Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2023 18:50

Συνέντευξη Τύπου για το 2ο Solidarity Film Festival Killah P: «Θα είμαστε και εμείς εκεί για τον Παύλο Φύσσα», 1-5.11 στο Κερατσίνι

Επιλέγων ή Συντάκτης 

fissa3Άγγελος Γεραιουδάκης. Με κεντρικό σύνθημα «Θα είμαι και εγώ εκεί», εμπνευσμένο από την ταινία «Τα «Σταφύλια της οργής», το αδιαμφισβήτητο αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ, ανακοινώθηκε, το μεσημέρι της Τετάρτης (18/10), στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το δυνατό πρόγραμμα του 2ου Solidarity Film Festival Killah P στη μνήμη 

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη, θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Μουτάφη «The Other Half». Για 15 χρόνιαένας φωτορεπόρτερ γίνεται ο αυτόπτης μάρτυρας της ροής των μεταναστών, ακολουθώντας τους στα σκοτεινά περάσματα των ευρωπαϊκών συνόρων. Παράλληλα θα φιλοξενηθεί φωτογραφική έκθεση για το προσφυγικό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, την προβολή σχολικών ταινιών αλλά και εργαστήρια για παιδιά σε συνεργασία με την Παιδαγωγική Ομάδα Σκασιαρχείο.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα

 Το φεστιβάλ επιδιώκει να καταγγείλει τις πολιτικές της κρατικής βίας και καταστολής, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης και να δαμάσει τον υφέρποντα εκφασισμό της κοινωνίας και τον ανατροφοδοτούμενο νέο-εθνικισμό, που απειλούν κατάφωρα τις δημοκρατικές ελευθερίες. Μέσα από ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους το SFF KillahP θέλει να προβάλει την αλληλεγγύη και την ενσυναίσθηση, την πολυφωνία και την ανεκτικότητα, το σεβασμό στα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων, την ελεύθερη πρόσβαση στο άσυλο, την αναγνώριση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, των γυναικών, των ατόμων με αναπηρία, των εργαζομένων και των ανέργων αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος και της διαφύλαξης του φυσικού πλούτου του πλανήτη. Το SFF KillahP θέλει να γίνει βήμα έκφρασης των ανθρώπων που εμφορούνται από την ισχυρή επιθυμία να οδηγήσουν τον κόσμο μας ένα βήμα πιο κοντά στην «ουτοπία».

«Σε αυτό το σημείο, θα περάσουμε σε μία άλλη πτυχή του φεστιβάλ. Την πτυχή εκείνη που το καθιστά πέρα από ένα καλλιτεχνικό και κινηματογραφικό φεστιβάλ, σε μία λογική βαθιά κοινωνικού χαρακτήρα. Επιδιώκουμε να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός κόσμου απαλλαγμένου από το δηλητήριο του φασισμού, του ρατσισμού, του κοινωνικού αποκλεισμού και του πολέμου. Για εμάς, ο κινηματογράφος αποτελεί έναν τρόπο ατομικής και συλλογικής έκφρασης και ενσωματώνεται στην προσπάθειά μας για δικαιοσύνη και ισότητα, παρόμοια με κάθε αγώνα που δίνεται από το αντιφασιστικό, το αντιρατσιστικό και το πολύμορφο κίνημα που διεκδικεί ισότητα και δικαιοσύνη. Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από το κινηματογραφικό κομμάτι, έχουμε επιδιώξει να πραγματοποιήσουμε παράλληλες δράσεις, όπου η αλληλεπίδραση με το κοινό επιτυγχάνεται μέσα από συζητήσεις κατά τη διάρκεια των προβολών ταινιών, αλλά και μέσω της συμμετοχής κοινού από τον χώρο του κινηματογράφου και των τεχνών, καθώς και από τον κοινωνικό χώρο που έχει συμβάλει μέσω δράσεων για να καταστεί ο κόσμος πιο δίκαιος και ανθρώπινος. Ολα αυτά θα κορυφωθούν με τη Διεθνή Συνάντηση συγγενών, αλληλέγγυων και θυμάτων φασιστικής, ρατσιστικής και αστυνομικής βίας» ανέφερε η Χαρά Καραγιαννάκη.

Συγκεκριμένα, η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Νοεμβρίου στις 16:30 - 20:30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη στο Κερατσίνι και είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι, οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν το μνημείο του Παύλου Φύσσα. «Θα συμμετέχουν οικογένειες, φίλοι, αλληλέγγυοι θυμάτων αλλά και επιζώντες φασιστικής, ρατσιστικής και αστυνομικής βίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς σε μία Ευρώπη αλλά και σε μία παγκόσμια συνθήκη κατά την οποία η άνοδος του φασισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας συμπληρώνεται από την ένταση της αστυνομικής βίας και καταστολής, αλλά και από μία λογική και πρακτική μετατροπής των θυμάτων σε θύτες, η μόνη διέξοδος που μπορεί να υπάρχει είναι μία: Και αυτή είναι η ενιαία δράση των ανθρώπων, των κινημάτων, των συλλογικοτήτων να μπορούν να ορθώσουν ένα τοίχος ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, συμπερίληψης και πολιτισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση επιθυμεί να συμβάλει η Διεθνής Συνάντηση».  

Aμέσως μετά (20.30), θα προβληθεί το ιταλικό ντοκιμαντέρ «Brucia Ancora Dentro» των Francesco Manzato, Paolo Pioltelli, Filippo Repishti (2023) με θέμα τη δολοφονία (στις 16 Μαρτίου 2003) του νεαρού αντιφασίστα Dax στο Μιλάνο από φασίστες. Έκτοτε, η επέτειος αυτή, τιμάται στην Ιταλία με την ονομασία «Milan’s Notte Nera» (Μαύρη Νύχτα στο Μιλάνο), εμπνέοντας ακόμα, 20 χρόνια μετά, τη νέα γενιά. Η μητέρα του παιδιού θα παρευρίσκεται στη συνάντηση.

Στο κλείσιμο της συνέντευξης Τύπου, η οργανωτική επιτροπή αποκάλυψε ότι υπάρχουν σκέψεις μετά το τέλος του φεστιβάλ να υπάρξουν προβολές ταινιών και παράλληλες δράσεις σε άλλα μέρη της Αθήνας, όπως και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. «Είναι κάτι που το συζητάμε ώστε να δούμε πώς θα πραγματοποιηθεί».

Πηγή:  ethnos.gr/cinema/  

ΕΔΩ  το πρόγραμμα των προβολών

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση