Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014 01:00

Οι δημόσιοι χώροι των Αθηνών από τους Ολυμπιακούς αγώνες ως σήμερα - ντοκιμαντέρ

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Υπάρχει μία αγγλόφωνη ιστοσελίδα, η THE CITY AT A TIME OF CRISIS, που τη μάθαμε από τον εκ Πειραιώς ορμώμενο Αναπλασιακό Νίκο Μπελαβίλα. Νάναι άραγε μόνο οι κεραίες του καθηγητής της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ κ.Μπελαβίλα, που εντόπισαν σ'αυτήν ένα 35' ντοκιμαντέρ το οποίο έχει θέμα

του πως η κρίση επηρεάζει και μεταμορφώνει τους δημόσιους χώρους της πόλης των Αθηνών; Ή μήπως παίζει σημαντικό ρόλο και η κινηματική δράση του υπέρ της μεγέθυνσης των δημόσιων χώρων και της διαμόρφωσης αυτών για να κάνουν καλό στους κατοίκους και να ομορφαίνουν την πόλη; Ένας ηλικιωμένος τώρα φίλος, μας είχε πει κάποτε, ότι η επαγγελματική του συνείδηση και ιδεολογία του αλληλοεπηρεαζόντουσαν και μάλιστα πολλές φορές δίχως να τον ρωτάνε. Ίσως αυτή η παρατήρηση του φίλου, να είναι μια απάντηση στις παραπάνω ερωτήσεις. 

Ακολουθεί μια παρουσίαση των δημιουργών αυτού του καλού ντοκιμαντέρ και το ντοκιμαντέρ.

Το ντοκυμαντέρ χωρίζεται σε τρία μέρη: το πρώτο μέρος, με τίτλο “Ιδιωτικοποίηση”, διερευνά τις συνδέσεις ανάμεσα στην ανάπτυξη που χαρακτήρισε την περίοδο της Ολυμπιάδας του 2004 και τα σύγχρονα προγράμματα ιδιωτικοποίησης που λαμβάνουν χώρα μέσα στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης. Το δεύτερο μέρος, με τίτλο “Υποτίμηση”, εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους συρρικνώνονται, σήμερα, οι αστικοί χώροι για τους/τις μετανάστες/ριες, και την επακόλουθη υποτίμηση της ζωής τους. Το τελευταίο μέρος, με τίτλο “Στρατιωτικοποίηση”, καταδεικνύει πώς με αφετηρία την κρίση, η υποτίμηση μετατρέπεται σε μια γενικευμένη συνθήκη—πώς η άνοδος του οικονομικο-αυταρχικού συμπλέγματος συρρικνώνει το δημόσιο χώρο στην πόλη, τροφοδοτώντας ως αποτέλεσμα την κοινωνική απόγνωση και οργή.

Πατώντας εδώ  θα εμφανιστεί στην οθόνη σας το βίντεο.  

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014 16:37

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση