοινοτισμός – Μέρος Δεύτερο: Ελεύθερα λειτουργικά προγράμματα

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2018 17:16

Σχόλια   

0 # Γ. Μεριζιώτης 09-11-2018 10:53
Eπισης δεν διαβάσατε το παραπάνω κείμενο “ Κομπιούτερ και Κοινοτισμός” (πόσο μάλλον και τα τέσσερα μέρη της παρουσίασης ) , γιατί θα δίνατε την δέουσα σημασία σε αυτό που γράφω ότι η Microsoft$ μας παρακολουθεί όλους, προφανώς ο “ μεγάλος αδερφός” από το 1984 του Όργουελ φαντάζει μπανάλ στις μέρες μας.

Για τα social media δείτε τι λένε κάποιοι όχι επαναστάτες αντισυστημικοί αλλά άνθρωποι που είναι μέσα στο σύστημα:

«Από δικτατορίες μέχρι δημοκρατικές κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τα social media για να επηρεάσουν ανθρώπινες συμπεριφορές και πολιτικές απόψεις. Κανείς όμως δεν μπορεί να ελέγχει τα δεδομένα μου εκτός από εμένα. Εγώ προσωπικά είμαι πρόθυμη να πληρώσω για social media που δεν ελέγχουν τα δεδομένα μου και από τα οποία μπορώ να αποσυνδεθώ».

“ Το 90% των δεδομένων στην παγκόσμια ιστορία δημιουργήθηκε την τελευταία διετία. Κάθε μέρα γίνονται 5 δισ. αναζητήσεις στη Google. Κάθε λεπτό οι χρήστες του YouTube παρακολουθούν 4,1 εκατομμύρια βίντεο. Την ίδια στιγμή, αρκούν 68 likes στο Facebook, για μπορεί κάποιος να προβλέψει με 95% ακρίβεια το χρώμα του δέρματός σου και με 88% και 85% πιστότητα αντίστοιχα, τη σεξουαλική σου ταυτότητα και το αν ψηφίζεις τους Δημοκρατικούς ή τους Ρεπουμπλικανούς. Δέκα likes είναι αρκετά για να σε γνωρίσει κάποιος καλύτερα από τον συνεργάτη σου και 70 για να μπορεί να πει περισσότερα για εσένα από ό,τι ένας φίλος σου... Με 150 likes σε ξέρουν καλύτερα από ότι η οικογένειά σου και με 300 από ότι ο/η σύντροφός σου. Και το ερώτημα είναι, ποιος ελέγχει αυτά τα δεδομένα; Τα social media «ελέγχουν όσοι έχουν χρήμα και εξουσία»

ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΔΩ :«Τα social media ελέγχονται από όσους έχουν χρήμα και εξουσία»

https://tvxs.gr/news/eyropi-eop/ta-social-media-elegxontai-apo-osoys-exoyn-xrima-kai-eksoysia


Επίσης δείτε τι λέει ο εφευρέτης του διαδικτύου www. (ίντερνετ- Internet ) Μια νέα προσπάθεια του Tim Berners-Lee *
 

SOLID, το αποκεντρωμένο «νέο» Ίντερνετ

https://autonomidrasi.com/2018/11/06/solid-%cf%84%ce%bf-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%b5%ce%bd%cf%84%cf%81%cf%89%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf-%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%ce%af%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bd%ce%b5%cf%84/
Παράθεση
0 # Γ. Μεριζιώτης 08-11-2018 22:02
Φίλε μου κ. Τσιρίδη προφανώς και δεν αναφέρεσαι σε μένα για τον υπαρκτό σοσιαλισμό, γιατί η Δραπετσώνα είναι μικρή και θα ξέρεις ή αν δεν ξέρεις σου λέω ότι είμαι “μέλος” μιας “φιλοσοφικής σχολής” σκέψης που έκανε κρητική στον υπαρκτό σοσιαλισμό από την αρχή του, όπως και το περί ισότητα που λες είναι μια ισότητα τύπου στρατοπέδου.

Η ισότητα που πραγματεύεται η αναρχία είναι ότι αυτή: η αναρχία δεν αντιλαμβάνεται την ισότητα μέσα από την στρατιωτικού τύπου ομοιομορφία, αλλά μέσα από την πολυμορφία, την  βιοποικιλότητα και την διαφορετικότητα, είμαστε ίσοι όχι μόνο γιατί απλά διαφέρουμε, αλλά και γιατί είμαστε ποικιλοτρόπως διαφορετικοί – διαφορετικές.

Τώρα αν εσύ και άλλοι/ες θεωρείται ξεπερασμένα αυτά τα χορεία μάλλον θα ζείτε σε άλλο κόσμο

«…Η ελευθερία χωρίς σοσιαλισμό είναι προνόμιο και αδικία και ο σοσιαλισμός χωρίς ελευθερία είναι υποδούλωση και βαρβαρότητα … Είμαστε επίσης εχθροί της πατριαρχικής και νομικής εξουσίας των συζύγων πάνω στις γυναίκες, των γονέων πάνω στα παιδιά και αυτό επειδή η ιστορία μας διδάσκει ότι ο δεσποτισμός στην οικογένεια είναι το σπέρμα του πολιτικού δεσποτισμού στο κράτος…» Μιχαήλ Μπακούνιν,(1814-1876)
 
«…Ο αναρχισμός, επιπλήττει τον φιλελευθερισμό ως ένα μερικό δόγμα της ελευθερίας και τον σοσιαλισμό ως ένα μερικό δόγμα της ισότητας. Η μερικότητα συνίσταται στο ότι αυτά τα δύο δόγματα προτίθενται να πραγματώσουν τις αρχές τους μέσω της προσωρινής εξάρτησης των δύο αξιών, με την έννοια ότι πρώτα πραγματώνεται η μία και μετά η άλλη, ενώ ο αναρχισμός θεωρεί ότι μόνο στην ταυτόχρονη πραγμάτωση τους έγκειται η επιτυχία τους…»  Νίκο Μπέρτι, (1994)


Μια κοινωνία όπου κυριαρχείται από αλλοτριωμένες κοινωνικές – ταξικές σχέσεις που επιβάλλει η εκάστοτε πολιτική-οικονομική ελίτ μέσω του κράτους (δηλαδή της «νομιμοποιημένης» δομικής βίας), μεταξύ εκμεταλλευτή και εκμεταλλευόμενου, διευθυντή και διευθυνόμενου, κυβερνήτη και κυβερνώμενου δεν θα είναι ποτέ αληθινά δίκαιη, ούτε θα είμαστε πραγματικά ελεύθεροι.

Μια κοινωνία διχαστικά πολωμένη μεταξύ φτώχειας και πλούτου, μεταξύ αυτών που δίνουν εντολές και αυτών που εκτελούν δεν θα είναι ποτέ οικολογικά ισορροπημένη, γιατί η κυριαρχία απέναντι στην φύση έχει τις ρίζες της στην κυριαρχία ανθρώπου από άνθρωπο. Η οικολογική ισορροπία προϋποθέτει την κοινωνική αρμονία.

Οι αναρχικοί προτάσσουν ως  αδιαίρετο αξιακό τρίπτυχο, αυτό της ελευθερίας – ισότητας – αλληλεγγύης, χωρίς υποβιβασμό του ενός από το άλλο ως πρώτο-δεύτερο ή κατώτερο-ανώτερο. Γιατί αν υπερτονίσεις  την ελευθερία, υποβαθμίζεις   την αναρχία σε φιλελεύθερη εκδοχή, αν υπερτονίσεις την ισότητα υποβαθμίζεις την αναρχία σε ισότητα τύπου στρατοπέδου, τέλος αν υπερτονίσεις την  αλληλεγγύη υποβιβάζεις την αναρχία σε φιλανθρωπία.

Τώρα για τον υπαρκτό καπιταλισμό που τον ονομάζω/με και νέο ολοκληρωτικό εμπορικό σύστημα, υποστηρίζω ότι: «Η αισιοδοξία μου βασίζεται στη βεβαιότητα ότι αυτός ο πολιτισμός θα καταρρεύσει. Η απαισιοδοξία μου, σε όλα αυτά που κάνει για να μας τραβήξει στην πτώση του.» Ζαν Φρανσουά Μπριέντ *


Καλή εκλογική επιτυχία

σημ.

* το κείμενο εδώ: Σε σύγχρονη δουλεία (ντοκιμαντέρ)
https://www.stagona4u.gr/index.php/component/k2/item/6516-in-modern-slavery-documentary
Παράθεση
0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 08-11-2018 18:10
Δεν θα μπω στην αντιπαράθεση τού κατά πόσον ο καπιταλισμός μάς διαπερνά τόσο ώστε να δημιουργεί ο ίδιος και τα αντικαπιταλιστικά συναισθήματα ως θεραπευτικά μέσα για όσους τον αμφισβητούν. Στον καπιταλισμό ζούμε έτσι κι αλλιώς.
Όταν δίπλα μας υπήρχε σοσιαλισμός (υπαρκτός) πήγαμε με τον Λάκη και τον φίλο μας τον Γιώργο και τον είδαμε. Δεν μάς άρεσε. Κατά τ' άλλα, στις ταβέρνες με τον Φάνη λέμε πως θα προτιμούσαμε μια ζωή όπου όλοι θα φορούσαν τα ίδια ρούχα, όλοι θα είχαν τα ίδια σπίτια και αγαθά και όπου όλα θα ήταν δημόσια, δηλαδή όλων, αφού όλοι θα κυβερνούσαμε (με την σειρά του όποτε κληρωθεί ο καθένας) όλοι θα δικάζαμε κι όλοι θα αποφασίζαμε για όλα.

Πάμε τώρα στο Linux και στο Ubuntu. Τα συζητώ σαν χρηστικά εργαλεία γιατί αν ήταν δύσχρηστα και πολύπλοκα και προβληματικά δεν θα τα χρησιμοποιούσε κανείς. Το ότι είναι ελεύθερο λογισμικό και το ότι φτιάχνεται από όλους για όλους είναι καλό για να συγκινεί ανθρώπους που χρειάζονται για να το αναπτύξουν, όμως δεν θα ήταν αρκετό για να γίνει εργαλείο χρήσης από τους πολλούς.

Τέλος κάτι για το φέισμπουκ και τα Μέσα και τις εκλογές:
Μέχρι πριν λίγο καιρό, κάθε μου ανάρτηση στο μπλογκ μου την έβαζα στο φέισμπουκ για να την δουν περισσότεροι κι έγραφα κάτω από την ανάρτηση ένα σημείωμα με κεφαλαία γράμματα. Έλεγα ότι δεν θέλω ούτε λάικ ούτε σχόλια γιατί απέχω από το Φ/Μ. Ωραία και αγέρωχη στάση που μού άρεσε.
Τώρα που αποφάσισα να είμαι υποψήφιος, ξαναγύρισα στο Φ/Μ. γιατί χρειάζομαι την επικοινωνία με τον κόσμο. Τώρα κάνω λαϊκ (δεν τολμάω να ζητήσω ακόμα) και μπήκα κανονικά σε αυτό που "ελιτίστικα" αρνιόμουν όσο δεν το είχα ανάγκη. Η πράξη και η πραγματικότητα με έκαναν να ζητήσω έμπρακτα "συγνώμη" με αυτή την σιωπηρή (λόγω "περηφάνιας") επιστροφή μου.
Το ερώτημα είναι γιατί να θυσιάσω το αγέρωχο ύφος μου (και πολλή από την άνεσή μου); Αξίζει τον κόπο; Σε αυτό απαντάω ναι. Η συμμετοχή μου στις εκλογές είναι συνειδητή παρέμβαση σε ένα εξουσιαστικό σύστημα όπου συγκρούονται ολιγαρχίες ερήμην σχεδόν του λαού. Με την αποχή, όμως, δεν λύνεται κανένα πρόβλημα. Ίσως λύνονται προσωπικά και ψυχολογικά προβλήματα, ο δημόσιος χώρος όμως μένει λεία σε εκείνους που μετέχουν, με όποιο τρόπο και όποιες επιδιώξεις. Γι αυτό ξαναγύρισα στην ενεργό δράση και διεκδικώ τον δήμο. Και μαζί με την διεκδίκηση ξαναγύρισα στο Φ/Μ και θα δίνω και συνεντεύξεις στα ΜΜΕ όπως αυτό που φιλοξενεί τώρα εδώ αυτόν τον διάλογό μας.
Παράθεση
0 # Γ. Μεριζιώτης 08-11-2018 13:42
Manolis αν και κομπουτεράς σιχαίνομαι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ή αλλιώς social media) γιαυτό δεν έχω Feicebook κλπ, σιχαίνομαι - όχι τον λόγο- αντίλογο κρητική - αλλά τους σχολιασμούς επιπέδου καφενείου και έχω γράψει:

{...} Σχετικά με τους σχολιαστές διαδικτυακών καφενείων.

Το σχόλιο στις μέρες μας έχει αποκτήσει τη δύναμή του από την επιρροή που ασκεί στο επίπεδο των εντυπώσεων. Έχει τη δυνατότητα να κατευθύνει και να χρωματίζει τις σκέψεις κενών ανθρώπων.

Είναι τέτοια η δυναμική του που ακόμα και οι πολιτικοί, τα διάφορα καθεστωτικά μπλογκς και διαδικτυακές σελίδες εφημερίδων, χρησιμοποιούν ψεύτικους σχολιαστές αν χρειαστεί, για να γεμίσουν το μενού που συνοδεύει την είδηση και να στείλουν το μήνυμά τους. {...}

Η ανάρτηση αυτή έχει τον τίτλο “Κομπιούτερ και Κοινοτισμός” που μάλλον δεν την διάβασες, γιατί όπως λέει και ο Τσιρίδης (όχι υποτιμητικά, άλλα καλοπροαίρετα) είναι μεγάλο το κείμενο.

Τα περί προκαπιταλισμού, καπιταλισμού, μετακαπιταλισμού, οργανικά στοιχεία του καπιταλισμού, απλουστεύσεων και χριστιανισμού τα αφήνω ασχολίαστα.

Επειδή σε αυτό το σαιτ έχουν αναρτηθεί επανειλημμένα κείμενα που εκθειάζουν το λιμάνι σαν πύλη της Κίνας στην Ευρώπη, τα κινέζικα σκουπίδια δηλαδή που έχουν κατακλίσει τον πλανήτη.

Σε ενημερώνω ότι το νεολογίστικο όρο “κινεζοποίηση” εγώ τον καθιέρωσα, όχι σε μένα λοιπών περί απλοποιήσεων – απλουστεύσεων γιατί από τον ιδιωτικό στον κρατικό καπιταλισμό και τανάπαλιν, από τον κρατικό στον ιδιωτικό είναι μόνο μισό τσιγάρο δρόμος αλλά με πολύ ανθρώπινο αίμα.

ΥΓ. Δες όλες μου τις αναρτήσεις εδώ, στη σταγόνα.
Παράθεση
0 # Manolis 07-11-2018 19:19
Από την χρήση ανοικτών λογισμικών, στην καταδίκη του καπιταλισμού (του ανταγωνισμού δηλαδή), ένα τσιγάρο δρόμος.
Ωραία τα απλοποιημένα παραδείγματα, αλλά δεν αντιστρέφονται.
πχ. θα έτρεχαν τα παιδιά της προκαπιταλιστικής κοινωνίας των Ζουλού να μοιραστούν το iPod, ένα iPad και ένα iPhone; Τι να το κάνουν;
θα έτρεχαν ανταγωνιστικά τα παιδιά της Ελλασόνας να "κερδίσουν" φρούτα; Τα έχουν στο σπίτι τους γιατί να τρέχουν.
Τα ανοικτά λογισμικά δεν είναι εκτροπή του καπιταλισμού, είναι οργανικά στοιχεία του.
και η εναντίον του κριτική έχει πολλά, πάρα πολλά ισχυρά και σύγχρονα παραδείγματα από τις απλοποιήσεις χριστιανικού περιεχομένου.
Παράθεση
0 # Γ. Μεριζιώτης 05-11-2018 15:27
Μια διευκρίνηση

Στην σημείωση λέω: “δεν ξέρω αν το παράδειγμα είναι αληθινό” εννοώ το Ελληνικό, γιατί το πρώτο παράδειγμα που αναφέρω είναι αληθές και ξέχασα να γράψω ότι, ο ανθρωπολόγος αυτός είναι ένας από τους ιδρυτές του Λίνουξ UBUNTU
Παράθεση
0 # Γ. Μεριζιώτης 05-11-2018 14:10
Τι σημαίνει η λέξη UBUNTU

1. Ένας ανθρωπολόγος μελετώντας την φυλή των Ζουλού στην Ν. Αφρικη πρότεινε το ακόλουθο παιχνίδι στα παιδιά ενός χορίου των Ζουλου.

Τοποθέτησε ένα καλάθι γεμάτο ζουμερά φρούτα και γλυκά συσκευασμένα σε πολύχρωμα χαρτιά πάνω σ’ ένα δέντρο, σε απόσταση εκατό μέτρων από το δένδρο έφτιαξε μια γραμμή στο χώμα σαν αφετηρία και είπε στα παιδιά ότι, όποιο από αυτά φτάσει πρώτο στο καλάθι θα πάρει όλα τα φρούτα και τα γλυκά.

Όταν τους έδωσε το σινιάλο για να τρέξουν, πιάστηκαν χέρι χέρι και ξεκίνησαν να τρέχουν όλα μαζί, ανέβηκαν δυο παιδιά στο δένδρο και κατέβασαν το καλάθι. Ύστερα κάθισαν σ’ έναν κύκλο όλα μαζί για να φάνε τα φρούτα και τα γλυκά.

Όταν ρώτησε τα παιδιά γιατί το έκαναν αυτό αφού κάποιο από αυτά θα μπορούσε να είχε καρπωθεί όλα τα φρούτα, τα παιδιά απάντησαν "UBUNTU" που σημαίνει «δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι αν έστω ένας από εμάς είναι στενοχωρημένος!»

Στην κυριολεξία η λέξη "UBUNTU" στη γλώσσα τους σημαίνει «Υπάρχω γιατί υπάρχουμε», από αυτό πήρε το όνομα του το λογισμικό Λίνουξ UBUNTU.

Για αυτό θα δείτε ότι όλες οι εκδόσεις UBUNTU έχουν σαν λογότυπο – σύμβολο ένα ζώο της Αφρικής.

2. Έγινε λοιπόν το αντίστοιχο παίγνιο - πειραμα και σε ένα Γυμνάσιο χώρας-μέλους της Ευρωζώνης με την διαφορά ότι το καλάθι στο δένδρο περιείχε ένα γυαλιστερό iPod, ένα iPad και ένα iPhone, πάλι με την εξήγηση ότι ο πρώτος τα παίρνει όλα.

Όταν λοιπόν δόθηκε το σινιάλο για να τρέξουν, έπεσαν αγκωνιές, τρικλοποδιές, μπουνιές και τελικά το πιο μεγαλόσωμο παιδάκι έφτασε πρώτο και πήρε και τα τρία gadgets. Ύστερα, μερικά παιδάκια κάθισαν γύρω από τον μεγαλόσωμο συμμαθητή τους και τον παρακολουθούσαν να χειρίζεται τα ηλεκτρονικά καλούδια με θαυμασμό, κάποια άλλα είχαν περικυκλώσει τον ανθρωπολόγο και διαμαρτύρονταν για τους άδικους κανόνες του παιγνίου απειλώντας τον ότι θα τον καταγγείλουν στον Διευθυντή του Σχολείου και στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, ενώ κάποια άλλα δέχθηκαν μοιρολατρικά την τύχη τους... ψελλίζοντας ότι το όλο παίγνιο ήταν στημένο.

Όταν ο ανθρωπολόγος συνήλθε, πλησίασε το παιδάκι που νίκησε και το ρώτησε γιατί κράτησε και τα τρία gadgets αντί να σκεφτεί να κρατήσει το ένα και να μοιράσει τα υπόλοιπα σε δυο φίλους του. Εκείνο, του απάντησε μονολεκτικά 'ZBOUTSAM', που σημαίνει 'Στην Πούτσα μου'.

Η λέξη 'ZBUTSAM' στην γλώσσα της εν λόγω χώρας/φυλής σημαίνει 'υπάρχω για να ζω σε βάρος των υπολοίπων, συγγενών, συμμαθητών, ντόπιων ή ξένων και το βρίσκω απολύτως φυσικό'.

Το σχολείο του πειράματος ήταν το 2ο Γυμνάσιο/Λύκειο Ελασσόνας και η χώρα του σχολείου, η Ελλάδα. (*)

Όπως κατάλαβες/καταλάβατε φίλε/φίλοι μου το βασικό δεν είναι ότι τα Λίνουξ είναι τζάμπα ή ασφαλή, πρώτα και κύρια είναι κοινότητα και αυτό παρουσιάζω εδώ στην σταγόνα που είναι σαιτ και όχι φεισμπουκ (Facebook) ή τουίτερ (Twitter) κλπ για να παρουσιάσω το θέμα με λίγες λέξεις.

Άλλωστε όποιος/α ενδιαφέρετε πραγματικά θα κάτσει και θα διαβάσει και τα τέσσερα μέρη της δημοσίευσης.

Σημείωση

*) Το παραπάνω κοινωνιολογικό πείραμα δεν ξέρω αν είναι αληθινό, (το αλίευσα από το διαδίκτυο) όμως αντανακλά την κοινωνική κατάσταση. Την πλήρη καπιταλιστικοποίηση της κοινωνίας, της διάλυσης της σε εξατομικευμένες ατομικότητες και μαζάνθρωπους μικροϊδιοκτήτες της αθλιότητας.

Της υποβάθμισης – χιδεοποίησης της έννοιας του πολίτη μετατρέποντας των σε οπαδό, ψηφοφόρο, καταναλωτή.

Αυτή την “κοινωνία” καλείσαι φίλε Γιώργο Θ. Τσιρίδη να διαχειριστείς αν εκλεγείς δήμαρχος, αυτή την “κοινωνία” διαχειρίζεται και ο σημερινός δήμαρχος.
Παράθεση
0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 05-11-2018 12:22
Δεν ξέρω αν με εξετάζεις σε κάτι (αριστεία γαρ) αλλά εγώ, αντιγράφοντας από την Βικιπέδια, σου λέω πως η Βικιπέδια (αντιγράφοντας από την UBUNTU community) λέει ότι:

«Είναι ένα ανοικτού κώδικα, ελεύθερο και δωρεάν λειτουργικό σύστημα βασισμένο στον πυρήνα Linux. Το όνομά του προέρχεται από την έννοια ubuntu των Ζουλού και Κόσα (Xhosa), που ερμηνεύεται ως "ανθρωπιά προς τον άλλον", καθώς και "είμαι αυτό που είμαι λόγω αυτού που όλοι είμαστε"».

Το χρησιμοποιούσα τόσα χρόνια χωρίς να ξέρω τι σημαίνει. Φοβερό! Τώρα η δική μου ερώτηση:

«Πιστεύεις πως η γνώση του τι σημαίνει UBUNTU έχει καμιά σχέση με αυτό το ίδιο το λογισμικό; Αν λεγόταν αλλιώς θα προέκυπτε κάτι άλλο; Και αν ναι, τότε καλώς ρωτάς και ιδού παραπάνω η απάντηση. Αν, όμως, όχι, τότε γιατί ρωτάς;»

Πάντως, ευχαριστώ για την προσφορά.
Παράθεση
0 # Γ. Μεριζιώτης 04-11-2018 04:00
Φίλε μου ξέρεις τι σημαίνει η λέξη UBUNTU; ειλικρινά ρωτάω δεν πουλάω εξυπνάδα, αν δεν ξέρεις να γράψω τι σημαίνει και από εκεί να αρχίσω για να απαντήσω στα άλλα που λες.

Τώρα για αυτό που λες:

[quote name=
Μόνο μου πρόβλημα κάποια γραφικά και τα ηχητικά συστήματα στα οποία το UBUNTU είναι τόσο πολύ πάνω από τα μέτρα μου που με δυσκολεύει. Ελπίζω πως θα κατεβάσεις μερικά εύχρηστα εργαλεία.

.

γίνε λίγο πιο σαφής ή στείλε μου μειλ
Παράθεση
+1 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 03-11-2018 10:27
Φίλε μου το άρθρο σου είναι πολύ ενδιαφέρον αλλά τεράστιο σε έκταση. Δεν το διάβασα όλο. Θα το κάνω γιατί με ενδιαφέρει, να ξέρεις, όμως, ότι ίσως να είμαι ο μόνος που θα το κάνει. Σημειώνω, πάντως, ότι θίγεις ένα καίριο ζήτημα κι ας μην το καταλαβαίνουν ακόμα όλοι.

Χρησιμοποιώ το Linux και τα UBUNTU εδώ και δέκα περίπου χρόνια. Κανένα πρόβλημα. Το ίδιο εύχρηστα και απλά όπως όλα τα προγράμματα της Microsoft, κειμενογράφους, υπολογιστικά χαρτιά κτλ. Όλα ΔΩΡΕΑΝ, χωρίς να χρειάζεται να "σπάσεις" ο,τιδήποτε και με τις αναβαθμίσεις να έρχονται συνεχώς ελεύθερα. Συμβατά και με το WORD όποτε το χρειάζομαι για να στείλω κείμενα σε άλλους.
Μόνο μου πρόβλημα κάποια γραφικά και τα ηχητικά συστήματα στα οποία το UBUNTU είναι τόσο πολύ πάνω από τα μέτρα μου που με δυσκολεύει. Ελπίζω πως θα κατεβάσεις μερικά εύχρηστα εργαλεία.

Γράψε ένα μικρό άρθρο, εύχρηστο κι ευκολοδιάβαστο. Όχι πάνω από 200-250 λέξεις. Εν ανάγκη, γράψε μια σειρά άρθρων μικρών σε έκταση με διάφορα ζητήματα που να αφορούν το Linux και τα Ubuntu. Αξίζει τον κόπο να μάθουν όλοι για το ελευθερο λογισμικό.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση