Δευτέρα, 01 Απριλίου 2024 19:24

Και ο Πειραιάς θα πρασινίσει και το όρος Αιγάλεω θα αναδειχθεί. Εμείς πάντως όποτε ακούμε για πράσινο και δενδροφυτεύσεις κρατάμε πάρα πολύ μικρά καλάθια

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

egaleoΟ Δήμος Πειραιά και ο Ακαδημαϊκός κόμβος των Ηνωμένων Εθνών για τον 7ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ-ΕΚΠΑ), προχώρησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, με κύριο στόχο την υλοποίηση συνεργειών περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

Το Μνημόνιο υπεγράφη στο Δημαρχείο Πειραιά από τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη και τον καθηγητή Δημήτρη Μαυράκη,  με την ιδιότητα του UNAI Hub SDG7.

 

Πιο αναλυτικά, συμφωνήθηκε η άμεση διάθεση 150 δένδρων για την τρέχουσα φυτευτική περίοδο με  χορηγία της Hellenic Plants σε χώρους που έχει ήδη επιλέξει η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.

Επιπλέον θα διαθετούν 1000 δένδρα την περίοδο 2024-2025 και αλλά 1000 την περίοδο 2025-2026,  που θα φυτεύουν σε διάφορα σημεία στην πόλη, τα οποία επιχορηγούνται από το Πράσινο Ταμείο.

 Προβλέπονται επίσης περιβαλλοντικές συνέργειες όπως η υλοποίηση προγραμμάτων δενδροφυτεύσεων, η ενθάρρυνση συμμετοχής τοπικών φορέων και νεανικών ομάδων στην φύτευση δένδρων σε δημοτικούς χώρους, η υλοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων, η διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας σε θέματα όπως η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ενεργειακής φτώχειας κ.α.

Στο πλαίσιο του  Μνημονίου ο Δήμος Πειραιά συμμετέχει πλέον στη Διεθνή Πρωτοβουλία Φύτευσης Δένδρων “75 UN – 75 Trees UNAI SDG7” και στη Διεθνή Κοινότητα (UNAI SDG7 – Community) της Πρωτοβουλίας.

Ο Διευθυντής του Κ.Ε.Π.Α., καθηγητής και Ακαδημαϊκός Κόμβος του ΟΗΕ για τον 7ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης Δημήτρης Μαυράκης, σημείωσε:

«Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Πειραιά και του Ακαδημαϊκού Κόμβου του ΟΗΕ για τον 7ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών του Δήμου για υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος δενδροφυτεύσεων, μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας και τέλος συμμετοχής στις παγκόσμιες προσπάθειες προώθησης των στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ».

ΑΙΓΑΛΕΩ: Την πρώτη συνάντηση που αφορά στο μεγάλο έργο των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την προστασία και ανάδειξη του όρους Αιγάλεω, πραγματοποίησαν στελέχη του ΠΕΣΥΔΑΠ, εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρίας του έργου και στελέχη του δήμου Κορυδαλλού, που υποστηρίζει την υλοποίηση του έργου και είναι ο δήμος – έδρα του Συνδέσμου.

Όπως είναι γνωστό ο τ. υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μετά από πρόταση του ΠΕΣΥΔΑΠ, αποφάσισε τη χρηματοδότηση του έργου από το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης», που αλλάζει τη μοίρα του πολύπαθου βουνού μας. «Τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν εξ’ ολοκλήρου σε καινοτόμες δράσεις, που θα θωρακίσουν το βουνό απέναντι στις φωτιές και ταυτόχρονα θα προσελκύσουν περιπατητές και ανθρώπους που αγαπούν τη φύση.

Είμαι αισιόδοξος πως όταν το μεγάλο αυτό έργο ολοκληρωθεί, σε 18 μήνες από σήμερα, ο πολύχρονος αγώνας όλων μας να υπερασπιστούμε την φυσική κληρονομιά του όρους Αιγάλεω, θα δικαιωθεί», αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος Γρηγόρης Γουρδομιχάλης.

Σ.Δ. Επ'ευκαιρία να σημειώσουμε εδώ ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί πως η ελάχιστη αναλογία πρασίνου στις πόλεις δεν πρέπει να είναι κάτω από 9 m2/κάτοικο! Με άλλα λόγια, η Αθήνα βρίσκεται 10 φορές κάτω από το συγκεκριμένο όριο και ο Πειραιάς είναι η πόλη με το λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο, ακόμα και από την Αθήνα, ενώ συνοικίες του όπως τα Καμίνια, η Κοκκινιά, η Αγία Σοφία βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση ακόμα και από το κέντρο της πόλης. Παράλληλα, οι ελεύθεροι χώροι και οι πλατείες του καταλαμβάνονται από αυθαίρετα τραπεζοκαθίσματα.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Απριλίου 2024 19:47

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση