Κυριακή, 15 Ιουνίου 2014 17:54

Στο 10ο Athens Pride υπήρχε καλή χαρά, πηγαία ζεστασιά και ωραία τρέλα.

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Δεν είπαμε να’σαι και του θανατά, βαριά κατάθλιψη και τέτοια. Πάντως ακόμα και κακοδιάθετος να ήταν κάποιος που για χι λόγους παρευρέθηκε στο Athens Pride 2014, όλη αυτή η ατμόσφαιρα θα του έδιωχνε τα σύννεφα και μάλλον θα του δημιούργησε μια καλή διάθεση.

Προσωπικά εγώ, που πρώτη μου φορά παρευρέθηκα φέτος στη 10ο διοργάνωση που έγινε στην Αθήνα, ένιωσα πολύ όμορφα. Τέτοια ενέργεια, τέτοια μεταδοτική χαρά και τέτοια ζωντάνια δε θυμάμαι να έχω ζήσει σε καμιά από τις πολλές συγκεντρώσεις, πορείες και συναυλίες που έχω πάρει μέρος στη ζωή μου.

Για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα, οφείλουμε να πούμε ότι σε κάποιες συγκεντρώσεις και πορείες – λίγες τον αριθμό - που είχα πάρει μέρος στο παρελθόν, τα συναισθήματα που μου είχαν δημιουργήσει ήταν πιο έντονα. Όμως ήταν άλλα συναισθήματα που τα γεννούσαν αιτήματα για θέματα ελευθερίας, επιβίωσης και δικαιοσύνης.

Στην πλατεία Κλαυθμώνος πάντως, όλος ο κόσμος που συμμετείχε έβγαζε κάτι ηλιόλουστο τελείως ασορτί με το χθεσινό Σαββατιάτικο απόγευμα. Και δεν ήταν μια χαρά σκέτη, όπως αυτή που μας προκύπτει κάποιες φορές ως κέφι σε μπαρ και ταβέρνες, ή η άλλη γιατί κερδίσαμε σε κάποιο παιχνίδι. Αυτή η χαρά φαντάζομαι ότι ήταν συνδεδεμένη με τα αιτήματα των διοργανωτών που είναι οι Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι και Τρανς (Λ.Ο.Α.Τ), μια μειοψηφία που ανεβάζει τον πήχη των διεκδικήσεων.

Φέτος η εκδήλωση ήταν εστιασμένη στην Οικογενειακή Υπόθεση όπως την ορίζουν τα LGBT άτομα που δραστηριοποιούνται για να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους. Το κεντρικό μότο αυτής της διεκδίκησης είναι πως «Το Athens Pride υποστηρίζει αδιαπραγμάτευτα την έννοια της οικογένειας που περιλαμβάνει κάθε σεξουαλική ταυτότητα και κάθε ταυτότητα φύλου ως βασική αξία» τονίζουν οι διοργανωτές. Και γι’αυτό ζητάνε να μπορούν να παντρεύονται όσοι απ’αυτούς το θέλουν, να κάνουν σύμφωνο συμβίωσης και να μπορούν να μεγαλώνουν παιδιά.  

Όπως μάθαμε από το δελτίο τύπου το φετινό Athens Pride το υποστήριξαν οι πρεσβείες στην Ελλάδα των Ιρλανδίας, Μ.Βρετανίας, Νορβηγίας, Σουηδίας, Φιλανδίας, Δανίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Γαλλίας, Η.Π.Α και Καναδά.

Ανάμεσα στα άλλα κάποιοι πρεσβευτές που μίλησαν στην πλατεία Κλαυθμώνος είπαν τα εξής:

«Το φετινό θέμα του Athens Pride έναι πολύ σημαντικό καθώς η ισότητα των διαφοώνουνρετικών μορφών της σύγχρονης οικογένειας είναι αναγκαία. Στην Αγγλία ο θεσμός του γάμου ισχύει για όλους», υπογράμμισε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα, Τζον Κίτμερ

«Η Πρεσβεία του Καναδά στηρίζει τη διοργάνωση γιατί πιστεύουμε στην αξιοπρέπεια για όλους και τα ίσα διακιώματα ανεξάρτητα από σεξουαλικό προσανατολίσμό και φύλο» σημείωσε ο πρέσβης του Καναδά, Ρομπερ Πεκ.

«Όλα τα άτομα ανεξαρτήτως φύλου πρέπει να έχουν το δικαίωμα να μεγαλώσουν τα παιδιά τους όπως και όλοι οι άλλοι. Πρόκειται για μια συζήτηση που δεν είναι εύκολη αλλά είναι δυνατόν να γίνει. Στην Ολλανδία παλέψαμε για αυτή τη συζήτηση και στο τέλος την κάναμε δυνατή», είπε από την πλευρά του ο Ολλανδός πρέσβης Γιαν Βερστεέγκ.

"Η μάχη των δικαιωμάτων κάθε μέρα κερδίζεται. Υπάρχουν οπισθοχωρήσεις καθώς έχουν σηκώσει κεφάλι οι δυνάμεις του μίσους. Θα τους πολεμήσουμε μαζί", δήλωσε από τη σκηνή του Πράιντ, όπου ανέβηκε για πρώτη φορά, ο δημαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κηρύσσοντας την έναρξη της διοργάνωσης.

Μετά ξεκίνησε η παρέλαση που ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων. Την ώρα που το άρμα με τη μουσική έφτασε στη Φιλλελήνων η ουρά της πορείας βρισκόταν στην αρχή της Σταδίου. Στο Σύνταγμα το μπλογκ των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών ενώθηκε με την πολύχρωμη παρέλαση. Όπως διαβάσαμε, μετά ακολούθησε το παραδοσιακό πάρτι στην πλατεία Κλαύθμωνος. Αυτή που προκάλεσε χαμό ήταν η λαϊκό ποπ τραγουδίστρια της παραλιακής πίστας Κατερίνα Στικούδη. Μαζί με την Φουρέιρα, εξέφρασαν μια χαρά το πνεύμα αυτού του open air πάρτι. Ενώ οι Minor Project, που παίζουν εξαιρετικά Χατζιδάκη, ήταν εκτός κλίματος. 

Μια μέρα πριν η ΛΟΑΤ και το περιοδικό Antivirus βράβευσαν πρόσωπα που έχουν συμβάλλει ιδιαιτέρως κατά τη διάρκεια του 2013 στην ορατότητα και της διεκδικήσεις των ΛΟΑΤ. Οι τελικοί νικητές του βραβείου "Περήφανα Πρόσωπα" μετά από ψηφοφορία στο διαδίκτυο αναδείχθησαν οι εξής: Στην κατηγορία "Καλλιτέχνες" ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ, στην κατηγορία "Δημοσιογράφοι" ο Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελάκης και η μη ΛΟΑΤ οργάνωση Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Στην κατηγορία "Πολιτικοί", ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος παραλαμβάνοντας το βραβείο του δήλωσε πως "... είναι εξαιρετικά σημαντική για μένα η αναγνώριση της διαφορετικότητας" και κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει στο Thessaloniki Pride την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο, ημέρα της παρέλασης.

Ανάλογες παρελάσεις και συγκεντρώσεις, απ’ότι mάθαμε, γίνονται σε πολλές ευρωπαϊκές και αμερικάνικες πόλεις. Μια βασική διαφορά είναι ότι εκεί ο κόσμος που συμμετέχει είναι εκατοντάδες χιλιάδες και μερικές φορές αγγίζουν και το εκατομμύριο, έναντι των ολίγων χιλιάδων που παίρνουν μέρος στα αντίστοιχα πράιντ και τις παρελάσεις της Αθήνας προς τη βουλή. Αλλά και τα ΜΜΕ των χωρών αυτών προβάλλουν ως πρώτης γραμμής θέμα τα δικά τους Pride, δίνοντας έμφαση στα αιτήματά τους. Στα οποία να σημειώσουμε, δεν συμμετέχουν μόνο άνθρωποι LGBT, αλλά και αυτοί που πιστεύουν ότι ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην ευτυχία. Και στη βάση αυτή είναι σωστό να έχουν όλοι τα ίδια δικαιώματα.

Αυτό πάντως που είδαμε εμείς ήταν νεαρά αγόρια και πάρα πολλά κορίτσια που χόρευαν, τραγουδούσαν, γελούσαν, αγκαλιαζόντουσαν, φιλιόντουσαν και συζητούσαν μέσα σε μια πολύχρωμη και αισιόδοξη ατμόσφαιρα όλο εγκαρδιότητα και ανοιχτοσύνη. Μακάρι τέτοιο ατμόσφαιρα γιορτής να δημιουργείται και στις πορείες που κάνουν οι υπόλοιποι οργανωμένοι συμπολίτες μας. Να όπως οι γνωστοί τροτσκιστές, που τους βλέπουμε σχεδόν σε όλες τις συγκεντρώσεις. Χθες ήταν άλλοι άνθρωποι. Αστειευόντουσαν, γελούσαν και το βλέμμα τους είχε τη γλύκα της χαλαρότητας.

Τότε ήταν που σκέφτηκα, γιατί να μην βάλουν στην ατζέντα τους το θέμα αυτό και οι Δημ.Αρχές της χώρας μας; Ένα θέμα που μπορεί να ξεκινήσει χαλαρά με ανοιχτές συζητήσεις πάνω σε επιλογές σεξουαλικού προσανατολισμού, όπου εκ των πραγμάτων υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και σκέψεις, άλλοτε τελείως ανεπεξέργαστες κι άλλοτε μπετόν αρμέ. Τέτοια ανοίγματα νομίζω πως έχουν να συνεισφέρουν στην καταπολέμηση του μίσους, της ασχήμιας και των προκαταλήψεων και να βοηθήσουν όλους όσους κρύβουν και κρύβονται από φόβο, δυσκολεύοντας έτσι να χαρούν στη ζωή τους.

Και μετά το μυαλό μου πήγε σε γνωστούς ομοφυλόφιλους και αναρωτήθηκα αν θα εμφανιζόντουσαν ποτέ σε τέτοιες μαζικές εκδηλώσεις, σε παρελάσεις και πάρτι. Να όπως ας πούμε ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο Ναπολέων Λαπαθιώτης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Γιάννης Ρίτσος (;), ο Κώστας Ταχτσής, ο Κάρολος Κουν, ο Γιάννης Τσαρούχης, η Σωτηρία Μπέλλου και άλλοι ξεχωριστές φυσιογνωμίες, που μας ύψωσαν λίγο πιο ψηλά από όσο μπορούσαμε να πάμε μόνοι μας.     

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014 08:52
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Ανώτατος πλατανιστης 23-06-2014 18:42
Παρακαλώ κι εγώ. Μου αρέσει πάντως η προσέγγιση περι...κινησης προστασίας αξιοπρέπειας όταν ο αρθρογράφος τόσο ανώδυνα κ με ερωτηματικο μάλιστα σε παρένθεση υποδεικνύει ανυποστατα ως ομοφυλόφιλο τον μαγικό μας Γιάννη Ρίτσο για να τεκμηριωσει ( με ερωτηματικά πως γίνεται;) την άποψη κ το άνοιγμα ιδεών κ ενος τάχα μου μεταμοντέρνου πνευματος. Τεσπα. Έχετε δίκιο.
Παράθεση
0 # Καταχωρητής Εκδηλώσεων 23-06-2014 19:42
Το ότι είναι μαγικός ο Γιάννης Ρίτσος για αρκετούς απ'αυτούς που έλκονται από την ποίηση είναι γεγονός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι και ομοφυλόφιλος ή αμφί. Εξ άλλου το πνεύμα αυτού του άρθρου νομίζω πως ήθελε να υπερασπιστεί το δικαίωμα στην διαφορετικότητα. Το ερωτηματικό κυκλοφορεί στην πιάτσα των ανθρώπων που ασχολούνται με τα πνευματικά θέματα και τις βιογραφίες των καλλιτεχνών. Τέλος τα άλλα για μεταμοντέρνο πνεύμα δεν ξέρω τι να πω γιατί δεν ξέρω ποια είναι τα χαρακτηριστικά του. Δήθεν στη ζωή μου πάντως και σε σχέση με τον περίγυρό μου νομίζω πως ελάχιστα υπήρξα. Αυτή είναι η γνώμη μου.
Παράθεση
0 # Καταχωρητής Εκδηλώσεων 22-06-2014 17:11
Προς ανώτατο πλατανιστή.Αγαπητέ κύριε, αυτό που είναι φανερό σ΄εμάς, είναι μία επιθυμίας σας να μιλήσετε για προσωπικά θέματα με έναν αρθρογράφο μας. Κάνετε λάθος λοιπόν, όταν το προσπαθείτε αυτό με δημόσιο λόγο. Κι επειδή δεν μας αφορούν τα προσωπικά σας, κάθε φορά που θα μιλάτε γι'αυτά θα τα "κατεβάζουμε". Εσείς μπορείτε να το θεωρείτε αυτό λογοκρισία, εμείς το θεωρούμε κίνηση προστασίας της αξιοπρέπειας όλων μας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
Παράθεση
0 # Ιγνατιάδης Λάκης 21-06-2014 00:37
Συμπληρωματικό: Όταν ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Β.Λυριτζής σε μία τηλεοπτική συνέντευξη είπε στον μητροπολίτη Άνθιμο, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δε μπαίνουν σε ψηφοφορία και δεν τίθεται θέμα πλειοψηφίας, ο Άνθιμος του απάντησε: "Αφήστε αυτά τα εισαγγελίστικα. Να κάνετε κουμάντο στο σπίτι σας,γιατί στη Θεσ/νική τέτοια θέματα είναι στην αρμοδιότητα του μητροπολίτη και των θεσμικών φορέων". Νομίζω ότι το καθεστώς που θα ονειρεύονται τύποι σαν τον Άνθιμο είναι αυτό των μουλάδων του Ιράν.
Παράθεση
0 # Ντανίκος Κώστας 18-06-2014 17:20
Επειδή μπορεί να μην πάρετε είδηση τις δηλώσεις του μητροπολίτη Θεσ/νίκης Άνθιμου σχετικά με το Thessaloniki Pride σας τις γνωστοποιώ για να έχουμε μία πιο καθαρή εικόνα της κοινωνίας μας.

«Αίσχος» και «πρόκληση» χαρακτήρισε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος τις εκδηλώσεις του Thessaloniki Pride, που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή και το Σάββατο στην πόλη.

«Η Εκκλησία έχει μια προτροπή: "μη δώτε το άγιον τοις κυσί", δηλαδή "μην ανακατεύετε τα άγια ζητήματα και πράγματα με τα σκυλιά"» απάντησε ο μητροπολίτης, ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφο, στο περιθώριο της συνάντησής του με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

«Σεβαστείτε και το σχήμα και τη ζωή μου ολόκληρη για τα θέματα της Εκκλησίας και του λαού μας και την ευπρέπεια και μη με αναμιγνύετε με αυτό το αίσχος. Τελείωσε. Είναι μια διαστροφή της ανθρωπίνης υπάρξεως» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Άνθιμος και τόνισε πως δεν έχει επικοινωνήσει για το θέμα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Ανέφερε ακόμη ότι έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση χριστιανικών οργανώσεων στην αυλή του Αγίου Δημητρίου το βράδυ της Παρασκευής και θα ακολουθήσει αγρυπνία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το gay pride, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραστεί και ο ίδιος.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση