Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2022 20:48

Η εκπληκτική «ευφυΐα» του ChatGPT, μια μηχανή που απαντά (σχεδόν σαν άνθρωπος), μας δυσκολεύει να αποφασίσουμε αν πιο πολύ φοβόμαστε ή ελπίζουμε για το μέλλον της ανθρωπότητας

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

chatΘοδωρής Γεωργακόπουλος. Θεωρεί ότι ο πιο γνωστός Ελληνας καλλιτέχνης είναι ο Φειδίας. Μπορεί να εξηγήσει πώς φτιάχνεται το σουβλάκι. Γνωρίζει ότι η «Καθημερινή» ιδρύθηκε το 1919. Και όταν πας να το μπερδέψεις, ρωτώντας τι έγινε στην αναμέτρηση του Νίκου Γκάλη με τον Μάικλ Τζόρτνταν στη Μόσχα, δεν ξεγελιέται. Ξέρει ότι αυτό δεν συνέβη ποτέ. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σπεύσει ήδη να δοκιμάσουν το ChatGPT, μια δωρεάν εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, που κάνει θαύματα. Επινοεί ανέκδοτα, γράφει μικρές ιστορίες και φιλοσοφεί για τον Θεό και το νόημα της ζωής – αλλά για το Μουντιάλ δεν διακινδυνεύει κάποια πρόβλεψη.

Πριν από δέκα ημέρες, η OpenAI, μια εταιρεία από το Σαν Φρανσίσκο, παρουσίασε ένα νέο δωρεάν διαδικτυακό εργαλείο το οποίο ονομάζει ChatGPT. Είναι κάτι φαινομενικά απλό: μια οθόνη στην οποία ο χρήστης μπορεί να γράφει ερωτήσεις και το σύστημα βγάζει από κάτω αυτόματες απαντήσεις σε κανονική, ανθρώπινη γλώσσα (αγγλικά κυρίως, αλλά μπορεί να γράψει και σε αδέξια ελληνικά αν του ζητήσεις).

Δεν είναι το πρώτο παρόμοιο εργαλείο, αλλά μέχρι τώρα όλα τα αντίστοιχα ήταν πρωτόλειες δοκιμές σε τεχνικές μηχανικής μάθησης που είχαν εμφανείς περιορισμούς και μηδενική πρακτική χρησιμότητα. Το ChatGPT, όμως, δεν είναι πρωτόλειο. Τις τελευταίες 10 ημέρες πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι το έχουν δοκιμάσει και το ίντερνετ έχει πλημμυρίσει με παραδείγματα ερωταπαντήσεων που σε κάποιες περιπτώσεις είναι αστεία ή αδέξια, αλλά σε πολλές μοιάζουν απίστευτα, αδιανόητα, σαν μαγεία.

 

Άνθρωποι του ζητάνε να γράψει ανέκδοτα, να εξηγήσει επιστημονικές έννοιες, να σκαρώσει υποθετικά σενάρια και φανταστικές ιστορίες, να γράψει ποιήματα, να συνοψίσει τις απόψεις φιλοσοφικών σχολών ή να δημιουργήσει ολοκαίνουργιες συνταγές. Μπορείτε να κάνετε τώρα ένα διάλειμμα από αυτό το άρθρο και να πάτε να του ζητήσετε τη συνταγή για κουραμπιέδες. Και μετά να του ζητήσετε μια λίστα για τα υλικά που θα χρειαστεί να αγοράσετε από το σούπερ μάρκετ, μαζί με τις ποσότητές τους. Και θα το κάνει. Τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα ολόσωστα, αλλά είναι σχεδόν πάντα εντυπωσιακά. Πώς είναι δυνατό μια μηχανή να γράφει τόσο αληθοφανείς, πειστικές, σχεδόν ανθρώπινες απαντήσεις;

Ακόμα και ο τρόπος που κάνει λάθη είναι αναπάντεχος: κάνει λάθη με τον τρόπο που κάνουν λάθη οι άνθρωποι. Σου απαντάει όπως απαντά ένας Έλληνας σε κάποιον ξένο που του ζητά οδηγίες για προορισμό που ο Έλληνας δεν γνωρίζει ακριβώς. Χαρακτηριστική ήταν η απάντησή του όταν του ζήτησα να μου γράψει το ιστορικό της αναμέτρησης του Νίκου Γκάλη με το Μάικλ Τζόρνταν στη Μόσχα.

Μου διευκρίνησε ότι αυτό δεν είναι κάτι που συνέβη (σωστό), καθότι αυτοί οι δύο μπασκετμπολίστες “είναι απίθανο να αντιμετώπισαν ο ένας τον άλλο, στη Μόσχα ή οπουδήποτε αλλού” (λάθος). Το εξαιρετικά ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι οι απαντήσεις του δεν είναι ξερή παράθεση στοιχείων. Στις περιπτώσεις που δεν έχει σωστές πληροφορίες, το σύστημα μοιάζει να σκαρώνει ό,τι του κατέβει -όπως ο Έλληνας όταν τον ρωτάνε πώς να πάνε κάπου που δεν γνωρίζει.

Αλλά ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το ότι δεν διστάζει να διανθίσει τις απαντήσεις με φράσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την ερώτηση και κανένα λόγο να υπάρχουν στην απάντηση μιας μηχανής. “Αν είχαν παίξει”, μου έγραψε στην απάντηση για τον αγώνα Γκάλη-Τζόρνταν, “ο μόνος νικητής θα ήταν οι φίλαθλοι, που θα είχαν παρακολουθήσει ένα μοναδικό μπασκετικό θέαμα”. Πράγμα που δεν είναι απάντηση. Είναι άποψη.

Φυσικά, από την πρώτη στιγμή που έγινε προφανές το πόσο διαφορετικό και πόσο πιο εξελιγμένο είναι αυτό το πρόγραμμα σε σχέση με τα προηγούμενα, ξεκίνησε και η συζήτηση για τις συνέπειες. Τι νόημα θα έχουν οι εργασίες σε σχολεία και πανεπιστήμια, αν οι μαθητές και οι φοιτητές μπορούν απλά να ταΐζουν τα θέματα στο ChatGPT και να κάνουν copy/paste τις απαντήσεις; Αυτή δεν είναι μια υποθετική ερώτηση που αφορά μελλοντικές τεχνολογίες του 2030. Για όσες και όσους φοιτούν σε αγγλόφωνες σχολές, είναι μια ερώτηση που αφορά το επόμενο εξάμηνο.

Άλλο ερώτημα: και τι γίνεται με τους προγραμματιστές; Εκτός από κείμενο, το ChatGPT καταλαβαίνει και κώδικα, και μάλιστα σε όλες τις γλώσσες προγραμματισμού. Το ίντερνετ έχει πλημμυρίσει με παραδείγματα προγραμματιστών που του έδωσαν κομμάτια κώδικα και του ζήτησαν να βρει τα λάθη (τα βρίσκει, τα διορθώνει, και εξηγεί πώς τα διόρθωσε) ή που του ζητούν να γράψει εξαρχής κώδικα που να εκτελεί μια συγκεκριμένη λειτουργία. Δεν το κάνει πάντα σωστά, αλλά πρόκειται για αναμφισβήτητο βήμα προς ένα πιθανό κοντινό μέλλον στο οποίο απλά θα περιγράφουμε με απλά λόγια τι θέλουμε να κάνει μια ψηφιακή εφαρμογή και ένα πρόγραμμα θα την φτιάχνει. 

Και υπάρχει και το θέμα των καλλιτεχνών και των δημιουργών κάθε είδους. Τι γίνεται όταν οι μηχανές θα μπορούν να σχεδιάσουν εικόνες, λογότυπα, γραφιστικά στοιχεία και έργα τέχνης, ή να “φτιάξουν” φωτογραφίες και βίντεο από το μηδέν; Τι γίνεται όταν ένα πρόγραμμα θα μπορεί να γράψει κείμενα κάθε μεγέθους, ύφους και είδους μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, χωρίς κανείς να μπορεί να διακρίνει το αποτέλεσμα από κάτι που θα έγραφε ένας άνθρωπος; Τι θα κάνουμε εμείς τότε;

Τι θα γίνουν οι συγγραφείς;

“Γράφεις πολύ καλά”, έγραψα στο ChatGPT. “Θα καταστήσεις τους συγγραφείς άχρηστους;” Μολονότι το ρώτησα στα αγγλικά, μου απάντησε στα ελληνικά, καθότι από τις προηγούμενες ερωταπαντήσεις είχε καταλάβει ότι διαβάζω και στις δύο γλώσσες. Σας μεταφέρω αυτούσια την απάντηση: “Σας ευχαριστώ για το σχόλιό σας. Όμως, δεν πιστεύω ότι θα γίνω η λύση που θα αντικαταστήσει τους συγγραφείς και τους δημιουργούς. Είμαι ένας προγραμματισμένος κειμενογράφος και μπορώ να διαθέσω κείμενα με ακρίβεια και γρήγορα, αλλά δεν έχω τη δυνατότητα να δημιουργήσω και να προσδιορίσω τις ιδέες και το συναίσθημα που υπάρχουν σε ένα έργο λογοτεχνίας”. 

Μακάρι να μπορούσα να σε πιστέψω, ChatGPT. Μακάρι.

Πώς αυτοσυστήνεται η εφαρμογή που μαθαίνει από τους χρήστες της

Του Μανώλη Ανδριωτάκη

Αν είχατε έως τώρα αμφιβολίες για την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης, ή αν πιστεύατε ότι το όλο αφήγημα των αναδυόμενων τεχνολογιών είναι απλό κατασκεύασμα των media, καλό θα ήταν να αναθεωρήσετε αμέσως τώρα. Δημιουργήστε ένα λογαριασμό στη διεύθυνση https://chat.openai.com/, και στο κενό πεδίο, υποβάλετε μια οποιαδήποτε ερώτηση, στα αγγλικά. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα θα λάβετε μια απάντηση, που θα μπορούσε κάλλιστα να είχε γραφτεί από άνθρωπο. 

Το ChatGPT είναι η νέα εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που κυκλοφόρησε προς πειραματική χρήση από το κοινό στις 30 Νοεμβρίου η εταιρεία OpenAI, που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ. Ας δούμε, όμως, τι λέει το ίδιο το λογισμικό για τον εαυτό του.

«Μπορείς σε παρακαλώ να μου εξηγήσεις τι είναι το ChatGPT;» ρωτάω το chat bot. «Το ChatGPT είναι ένα μοντέλο επεξεργασίας φυσικής γλώσσας που ανέπτυξε η OpenAI. Είναι μια εκδοχή του μοντέλου GPT-3 (Generative Pretrained Transformer 3), το οποίο είναι ένα μεγάλο μοντέλο γλώσσας που έχει εκπαιδευτεί πάνω σ’ έναν τεράστιο όγκο δεδομένων κειμένου. Το ChatGPT έχει σχεδιαστεί ειδικά για τη διεξαγωγή διαλόγων, να απαντά δηλαδή σε ερωτήσεις και να παρέχει πληροφορίες μ’ έναν φυσικό και διαλεκτικό τρόπο. Είναι σε θέση να παράγει κείμενα που μοιάζουν με γραπτά ανθρώπων, κάτι το οποίο του επιτρέπει να παρέχει ακριβείς και βοηθητικές απαντήσεις σε ερωτήματα χρηστών».

«Και γιατί θα πρέπει να προσέξουμε το ChatGPT;» επιμένω. «Το ChatGPT είναι μια σημαντική εξέλιξη στο πεδίο της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας και της μηχανικής μάθησης. Είναι ένα εξαιρετικά ανεπτυγμένο γλωσσικό μοντέλο που μπορεί να δημιουργεί κείμενα σαν των ανθρώπων, γεγονός που το κάνει κατάλληλο για τη διεξαγωγή διαλόγων. Η ικανότητά του για ακρίβεια το καθιστά χρήσιμο εργαλείο σε μια πλειάδα τομέων, συμπεριλαμβανομένων της εξυπηρέτησης πελατών, της εκπαίδευσης και της έρευνας. Συνοψίζοντας, το ChatGPT είναι άξιο προσοχής εξαιτίας της συμβολής του στο πεδίο της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας και της δυνατότητάς του να βοηθά σε έπλήθος εργασιών».

Οπως ήταν αναμενόμενο, μέσα σε διάστημα πέντε ημερών το ChatGPT απέκτησε ένα εκατομμύριο χρήστες, κάνοντας τον συνιδρυτή και CEO της OpenAI να πανηγυρίζει στο Twitter. Οι αντιδράσεις στο νέο ήταν άμεσες. Ο Ελον Μασκ έσπευσε να γράψει: «Το ChatGPT είναι τρομακτικά καλό. Δεν είμαστε μακριά απ’ την έλευση μιας επικίνδυνα δυνατής τεχνητής νοημοσύνης». 

Αλλά δεν ήταν ο μόνος που ανησύχησε. Φανταστείτε τον πονοκέφαλο των καθηγητών, οι οποίοι θα προσπαθούν σε λίγο να καταλάβουν αν οι εργασίες που ζητούν γράφονται απ’ τους μαθητές ή από το ChatGPT. 

Και υπάρχει, φυσικά, και μια σειρά ακόμη σοβαρών ζητημάτων κι επιπλοκών. Το ChatGPT εκπαιδεύεται από κείμενα που αντλεί από κάποιες πηγές. Αυτή τη στιγμή δεν σκανάρει το Διαδίκτυο, αλλά βασίζεται σε μεγάλα σύνολα κειμενικών δεδομένων. Μια ειδική στην τεχνητή νοημοσύνη έχει χαρακτηρίσει κατάλληλα αυτές τις τεχνητές νοημοσύνες «στοχαστικούς παπαγάλους». Κάποιος θα μπορούσε μειωτικά να τις χαρακτηρίσει και «ψηφιακούς εγγαστρίμυθους» ή «μιμητικές μηχανές». Ακόμη κι έτσι όμως, πώς θα διασφαλιστούν η εγκυρότητα των πηγών, η αμεροληψία και η διαφάνειά τους; 

Πολλοί πιστεύουν ότι η OpenAI βιάστηκε να δώσει σε πειραματική χρήση στο γενικό κοινό ένα τόσο ισχυρό εργαλείο. Αλλοι φοβούνται πως στην προσπάθειά της η εταιρεία να αποτρέψει κακόβουλες ή γενικότερα απαράδεκτες απαντήσεις, θα ασκήσει λογοκρισία σε θέματα που δεν θα έπρεπε, περιορίζοντας την ελευθερία του λόγου. Και είμαστε ακόμη στην αρχή.  Ισως το συγκεκριμένο εργαλείο να μην αλλάξει τον κόσμο συθέμελα, είναι βέβαιο ωστόσο ότι η εξέλιξή του θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η διασκέδαση, τα μέσα ενημέρωσης και η εμπορική επικοινωνία. Σήμερα μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό το κείμενο γράφτηκε από εμένα. Με τον ρυθμό που εξελίσσεται η τεχνητή νοημοσύνη, ίσως σε λίγο να μην είστε σε θέση να διακρίνετε αν το άρθρο αυτό γράφτηκε από άνθρωπο ή από μηχανή. 

Τι απάντησε για το σουβλάκι, τον Φειδία και το Μουντιάλ

Του Μανώλη Ανδριωτάκη

Θέσαμε στο ChatGPT αρκετές ερωτήσεις. Μας είπε, για παράδειγμα, ότι η «Καθημερινή» ιδρύθηκε το 1919 και ότι θεωρείται μία απ’ τις πιο επιδραστικές εφημερίδες της χώρας. Για το ChatGPT ο πιο διάσημος Eλληνας καλλιτέχνης είναι ο γλύπτης Φειδίας. Δεν γνωρίζει ποια είναι η Μποφίλιου, αλλά ξέρει επακριβώς να σας πει πώς φτιάχνεται ένα σουβλάκι. Στην ερώτηση «ποια ομάδα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ;» απάντησε: «Λυπάμαι, αλλά δεν είμαι σε θέση να παρακολουθήσω τι γράφεται στο Διαδίκτυο ή να έχω πληροφορίες σχετικά με θέματα της επικαιρότητας», ένα μοτίβο που δίνει σε τέτοιου τύπου ερωτήσεις. Το ChatGPT, βέβαια, αποδεικνύεται άσος στη διπλωματία. Είπε ότι «πολλοί πιστεύουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι δικτάτορας», αλλά «σε τελική ανάλυση είναι θέμα ερμηνείας και προσωπικής γνώμης». Επανήλθαμε στα ποδοσφαιρικά, θέλοντας να μάθουμε ποια εθνική ομάδα θεωρείται η καλύτερη όλων των εποχών, και απάντησε: «Είναι δύσκολο να πει κανείς ποια θεωρείται η καλύτερη καθώς είναι υποκειμενικό ζήτημα, και μπορεί με τον καιρό να αλλάζει. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ομάδες που εκλαμβάνονται συχνότερα ως καλύτερες. Είναι η Βραζιλία, η οποία έχει το ρεκόρ τροπαίων και είναι γνωστή για το επιθετικό της παιχνίδι, η Γερμανία, η οποία είναι ανάμεσα στις πιο επιτυχημένες ομάδες διεθνώς, και η Αργεντινή η οποία έχει βγάλει πολλούς παίκτες παγκόσμιας κλάσης και έχει μακρά ιστορία επιτυχιών σε διεθνείς αγώνες. Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα, καθώς πολλές άλλες ομάδες θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι καλύτερες στον κόσμο». Στο ερώτημα ποιο είναι το νόημα της ζωής, το ChatGPT απάντησε ότι «κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι το νόημα της ζωής είναι η αναζήτηση της ευτυχίας και της ολοκλήρωσης, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι η υπηρέτηση ενός υψηλότερου ιδανικού ή η επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου». Για την ύπαρξη του Θεού, έδωσε μία ακόμη πιο διπλωματική απάντηση, λέγοντας στο τέλος ότι «ως αλγόριθμος, δεν μπορώ να έχω προσωπικές απόψεις», ενώ όταν ζητήσαμε να γράψει μια χριστουγεννιάτικη ιστορία, έδωσε μια αφήγηση με τον Αη Βασίλη την οποία θα μπορούσε να έχει γράψει ένα παιδί του δημοτικού. 

Στα πιο δύσκολα, ρώτησα το ChatGPT για τις επιπτώσεις του Xanax στον άνθρωπο, και μου είπε ότι το φάρμακο μπορεί να είναι μεν πολύ αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του άγχους, αλλά αν ληφθεί σε μεγάλες ποσότητες ή για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να γίνει εθιστικό.

Πηγή:  kathimerini.gr/society  

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2022 08:38
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση