Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2014 05:17

ΝΕΡΙΤ, το σύμβολο, του Στέλιου Κούλογλου

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Είναι εκπληκτικό αυτό που συμβαίνει με την ΝΕΡΙΤ; Όχι, και κανέναν δεν εκπλήσσει. Εκτός από τους κυβερνητικούς υπεύθυνους, που διορίζουν τον έναν μετά το άλλον μιας και ο ένας μετά τον άλλον παραιτούνται σε χρόνο dt, όλοι οι υπόλοιποι πιστεύουν πως αυτό το τερατούργημα της ΝΕΡΙΤ ήταν αναμενόμενο. Στην ερώτηση και σένα και μένα και αυτόν τι μας νοιάζει, η προφανής απάντηση είναι η εξής:

Μας νοιάζει διότι για την ΝΕΡΙΤ πληρώνουν όλοι οι Έλληνες, άρα το προϊόν που προκύπτει, το σωστό και το τίμιο είναι να εκφράζει το σύνολο των ανθρώπων που χρηματοδοτούν αυτό το μέσον ενημέρωσης. Ως προς αυτό δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση. Υπάρχουν κι άλλες απαντήσεις, και θα προσπαθήσουμε μια άλλη φορά να τις παρουσιάσουμε. 

Επί του παρόντος, ιδού κάποιες σκέψεις. Όταν ο κ.πρωθυπουργός μας έβαλε λουκέτο στην αμαρτωλή ΕΡΤ, αμέσως μετά δήλωσε πως " Εμείς θα αποκαταστήσουμε την αληθινά δημόσια τηλεόραση". Αν υπάρχει έστω και ένας πολίτης αυτής της χώρας που να πήρε τοις μετρητοίς αυτήν τη δήλωση του πρωθυπουργού, το σωστό είναι να τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών ως χαρακτηριστικό δείγμα ευκολόπιστου και αφελούς ανθρώπου. Ως γνωστόν, το ζήτημα δεν εντοπίζεται μόνο στην τωρινή κυβέρνηση. Όλες οι κυβερνήσεις μας, με μικρές αποκλίσεις, έβλεπαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ως όργανα προπαγάνδας των κυβερνητικών επιλογών. Αλλά αν αυτό δεν προκύπτει από μία νοοτροπία που στην Ελλάδα είναι κυρίαρχη και εκφράζεται με το μότο " ο νικητής τα παίρνει όλα", τότε από τι άραγε να προέρχεται αυτή η βαθιά αντιδημοκρατική και χυδαία συμπεριφορά;  Πάντως, αυτό που είναι γεγονός είναι ότι σπανίζουν οι υποστηριχτές οποιασδήποτε κυβέρνησης που ντρέπονται με την προπαγανδιστική χρήση των δημόσιων ΜΜΕ που κάνει αυτή. Και δεν θυμόμαστε να έχουμε γνωρίσει κάποιον που να μην ψήφισε ένα κόμμα εξ αιτίας της αντιδημοκρατικής χρήσης των δημόσιων μέσων ενημέρωσης που έκανε το κόμμα αυτό στην θητεία του. Όσο για τους διαφωνούντες με την κυβέρνηση, οργίζονται φυσικά όταν δεν παίρνουν αυτό που δικαιούνται, και καλά κάνουν που το καταγγέλλουν με οξείς τόνους. Όμως η μέχρι τώρα εμπειρία μας δείχνει ότι, όταν οι αδικημένοι πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, τα ίδια και χειρότερα κάνουν. Οι αθλιότητες των προηγούμενων είναι το ισχυρό άλλοθί τους. 

Για ν'αλλάξει λοιπόν η όλη κατάσταση στα δημόσια μέσα - πράγμα απίθανο - πιστεύουμε ότι αναγκαία συνθήκη είναι να εμφανιστεί ένα κρίσιμο μέγεθος συνανθρώπων μας  - από που και πως; - όπου δε θα θέλουν να παίζεται το παιχνίδι με σημαδεμένη τράπουλα. Που θα απεχθάνονται να τους αντιπροσωπεύει ένας κόσμος ο οποίος θα βλογάει τα γένια του. Μιλάμε δηλαδή για ανθρώπους που δεν θα παθαίνουν κρίσεις πανικού όταν ακούγονται αντίθετες απόψεις, που θα επιθυμούν να ενημερώνονται σφαιρικά και όσο το δυνατόν αμερόληπτα, που θα έχουν την απαίτηση να μην πλαστογραφείται η πραγματικότητα με τους σύγχρονους τρόπους που συμβαίνει αυτό και που ο πυρήνας της διαχείρισης των ΜΜΕ θα είναι το να δίνεται μία προτεραιότητα σε γεγονότα και πράξεις που ανυψώνουν τον μέσο όρο της ανθρώπινης κατάστασης της κοινωνίας μας. Φυσικά και με άλλα πολλά πέρα από την πολιτική, που έχουν να κάνουν και με την ψυχαγωγία και με τον πολιτισμό και με την πληροφόρηση και με την παιδεία μας γενικότερα. 

Άνθρωποι επαγγελματίες ικανοί να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο αντικειμενικό και δημοκρατικό μέσον ενημέρωσης όπου θα ανεβάζουν τον πήχη του διαλόγου και της παιδείας μας, προφανώς και υπάρχουν. Το θέμα είναι αν υπάρχουν πολιτικοί παράγοντες που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να στήσουν στα πόδια του ένα τέτοιο μέσο. Σ'αυτό το σημείο τα πράματα είναι ζοφερά. Η γνώμη μας είναι ότι ελάχιστοι από το συνολικό πολιτικό προσωπικό της χώρας μας ανήκουν σ'εκείνη τη φυλή που θέλει και μπορεί να εξασφαλίσουν στους εργαζόμενους  όλο εκείνο το περιβάλλον και την οργάνωση σ'αυτά τα μέσα. Αυτό από το οποίο θα μας προκύψει ένα ραδιοτηλεοπτικό σύμπαν για το οποίο θα είμαστε υπερήφανοι και θα μας ζηλεύουν οι ξένοι. Το κακό είναι πως σ'αυτόν τον τόπο, σ'αυτό που εξασκούμαστε, αυτό που μαθαίνουμε διαρκώς, είναι να παίζουμε δίχως κανόνες και με εκείνη την εσωτερική άνεση να κερδίζουμε με την χρήση οποιονδήποτε μέσων. Δυστυχώς, σημασία για την πλειοψηφία έχει η νίκη και όχι το πως θα παιχτεί καλό παιχνίδι με σεβασμό στους όποιους κανόνες. Αν λοιπόν δεν εκπαιδευτούμε όλοι μας σε μια άλλη πολιτική παιδεία, τότε θα έχουμε τα δημόσια ΜΜΕ που μας αξίζουν. Είτε στα πράματα είναι η δεξιά, είτε το κέντρο είτε η αριστερά. 

Τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης Σαμαρά σ'αυτό το θέμα αξίζει να τα προβάλουμε, διότι έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Είναι ένα παράδειγμα προς αποφυγήν για όλους τους σοβαρούς ανθρώπους. Αλλά πως θα γίνει ώστε για τους υπόλοιπους συμπατριώτες μας να μην αποτελέσει το καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση;

Ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου, που μάζεψε τις χαρακτηριστικές ενέργειες που δίνουν το στίγμα της νέας κατάστασης στα δημόσια μέσα ενημέρωσης, δεν θα πρέπει να κουράστηκε και πολύ. Είναι τόσες πολλές οι αφόρητα γελοίες ενέργειες που συμβαίνουν σ'αυτόν τον χώρο, που έτσι να κάνεις στον αέρα μαζεύεις χίλιες. Το άρθρο του με τον τίτλο "ΝΕΡΙΤ, το σύμβολο" υπάρχει στο 403 τεύχος της lifo που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 9.10.14. Πατώντας   εδώ   θα σας παρουσιαστεί.

Υ.Γ. 'Εχουμε καεί τόσο πολύ, που ας πούμε, αν δινόταν εν λευκώ η δυνατότητα στον κ.Κούλογλου και σε άλλους ομοειδεάτες του, να φτιάξουν ένα πλουραλιστικό και δημοκρατικό δημόσιο ΜΜΕ όπου ο μέσος πολίτης θα μπορούσε να του έχει εμπιστοσύνη όχι μόνο ως προς την ενημέρωση, αλλά σε όλα τα πεδία, δεν θα στοιχηματίζαμε υπέρ τους. 

Γιατί; Διότι, πέρα από τις ικανότητες, που αν δεν δοκιμαστούν δε μπορούμε να έχουμε άποψη γι'αυτές, οι άνθρωποι αυτοί ενώ έχουν πάθος με την καλή δημοσιογραφία, δε φαίνεται να έχουν χιούμορ στο θέμα αυτό. Κι αυτό είναι βασικό, μιας  και το χιούμορ είναι που μας δίνει την ευκαιρία να κρατάμε τις αποστάσεις, ώστε μεταξύ των άλλων να βλέπουμε πέρα από τις καμπούρες των τρίτων και τις δικές μας.

Η γελοιογραφία που υπάρχει στο άρθρο αυτό είναι της Μαρίας, μαθήτρια δημοτικού.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2014 17:26

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση