???? Γιατί σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, οποιοδήποτε αδίκημα διαπράχθηκε από υπουργό, παραγράφεται με την λήξη της Β’ Συνόδου της επόμενης Κοινοβουλευτικής Περιόδου.
???? Προχθές λοιπόν, παραγράφηκαν όλα τα ποινικά αδικήματα που ενδεχομένως τελέστηκαν από υπουργούς, κατά την Κοινοβουλευτική Περίοδο 2019 – 2023. Τόχουμε;
???? Αυτό ακριβώς βγήκε να χαιρετήσει το ΠΑΣΟΚ. Και είπε: συγχαρητήρια κύριε Βορίδη, ό,τι κάνατε το 2019 με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, από σήμερα είναι και επισήμως παραγεγραμμένο, μπράβο και σιδεροκέφαλος.
???? Και αναφερόταν στις αποφάσεις του Βορίδη το 2019, να αυξηθούν τα στρέμματα που επιδοτούνταν εξ αποστάσεως.
???? Και να μπουν οι κουμπάροι τους και οι κομματάρχες τους, οι φραπέδες και οι χασάπηδες να κάνουν παιχνίδι.
???? Και τι απάντησε ο Μάκης Βορίδης; Απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία παραγραφή.
???? «Θέμα παραγραφής ή εξαλείψεως αξιοποίνου τίθεται όταν μια υπόθεση δεν έχει κριθεί στην ουσία της», είπε αυστηρά.
???? Και προσέθεσε ότι για τα αδικήματα που του αποδίδει η αντιπολίτευση, το αρμόδιο ποινικό σώμα, δηλαδή η Βουλή, έκρινε και απέρριψε τις προτάσεις τους ως προδήλως αβάσιμες.
???? «Άρα τίποτε δεν παρεγράφη, γιατί οι προτάσεις τους απερρίφθησαν επί της ουσίας», κατέληξε ο Μάκης ο Βορίδης.
???? Που σημαίνει: τι θέλετε τώρα, η Βουλή είναι το αρμόδιο δικαστικό σώμα για μένα, η Βουλή έκρινε επί της ουσίας της υπόθεσης και αποφάσισε ότι δεν έχω κάνει τίποτα παράνομο.
???? Δηλαδή η πλειοψηφία της Βουλής, δηλαδή το κόμμα μου, έκρινε επί της ουσίας της υπόθεσης, ότι δεν υπάρχει αδίκημα.
???? Και μάλιστα έκρινε επί της ουσίας της υπόθεσης, χωρίς καν να μπει στην ουσία της υπόθεσης, όπως όλοι θυμόμαστε.
???? Άρα δεν υπάρχει και παραγραφή. Αυτό.
???? Θα πει κάποιος, ε, και τι θέλετε. Αυτό δεν προβλέπει ο νόμος;
???? Ναι φυσικά, ακριβώς αυτό προβλέπει ο νόμος: Όποιος έχει πλειοψηφία στη Βουλή, να προστατεύει τους δικούς του και καμία Δικαιοσύνη να μην μπορεί να τους ακουμπήσει.
???? Νομικά, είναι πολύ εντάξει αυτό. Ηθικά και πολιτικά είναι;
???? Ξέρετε, από ηθικής και πολιτικής άποψης, ποια είναι η κατάντια;
???? Ότι έχουν φτάσει σε σημείο, για να διακηρύξουν την αθωότητά τους, να επικαλούνται ό,τι πιο κατάπτυστο έχει να προτάξει η ελληνική νομοθεσία.
???? Έναν νόμο που όλη η κοινωνία θεωρεί αποτέλεσμα της πιο αισχρής και επονείδιστης παρακμής του πολιτικού συστήματος.
???? Και για το οποίο μας βρίζει και μας χλευάζει όλος ο κόσμος. Η Ευρώπη. Και η ευρωπαϊκή εισαγγελία.
???? Και όχι μόνο δεν έχουν πειράξει αυτόν τον νόμο.
???? Όχι μόνο δεν αισθάνονται την ανάγκη να παραστήσουν ότι θα υπάρξει διαλεύκανση και θα αποδοθεί δικαιοσύνη.
???? Όχι μόνο δεν μπαίνουν στον κόπο να δείξουν ότι διαθέτουν έστω κάποια ψήγματα πολιτικού ήθους.
???? Αλλά πατάνε πάνω σε αυτό το έκτρωμα, που προάγει την αναίσχυντη ατιμωρησία και βγάζουν και γλώσσα.
???? Είμαι αθώος, γιατί έτσι ψήφισε το αρμόδιο ποινικό σώμα, δηλαδή οι κολλητοί μου, ο Μαρκόπουλος και ο Πλεύρης με την αντικειμενική και ανεπηρέαστη κρίση τους. Τι θέλετε τώρα.
???? Ξυδάκι.
???? Και θεωρούν τους εαυτούς τους και δικαιωμένους κιόλας. Σας αποστόμωσα.
???? Οι τύποι που έστησαν Ειδικό Δικαστήριο για να δικάσουν τους Εισαγγελείς Διαφθοράς, που διερευνούσαν το σκάνδαλο Novartis.
???? Και τους δημοσιογράφους που είχαν κάνει έρευνα για την υπόθεση.
???? Πρέπει να έχει περάσει ενάμισης αιώνας από την τελευταία φορά που είχε να επιδείξει τέτοια κατάντια και τέτοιο θράσος το πολιτικό σύστημα της χώρας.
???? Ξέρετε, τότε που ο καθένας έβοσκε τα γίδια του όπου ήθελε, αρκεί να είχε άκρες στην κυβέρνηση.
'Αρθρο 86: (Δίωξη κατά μελών της Κυβέρνησης, Ειδικό Δικαστήριο)
2. Δίωξη, ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση κατά των προσώπων και για τα αδικήματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 δεν επιτρέπεται χωρίς προηγούμενη απόφαση της Βουλής κατά την παράγραφο 3.
Αν στο πλαίσιο άλλης ανάκρισης, προανάκρισης, προκαταρκτικής εξέτασης ή διοικητικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με τα πρόσωπα και τα αδικήματα της προηγούμενης παραγράφου, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή εξέταση.
****3. Πρόταση άσκησης δίωξης υποβάλλεται από τριάντα τουλάχιστον βουλευτές. Η Βουλή, με απόφασή της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, συγκροτεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, διαφορετικά, η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Το πόρισμα της επιτροπής του προηγούμενου εδαφίου εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Με τη διαδικασία και την πλειοψηφία του πρώτου εδαφίου της παραγράφου αυτής η Βουλή μπορεί οποτεδήποτε να ανακαλεί την απόφασή της ή να αναστέλλει τη δίωξη, την προδικασία ή την κύρια διαδικασία.
4. Αρμόδιο για την εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων σε πρώτο και τελευταίο βαθμό είναι, ως ανώτατο δικαστήριο, Ειδικό Δικαστήριο που συγκροτείται για κάθε υπόθεση από έξι μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και επτά μέλη του Αρείου Πάγου. Τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου κληρώνονται, μετά την άσκηση δίωξης, από τον Πρόεδρο της Βουλής σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής, μεταξύ των μελών των δύο ανώτατων αυτών δικαστηρίων, που έχουν διορισθεί ή προαχθεί στο βαθμό που κατέχουν πριν από την υποβολή πρότασης για άσκηση δίωξης. Του Ειδικού Δικαστηρίου προεδρεύει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου που κληρώθηκαν και μεταξύ ομοιόβαθμων ο αρχαιότερος.
Στο πλαίσιο του Ειδικού Δικαστηρίου της παραγράφου αυτής λειτουργεί Δικαστικό Συμβούλιο που συγκροτείται για κάθε υπόθεση από δύο μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και τρία μέλη του Αρείου Πάγου. Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου δεν μπορεί να είναι και μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου. Με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου ορίζεται ένα από τα μέλη του που ανήκει στον Άρειο Πάγο ως ανακριτής. Η προδικασία λήγει με την έκδοση βουλεύματος.
Καθήκοντα εισαγγελέα στο Ειδικό Δικαστήριο και στο Δικαστικό Συμβούλιο της παραγράφου αυτής ασκεί μέλος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που κληρώνεται μαζί με τον αναπληρωτή του. Το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται και για τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου ενώ το δεύτερο εδάφιο και για τον εισαγγελέα.
Σε περίπτωση παραπομπής προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου συμπαραπέμπονται και οι τυχόν συμμέτοχοι, όπως νόμος ορίζει.
5. Αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας.
Άρθρο 86 του συντάγματος, ερμηνεία κατά άρθρο από τον Κωνσταντίνο Μποτόπουλο
chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.syntagmawatch.gr/wp-content/uploads/2023/11/%CE%86%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF-86-%CE%BC%CE%B5-cover.pdf

???? Λοιπόν. Για να αναπτύξουμε το θέμα μας, πρέπει να θυμηθούμε λίγο τι συμβαίνει σχετικά με τις παραγραφές.