Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016 20:07

Ο Πάπας επιμένει κατά της ξενοφοβίας

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αν και δεν είμαι πιστός καμιάς θρησκείας, θα μου άρεσε οι δικοί μας ιερείς στο προσφυγικό, στο μεταναστευτικό και στο ζήτημα της φτώχειας να έπαιρναν τη θέση που παίρνει ο τελευταίος Πάπας, ο Αργεντινός Φραγκίσκος. Στεναχωριέμαι πράγματι όταν μαθαίνω για δικούς μας ιερείς, που στην πλειονότητά τους, όχι μόνο δεν κουνούν το δαχτυλάκι τους για να βοηθήσουν τους αδύναμους της κοινωνίας μας, ντόπιους και ξένους, αλλά εκφωνούν και λόγους λάδι στη μαύρη φωτιά του ρατσισμού και του φασισμού.

 

Το θέμα είναι πως ενώ και ο πάπας και ο αρχιεπίσκοπός μας υπητερούν τις εξ αποκαλύψεως χριστιανικές αλήθειες, γιατί ο δικός μας δεν τα εφαρμόζει στην πράξη; Κάτι τέτοιες περιπτώσεις είναι που με οδηγούν να θεωρώ πως μια καλή υπόθεση εργασίας για να γίνει κουβέντα είναι η εξής: Στις νορμάλ περιπτώσεις η συμβατότητα της οποιαδήποτε πίστης με τις πράξεις του πιστού εξαρτάται πιο πολύ από το ποιον του πιστού παρά από το δόγμα. Αν ο πιστός δεν ήταν πιστός ενός συγκεκριμένου δόγματος, πιστεύω πως σε ατομικό επίπεδο πάνω κάτω την ίδια συμπεριφορά θα είχε στη ζωή του, τη στάση δηλαδή που του υπαγορεύει η νοοτροπία του, ο χαρακτήρας του και εν γένει ο ψυχισμός του. Απλά, σε φυσιολογικές καταστάσεις, τα θετικά στοιχεία μιας θρησκείας ενισχύουν τα καλά χαρακτηριστικά ενός πιστού, προπάντων αυτά που τον επηρέασαν να την επιλέξει ως έκφραση της μεταφυσικής του αγωνίας.

Να πω επίσης ότι μια οργανωμένη θρησκεία διαμορφώνεται κατά βάση από τη θέση της στην ιστορία της κοινωνίας και από τη στάση που κράτησε στις ακραίες καταστάσεις. Ο κανόνας της δικής μας εκκλησίας, ως πανίσχυρης στα χρόνια του Βυζαντίου, ήταν να δίνει χέρι βοηθείας, προπάντων η κεφαλή της, στους εκάστοτε ισχυρούς -  σουλτάνος, βασιλιάς, ο Γερμανός με τους δοσίλογους της κατοχής, ο Αμερικάνος με τα δολάρια μετά και τέλος οι χουνταίοι με τα τανκς τους. Αυτή η θέση της εκκλησίας οδηγεί στην πλειονότητά τους τους ορθόδοξους ιερείς, να συμπεριφέρονται περισσότερο ως φορείς μιας αυταρχικής εξουσίας κολλητής του κράτους, παρά ως αυτόνομοι εκφραστές της θρησκείας της αγάπης προς κάθε άνθρωπο που υποτίθεται ότι υπηρετούν. Σε τι μπορεί να ελπίζει σήμερα κάποιος καλοπροαίρετος πιστός; Σε έναν από τους νόμους της Ιστορίας, που μας λέει ότι σε ακραίες συνθήκες όλα μπορεί να αλλάξουν γρηγορότερα και ευκολότερα, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο. Εξαρτάται λοιπόν αν θα μας προκύψει μια εκκλησία ιαματική στον πόνο του οποιουδήποτε άλλου, από το προς τα που θα φωτίσει ο θεός τους υπηρέτες του να πορευτούν, από το προς τα που θα αποφασίσουν οι πιστοί να οδηγήσουν την εκκλησία τους. 

Ακολουθεί μια παρουσίαση της τελευταίας παρέμβασης του Πάπα Φραγκίσκου, που καλό είναι να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι ο άνθρωπος αυτός επηρεάστηκε από το κίνημα της "θεολογία της απελευθέρωσης", μιας κίνησης που ξεκίνησε από τις εκκλησίες κι εμφανίστηκε στη Λ. Αμερική τη δεκαετία του '60, με εμβληματική μορφή τον ρωμαιοκαθολικό επίσκοπο Όσκαρ Ρομέρο.  

Ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε πως μια «επιδημία εχθρότητας» ενάντια σε ανθρώπους διαφορετικής φυλής και θρησκείας πλήττει τους πλέον αδυνάμους στην κοινωνία, επισύροντας την προσοχή στην άνοδο του εθνικιστικού λαϊκισμού.

Λίγο περισσότερο μετά από μια εβδομάδα από την νίκη Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και την συγκράτηση στην επιφάνεια αντιμεταναστευτικών και ξενοφοβικών κομμάτων στην Ευρώπη και αλλού στον κόσμο, ο ποντίφικας τόνισε πως οι άνθρωποι δεν πρέπει να θεωρούνται εχθροί μόνο και μόνο επειδή είναι διαφορετικοί.

«Παρατηρούμε, για παράδειγμα, πόσο γρήγορα εκείνοι ανάμεσα σε εμάς που φέρουν την ιδιότητα του ξένου, ένας μετανάστης ή ένας πρόσφυγας, μετατρέπονται σε μια απειλή και τους αποδίδεται η ιδιότητα ενός εχθρού», τόνισε ο πάπας Φραγκίσκος σε μια τελετή ανάδειξης νέων καρδινάλιων στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου. «Εχθρός επειδή έρχεται από μια μακρινή χώρα ή επειδή έχει διαφορετικές παραδόσεις. Εχθρός εξαιτίας του χρώματος του δέρματος του, της γλώσσας που ομιλεί, ή της κοινωνικής του τάξης. Εχθρός γιατί σκέφτεται διαφορετικά ή ακόμη έχει διαφορετική πίστη», πρόσθεσε. Χωρίς να αναφέρεται σε κάποια χώρα ονομαστικά, ο πάπα Φραγκίσκος φέρεται να απευθυνόταν στις στάσεις εναντίον μεταναστών και μουσουλμάνων που ήρθαν στην επιφάνεια κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και έπειτα από την διεξαγωγή αυτών με την επικράτηση Τραμπ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ την Παρασκευή ανακοίνωσε πως διεξάγει έρευνα έπειτα από καταγγελίες που δέχθηκε για περιστατικά εκφοβισμών και παρενοχλήσεων, που συνέβησαν ακόμη και σε σχολεία και εκκλησίες, έπειτα από τις εκλογές.  

«Πόσες πολλές πληγές γίνονται βαθύτερες, εξαιτίας αυτής της επιδημίας εχθρότητας και βίας που αφήνει το σημάδι της στην σάρκα πολλών ανυπεράσπιστων, επειδή η φωνή τους είναι αδύναμη και καταπνίγεται από αυτή την παθογένεια της αδιαφορίας», επισήμανε ο ηγέτης της παγκόσμιας καθολικής εκκλησίας.

Η εκκλησία η ίδια δεν είναι απρόσβλητη από αυτό τον «ιό της πόλωσης και της εχθρότητας», σημείωσε, σε μια προφανή του αναφορά στην δημόσια κριτική που του ασκήθηκε από τέσσερις συντηρητικούς καρδινάλιους ότι διαχέει την σύγχυση σε σημαντικά ηθικά ζητήματα.

Κληθείς να εκφράσει την άποψή του για τον εκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα La Repubblica πριν μία εβδομάδα ο ποντίφικας είχε δηλώσει πως: «Δεν κρίνω τους ανθρώπους και τους πολιτικούς, θέλω μόνο να κατανοώ τον πόνο που προκαλεί η συμπεριφορά τους στους φτωχούς και τους αποκλεισμένους».

Νωρίτερα μέσα στο χρόνο, ο πάπας είχε υπαινιχθεί ότι η προεκλογική δέσμευση του Τραμπ για την ανέγερση τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό ώστε να μην εισέρχονται παράτυποι μετανάστες «δεν ήταν χριστιανική». 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017 20:25
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση