Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023 19:47

Και τι μας νοιάζει εμάς που η 42χρονη πρωθυπουργός της Ν. Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι δε θα είναι υποψήφια στις εκλογές του Οκτωβρίου;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ardernΣ.Δ. Θεωρώ ότι νοιάζει όσους και όσες είδαν σ'αυτήν ένα πολιτικό αστέρι και όσους περίεργους τους εξιτάρει η περίπτωσή της ως προς τους λόγους που επικαλέστηκε για την οριστική όπως φάνηκε αποχώρησή της  από την κεντρική πολιτική σκηνή. Ένας συνδυασμός προχωρημένης αυτογνωσίας, υψηλών πολιτικών απαιτήσεων - στόχων και μιας βιωμένης δυσαρμονίας της δημόσιας και της ιδιωτικής της ζωής, θεωρώ ότι ίσως να είναι η πιο ισχυρή αιτία που αυτή η Νεοζηλανδή πολιτικός αποφάσισε να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και να μην θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές του Οκτωβρίου. Συν τις πολλές απειλές που δεχόνταν από διαφόρους φανατικούς όπως αναφέρουν κάποια δημοσιεύματα. Με λίγα λόγια, η συνηθισμένη και ασυνήθιστη συνάμα αυτή γυναίκα ανάμεσα στα πολλά μαθήματα που μας έδωσε το τελευταίο είναι πως δε θέλησε να πιάσει πρώτο στασίδι θέση για δεκαετίες, όπως επιλέγει να κάνει η συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών παντού και πάντα, μπορούν δε μπορούν να ανταποκριθούν στa καθήκοντά τους και στις απαιτήσεις του έργου τους. 

Το ότι δεν ζω στη Ν. Ζηλανδία είναι ένας λόγος που η πολύ καλή γνώμη που έχω σχηματίσει γι'αυτήν την ηγέτιδα του Εργατικού κόμματος, είναι ως ένα μικρό βαθμό βάσιμη. Όπως το ίδιο πάνω κάτω βάσιμη είναι και η γνώμη που έχω σχηματίσει για όλους τους ζωντανούς και νεκρούς συνανθρώπους μας που τυγχάνουν διάσημοι πολιτικοί και όχι μόνο και που δρουν και έδρασαν σε ξένα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας. Θέλω να πω ότι η γνώμη που σχημάτισα γι'αυτήν βασίστηκε σχεδόν καθ' ολοκληρία στις πληροφορίες που επέλεξα απ'αυτές που αναμεταδίδουν τα ΜΜΕ, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν περιέχουν μερικούς δυνατούς κόκκους αλήθειας. Με αυτήν την αλήθεια παραμάσχαλα και μιας και στο τούνελ της σωτηρίας μας φως δε διακρίνω, εύχομαι ολόψυχα και όσο γίνεται πιο σύντομα να γεννήσει η χώρα μας όπως ο Δίας την Αθηνά, λέμε τώρα, μια/έναν πολιτικό που να θυμίζει την Τζασίντα Άρντερν. Αμήν. 

Ρεπορτάζ. Από τις νεότερες επικεφαλής κυβέρνησης στον κόσμο η Τζασίντα Άρντερν, μόλις η δεύτερη που έγινε μητέρα ενώ βρισκόταν στην εξουσία ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 20.1.23 ότι θα εγκαταλείψει το αξίωμα τον επόμενο μήνα και ότι δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή της. 

«Για μένα, είναι καιρός», συνόψισε η κυρία Άρντερν , 42 ετών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο εκδήλωσης των Εργατικών, του κόμματός της. «Απλούστατα δεν έχω την ενέργεια για ακόμη τέσσερα χρόνια», ξεκαθάρισε.

Η Τζασίντα Άρντερν ανέλαβε πρωθυπουργός κυβέρνησης συμμαχίας το 2017, στα 37 της, προτού οδηγήσει το Εργατικό κόμμα σε εκλογικό θρίαμβο και στην απόλυτη πλειοψηφία στο νεοζηλανδικό κοινοβούλιο τρία χρόνια αργότερα.

 Όμως, τελευταία βλέπει τη δημοτικότητά της και αυτήν του κόμματός της να πέφτει στις δημοσκοπήσεις, ενώ οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν αργότερα φέτος. Σήμερα, έκανε γνωστό πως θα οργανωθούν την 14η Οκτωβρίου.

Στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση αφότου το κοινοβούλιο άρχισε τις διακοπές του καλοκαιριού του θερινού ημισφαιρίου, διάρκειας ενός μήνα, η κυρία Άρντερν εξήγησε πως έτρεφε την ελπίδα πως θα αξιοποιούσε την παύση αυτή για να βρει την ενέργεια που χρειαζόταν για να συνεχίσει να κυβερνά. «Αλλά δεν ήμουν σε θέση να το κάνω», πρόσθεσε.

Διευκρίνισε πως ως τις εκλογές του Οκτωβρίου, θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της στο κοινοβούλιο.

Δήλωσε πως δεν αποχωρεί επειδή «πιστεύω πως δεν μπορούμε να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές, αλλά επειδή πιστεύω πως μπορούμε, και πως θα το κάνουμε».

Τόνισε επίσης ότι δεν παραιτείται επειδή η δουλειά ήταν δύσκολη, αλλά επειδή πιστεύει ότι άλλοι θα μπορούν πλέον να την κάνουν καλύτερα.

Ανέφερε μάλιστα πως είπε ήδη στην κόρη της Νέβε ότι ανυπομονούσε πλέον να είναι κοντά της φέτος που θα αρχίσει σχολείο ενώ, στον σύντροφό της και πατέρα του παιδιού της, ανακοίνωσε πως ήρθε επιτέλους η ώρα να παντρευτούν.

Οι Εργατικοί θα ψηφίσουν για να αναδείξουν τον νέο ή τη νέα ηγέτη τους ως την Κυριακή.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της κυρίας Άρντερν και υπουργός Οικονομικών, ο Γκραντ Ρόμπερτσον, γνωστοποίησε παράλληλα πως δεν θα είναι υποψήφιος για τη διαδοχή της.

Η απερχόμενη πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κανένας κρυφός λόγος πίσω από την αποχώρησή της.

hagen«Άνθρωπος είμαι. Δίνουμε όσα μπορούμε για όσο μπορούμε, και μετά είναι καιρός. Και για μένα, είναι καιρός», σημείωσε. «Το ότι έγινα πρωθυπουργός είναι η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου και θέλω να ευχαριστήσω τους Νεοζηλανδούς για το προνόμιο που μου έδωσαν να κυβερνήσω τη χώρα για πεντέμισι χρόνια», συνέχισε. Όμως, μαζί με «το προνόμιο έρχεται η ευθύνη, συμπεριλαμβανομένης της ευθύνης να ξέρεις πότε είσαι πρόσωπο κατάλληλο για να κυβερνήσει και πότε δεν είσαι».

Πέρα από τις κρίσεις των ακινήτων, της παιδικής φτώχειας, της κλιματικής αλλαγής, η απερχόμενη πρωθυπουργός χρειάστηκε να αντιμετωπίσει την πολύνεκρη τρομοκρατική ενέργεια στην Κράιστσερτς, την έκρηξη ηφαιστείου, την πανδημία του νέου κορωνοϊού, τη συνεπακόλουθη οικονομική κρίση. Η εξουσία είχε «μεγάλο» προσωπικό κόστος, παραδέχθηκε. «Ξέρω τι χρειάζεται αυτή η δουλειά, και ξέρω πως δεν έχω πλέον αρκετό καύσιμο στο ντεπόζιτο για την κάνω σωστά. Είναι τόσο απλό».

«Όσο για την περίοδο που άσκησα την εξουσία, ελπίζω πως θα αφήσω τους Νεοζηλανδούς με την πεποίθηση πως μπορείς να έχεις ευγένεια αλλά και δύναμη, συμπόνια αλλά και αποφασιστικότητα, αισιοδοξία αλλά και απόλυτη συγκέντρωση. Ότι μπορείς να είσαι ένα ξεχωριστό είδος ηγέτη: το δικό σου».

Explainer: Γιατί η παραίτηση της Τζασίντα Άρντερν είναι μάθημα για τους απανταχού ηγέτες;  Γιατί ποτέ δεν παραιτήθηκε άνδρας πρωθυπουργός και μάλιστα στο καλύτερο σημείο της καριέρας του; Γιατί πολλά Μέσα σήμερα αναφέρονται εξυμνητικά στην ανάληψη πολιτικής ευθύνης από την Τζασίντα Άρντερν; Η αναφορά της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας στο burn out, το θάρρος του να λυγίζεις δημοσίως κάτω από το βάρος της «δεύτερης βάρδιας» και ο έμφυλος αστερίσκος στο τέλος μιας σπουδαίας θητείας. Της Χριστίνας Γαλανοπούλου

Τζασίντα Αρντερν: Προσβολές και απειλές πίσω από την παραίτησή της;

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2023 05:58
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση