Τρίτη, 10 Ιουνίου 2025 11:41

Παρατηρητήριο Πειραϊκής: Συμφωνείται ότι η σχέση του Πειραιά με τα κρουαζιερόπλοια πρέπει να διαμορφώνεται αποκλειστικά από ξενοδόχους, εμπόρους και επιμελητήρια;

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
fbb24Σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του δημάρχου Πειραιά στο Πρώτο Θέμα θέτουμε το εξής ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη κάθε σκεπτόμενου ατόμου αυτης της πολης.:  
Ποιος καθορίζει την ταυτότητα της πόλης;
Ποιος εκπροσωπεί το δημόσιο συμφέρον;
Η αντίληψη ότι η τύχη του Πειραιά πρέπει να διαμορφώνεται αποκλειστικά από ξενοδόχους και εμπόρους:
• Υποτιμά τους κατοίκους, που υφίστανται καθημερινά τις συνέπειες της ασφυκτικής κυκλοφορίας, της ηχορύπανσης και της ρύπανσης.
• Αποκλείει τους ειδικούς, που καταθέτουν τεκμηριωμένες περιβαλλοντικές και πολεοδομικές εισηγήσεις.
• Αντιστρέφει την έννοια της αυτοδιοίκησης, που οφείλει να υπερασπίζεται το συλλογικό συμφέρον, όχι το τουριστικό brand.
Μελέτες υπάρχουν – αλλά αποσιωπούνται
 Ο δήμαρχος ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν «σοβαρές μελέτες» για τον περιορισμό της κρουαζιέρας. Αυτό δεν ισχύει.
Υπάρχουν πολυάριθμες διεθνείς μελέτες από τον ICCT, την Transport & Environment, το CE Delft και άλλους φορείς, που τεκμηριώνουν τις πολλαπλές επιπτώσεις της κρουαζιέρας στην ατμοσφαιρική ρύπανση, την κλιματική αλλαγή και την αστική αποδιοργάνωση.
Το λιμάνι του Πειραιά έχει ήδη καταταγεί μεταξύ των πιο ρυπογόνων της Ευρώπης.
Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι η έλλειψη τεκμηρίωσης, αλλά η άρνηση να αναγνωριστεί η τεκμηρίωση που ενοχλεί το κυρίαρχο αφήγημα.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2025 20:32

Τελευταία άρθρα από τον/την Ομάδα διαχείρισης

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση