Σάββατο, 27 Απριλίου 2024 18:39

Ο αξιότιμος κύριος Χιγκς

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Higgs1Με αφορμή τον θάνατο του Βρετανού φυσικού Πήτερ Χιγκς ( 8 Απριλίου 2024 ) γίνεται αφιέρωμα παρακάτω, στην  θεωρία του και την συνεισφορά  του στην φυσική.
Το 1964 ο Χιγκς, δημοσίευσε δύο εργασίες του στο περιοδικό Physical Rev. Letters για τον μηχανισμό του αυθόρμητου σπασίματος της συμμετρίας, εξηγώντας με αυτόν, τον τρόπο που θα μπορούσαν να αποκτήσουν μάζα τα σωματίδια, που αναφέρονται στο καθιερωμένο πρότυπο.
Ο μηχανισμός αυτός προβλέπει την ύπαρξη ενός μποζονίου*,του οποίου οι διακυμάνσεις πεδίου είναι αυτές που γεννούν τη μάζα όλων των σωματιδίων που συνδέονται με αυτό. Το σωματίδιο αυτό δεν είχε ανιχνευθεί πειραματικά μέχρι το 2012.

Στις 4 Ιουλίου 2012, οι επιστήμονες του CERN επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη ενός νέου σωματιδίου με μάζα 125 GeV και σφάλμα 0,6 με απόκλιση 5 σίγμα, που σημαίνει βεβαιότητα κατά 99,99995% και πως η παρατήρηση αυτή είναι επαληθεύσιμη και μπορεί να αναπαραχθεί οποτεδήποτε. Αυτό το σωματίδιο εικάζεται ότι είναι μποζόνιο* και μάλιστα το βαρύτερο που έχει βρεθεί. Εικάζεται ότι το νέο σωματίδιο έχει χαρακτηριστικά του σωματίου Χιγκς, με επιφύλαξη ώσπου να φανεί ότι φέρει πράγματι και τις λοιπές, θεωρητικά, προβλεπόμενες ιδιότητές του. Προσφάτως ανακοινώθηκε πως η ανάλυση των ιχνών ενός στοιχειώδους σωματιδίου που ανακαλύφθηκε στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERN το καλοκαίρι του 2012 έδειξε ισχυρές ενδείξεις ότι είναι το μποζόνιο του Χιγκς.
Για το πολυδιάστατο έργο του, το 2013, τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής από κοινού με το Βέλγο Φρανσουά Ανγκλέρ.

Στο αφιέρωμα παρουσιάζονται τα εξής βίντεο :
1)    Του Χρήστου Κυριακίδη από το κανάλι «It's just Physics».
2)    Του Αλέξανδρου Τσαγκαράκη από το κανάλι «Didactics».
3)    Δύο αποσπάσματα ( 20 και 11 λεπτών αντίστοιχα ) από το βίντεο «Η κληρονομιά του κυρίου Χιγκς» του καναλιού «Ανιχνεύσεις web tv» του Παντελή Σαββίδη. Βεβαίως αν ενδιαφέρεστε για θέματα φυσικής, μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το βίντεο που είναι περίπου 2 ώρες, στο «Αναπαραγωγή ολόκληρου του βίντεο».

Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε τα βίντεο στον Video Player της Σταγόνας.

*  Στην κβαντική μηχανική, το μποζόνιο είναι ένα στοιχειώδες σωματίδιο το οποίο ακολουθεί τη στατιστική Μπόους–Αϊνστάιν (αγγλικά: Bose–Einstein statistics). Τα μποζόνια από το θεώρημα σπιν-στατιστικής είναι σωματίδια που έχουν ακέραιο σπιν. Στη φύση υπάρχουν στοιχειώδη σωμάτια που είναι μποζόνια, αλλά και σύνθετα των οποίων το ολικό σπιν είναι ακέραιο.
Σε επίπεδο κβαντικής θεωρίας πεδίου κάθε θεμελιώδης αλληλεπίδραση έχει ένα σωματίδιο-φορέα με το οποίο πραγματοποιείται αυτή η αλληλεπίδραση. Τρεις από τις γνωστές μας αλληλεπιδράσεις, η ισχυρή, η ηλεκτρομαγνητική και η ασθενής συνδέονται με γνωστά μας στο καθιερωμένο πρότυπο στοιχειώδη σωμάτια με σπιν 1 (ανυσματικά μποζόνια).
Άλλα μποζόνια στη φύση είναι το βαθμωτό (σπιν 0) σωματίδιο Χιγκς, το οποίο αποτελεί σωματίδιο του πεδίου που δίνει μάζα στα σωματίδια.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 27 Απριλίου 2024 18:49
Σάκης Σιδηρόπουλος

Σταγονόμετρο

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση