Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015 17:21

Η δεύτερη ταινία του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου στο στάδιο του μοντάζ.

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η πρώτη φορά ήταν σαν την πρώτη αγάπη, χωρίς να έχει χαρτογραφηθεί καλά-καλά το εγχείρημα, με άγνοια κινδύνου και με πρωτόγνωρα βήματα προς την ανίχνευση του αισθητικά ωραίου. Χωρίς να το περιμένουμε η πρώτη ταινία της Κινηματογραφικής ομάδας του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου με τίτλο "Θα δούμε..." κέρδισε το 3ο βραβείο στο φεστιβάλ camerazizanio, μας άνοιξε όμως και νέους δρόμους δημιουργίας.

Με τη μεσολάβηση του καλλιτεχνικού διευθυντή - σκηνοθέτη Ν. Θεοδοσίου μας δόθηκε η υπόσχεση ότι η επόμενη ταινία μας θα γίνει με τη συνδρομή ενός μεγάλου του ελληνικού σινεμά, του δ/ντή φωτογραφίας - μοντέρ - σκηνοθέτη κ. Νίκου Καβουκίδη.


Η ιδέα και το σενάριο της νέας ταινίας είναι και πάλι των παιδιών της Κιν/γραφικής ομάδας του 1ου Λυκείου Κερατσινίου, σενάριο και πάλι βγαλμένο από τη ψυχή τους βαθιά. Μετά απο συνεννοήσεις ορίστηκαν οι δύο ημέρες των γυρισμάτων. Παρόντες στο ραντεβού ο Νίκος Καβουκίδης, δύο συνεργάτες του και ο Νίκος Θεοδοσίου.Τα γυρίσματα της πρώτης ημέρας (Παρασκευή, 8 Μαΐου) έγιναν στους χώρους του σχολείου και διήρκεσαν 7 !!! ώρες. Τα γυρίσματα της δεύτερης ημέρας ξεκίνησαν στο σπίτι ενός παιδιού που μετατράπηκε σε στούντιο, συνεχίστηκαν σε διάφορα σημεία του Κερατσινίου και ολοκληρώθηκαν με νυχτερινές σκηνές στο σχολείο κατά τις 11 το βράδυ του Σαββάτου!!

Μου είναι δύσκολο να μεταφέρω το βίωμα αυτών των δύο συγκλονιστικών ημερών, ένα όμως είναι το σίγουρο. Τα παιδιά και οι καθηγητές που ενεπλάκησαν με τα γυρίσματα της ταινίας πλημμύρισαν με  αισθήματα ανάτασης που σίγουρα λίγες φορές νιώθουμε στη ζωή μας. Δεν υπάρχει κούραση αν κάτι σου αρέσει πολύ, είπε κάποιος από τους λίγους που η περιέργεια τους έφερε κοντά μας να δει τι κάνουμε. Ούτε ο κύριος Στάθης, ο σχολικός φύλακας δεν λογάριαζε ωράρια και έδινε το παρόν ακόμα και στα βραδυνά γυρίσματα, γιατί τέτοιες φάσεις πολύ τις γουστάρει. Υπήρχε σε όλους η αίσθηση ότι είμαστε τυχεροί που είμασταν εκεί, ότι γυρίζουμε τη δική μας ταινία, ότι είναι σημαντικό που μας ρωτούσε ο κ.Καβουκίδης "τι θέλετε να βγει παιδιά από αυτό το πλάνο" και "πώς τα θέλετε να δένουν μεταξύ τους" ( τα παιδιά είχαν κάνει... και ντεκουπάζ). Ταυτόχρονα, η αντιμετώπιση με επαγγελματισμό μιας σχολικής ταινίας, τα μαθήματα στην πράξη για τον άξονα, το φως, τον ήχο ακόμα και για ένα περιστέρι που κινείται στην Π. Τσαλδάρη, μας έμαθαν τόσα πολλά...αυτές τις 15 ώρες γυρισμάτων.

Δεν ξέρω αν η ταινία θα είναι ωραία, πάντως σίγουρα ομόρφυνε η ψυχή μας και δυνάμωσε τους δεσμούς μας και γιαυτό ευχαριστούμε πολύ τον κ. Καβουκίδη, τον κ. Θεοδοσίου και τους συνεργάτες τους. Μαθητές και καθηγητές καταλάβαμε τη μαγεία του κινηματογράφου, τη μαγεία της τέχνης και στο τέλος των γυρισμάτων χειροκροτήσαμε μέσα στη νύχτα την πραγματική ζωή στη Λεωφόρο Σχιστού.

Και λίγα λόγια για την υπόθεση της ταινίας που τώρα βρίσκεται στο μοντάζ:

Προσωρινός τίτλος:   Τι τους νοιάζει;
Η αρχή της υπόθεσης με λίγα λόγια: Ο Χάρης είναι ένας έφηβος, μέτριος μαθητής, διαφορετικός από τους συμμαθητές του, κλεισμένος στον εαυτό του αλλά με ταλέντο στη ζωγραφική. Οι γονείς και το σχολείο τον πιέζουν και τον απορρίπτουν κάνοντας τα πάντα για να σβήσουν τις ζωγραφιές του Χάρη. Η συνέχεια... επί της οθόνης. 


 

Νίκος Καβουκίδης ( Πειραιάς, 1939). Από μικρός μπαινόβγαινε στα στούντιο της Φίνος Φίλμ, μιας και ο πατέρας του

ο κινημετογραφιστής Γιώργος, ήταν στενός  φίλος με τον κ.Φίνο. Στα 15 του άρχισε να εργάζεται επαγγελματικά ως βοηθός οπερατέρ και μοντέρ. Αργότερα ο Φίνος, σίγουρος για τις ικανότητες του και το ταλέντο του, τον έστειλε  στην Ιταλία για να συνεχίσει την εκπαίδευση του στη φωτογραφία.

Συνολικά στην καριέρα του έχει συνεργαστεί με εξαιρετικά αποτελέσματα με τους περισσότερους καλύτερους Έλληνες σκηνοθέτες της γενιάς του, όπως: Αλέκος Σακελλάριος, Ντίνος Δημόπουλος, Γιάννης Δαλιανίδης, Νίκος Κούνδουρος, Μιχάλης Κακογιάννης, Παντελής Βούλγαρης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ντίμης Δαδήρας, Βαγγέλης Σερντάρης, Χρήστος Σιοπαχάς, Νίκος Τζήμας, Γιώργος Κατακουζηνός, Αντώνης Κόκκινος, Ροβήρος Μανθούλης, Τάσος Ψαρράς και πολλοί άλλοι. Παράλληλα με τις ταινίες του, από το 1957 και μετά, κατέγραφε με το φακό του κάθε πολιτικό γεγονός στην Ελλάδα, με κορύφωση τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, από τα οποία σκηνοθέτησε την ταινία-ντοκυμαντέρ «Μαρτυρίες» (1974), που  διακρίθηκε σε πολλά ξένα φεστιβάλ. Έχει ακόμα σκηνοθετήσει τα ντοκιμαντέρ «Ανάβαση στα Καλάβρυτα» και «Ολυμπία - Γη Θεών και Ανθρώπων». 

Βραβείο Νίκου Καβουκίδη: βραβείο θεσμοθετημένο από το φεστιβάλ CAMERA ZIZANIO. Ξεχωριστό και πολύτιμο, γιατί προέρχεται από τον πολυβραβευμένο διευθυντή φωτογραφίας και σκηνοθέτη  Νίκο Καβουκίδη και συνίσταται στην προσφορά εκ μέρους του των τεχνικών μέσων (κάμερες υψηλής ευκρίνειας, φώτα κλπ.) για το γύρισμα ταινίας με επαγγελματικές προδιαγραφές.

Νικος Θεοδοσίου ( Αθήνα, 1946). Συγγραφέας, σκηνοθέτης.  Σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα και το Παρίσι. Το συγγραφικό έργο του εκτείνεται από τη λογοτεχνία ως την ιστορική έρευνα με ιδιαίτερη προσήλωση στην ιστορία των κινηματογράφων στην Ελλάδα. Στον κινηματογράφο είναι προσανατολισμένος στην σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ με πολλές συμμετοχές σε Φεστιβάλ. Έχει επεξεργαστεί και κατευθύνει εκπαιδευτικά προγράμματα κινηματογράφου για παιδιά, έχει κάνει εισηγήσεις σε πολλά συνέδρια με θέμα την οπτικοακουστική παιδεία των νέων, δημοσιεύσεις σε περιοδικά κι έχει καθοδηγήσει κινηματογραφικά εργαστήρια, στην  Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι  ιδρυτικό μέλος του Νεανικού Πλάνου (Ομάδα δημιουργών για την οπτικοακουστική έκφραση των νέων ανθρώπων), μέλος της τριμελούς γραμματείας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, καλλιτεχνικός διευθυντής της Camera Zizanio (Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας), μέλος του Media Education Centre στο Βελιγράδι.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015 06:34

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση