Κυριακή, 02 Ιουνίου 2024 16:03

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάπλαση της Ακτής Θεμιστοκλέους στην Πειραϊκή, είναι ένας άσχημος κούκος. Έλα όμως που θα πληρωθεί ως αηδόνι. Ποιοι θα την αλλάξουν υπέρ των κατοίκων;

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

peiraiki1Η ανάπλαση της Ακτής Θεμιστοκλέους (Πειραϊκή) είναι σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη της ένα σχετικά απλό έργο οδοποιίας και πεζοδρομήσεων. Χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με άλλα τεχνικά έργα αναδιαμόρφωσης πεζοδρομίων - ασφαλτικά, διαβάσεις, φυτεύσεις και επιπλέον φωτισμό και υδραυλικές εργασίες - ωστόσο έχει πολλαπλάσιο προϋπολογισμό που φτάνει τα 25 εκατομμύρια ευρώ.

Ο προϋπολογισμός του είναι πέντε φορές μεγαλύτερος από ανάλογα έργα, όπως π.χ το έργο «Πύλη Κρουαζιέρας» που περιλαμβάνει σχεδόν ίδιες εργασίες. Εκείνο κοστίζει 1,2 εκατομμύρια ευρώ ανά χιλιόμετρο. Ενώ το έργο της Πειραϊκής έχει τιμολογηθεί στα 6,2 εκατομμύρια ευρώ ανά χιλιόμετρο.

Δημιουργεί ερωτήματα το γεγονός ότι για ένα έργο 25 εκατομμυρίων ευρώ δεν ενδιαφέρθηκε καμία άλλη εταιρεία για συμμετοχή στον διαγωνισμό, εκτός από μία πασίγνωστη που έδωσε μόλις 1,5 % έκπτωση. Είναι προφανές ότι το έργο της Πειραϊκής γίνεται με προβληματική μελέτη και φουσκωμένο προϋπολογισμό. 

Ο διαγωνισμός θυμίζει απευθείας ανάθεση, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως δώρο στον Ανάδοχο με ένα μεγάλο ποσοστό κέρδους σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. 

Το ποσό αυτό αρκεί για να εξασφαλιστεί η επέκταση του έργου και η αποχωμάτωση του γκρεμού που τώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται εκεί δημιουργώντας προβλήματα. 

Είναι γεγονός ότι το κυρίαρχο εργολαβικό λόμπι κάνει άγριο παιχνίδι με τους διαγωνισμούς και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η παράταξή μας «ΑλλάΖΟΥΜΕ τον Πειραιά για όλους & όλες» με διαδοχικές παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα, όπως και στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έκανε το καλύτερο δυνατόν για την βελτίωση του έργου.

Θα συνεχίσουμε με νέες παρεμβάσεις μας στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Γιώργος Γαβρίλης - Giorgos Gavrilis

ΑλλάΖΟΥΜΕ τον Πειραιά για όλους & όλες - Γιώργος Γαβρίλης

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2024 10:58
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση