Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2022 20:35

Το Δ στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας χάνει τη ζωή του

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

nosokomioΖωή Γεωργούλα. Προκύπτει από όλα τα στοιχεία που κομίζουν τα άρθρα για την Υγεία σε αυτό το φύλλο, κραυγάζει και από τα στοιχεία του δεύτερου μέρους της μελέτης του επιδημιολόγου, Θεόδωρου Λύτρα (περισσότερα στο κείμενο: www.epohi.gr/article/44924/ki-allh-meleth-lytra-toso-to-heirotero-gi-ayton). Με τα λόγια του τομεάρχη Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ανδρέα Ξανθού, στη Βουλή: «Η υγειονομική τραγωδία δεν οφείλεται σε διαχειριστική ανικανότητα αλλά στην πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ να μην στηρίξει επαρκώς το ΕΣΥ. Είχαμε την πιο αδιαφανή και συγκεντρωτική διαχείριση των επιδημιολογικών δεδομένων, την πιο αυταρχική και τιμωρητική σε σχέση με το προσωπικό και τις συνδικαλιστικές διαμαρτυρίες, την πιο ιδιοτελή στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, την πιο εμμονική με το νεοφιλελεύθερο δόγμα και την πιο διαλυτική για το δημόσιο σύστημα υγείας».

  Όσον αφορά τη μελέτη, αυτή αποδεικνύει με στοιχεία ότι μεταξύ όσων νόσησαν με κορονοϊό και δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ, σχεδόν όλοι έχασαν τη ζωή τους, καθώς το ποσοστό έφτασε στο 97,7%. Σύμφωνα με τη μελέτη, που αναλύει στοιχεία ως τον Απρίλιο του 2022 (η πρώτη μελέτη έφτανε ως τον Μάιο 2021), παρατηρείται επιδείνωση της θνητότητας κατά 21% για ορισμένο φορτίο ασθενών, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Μάλιστα αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη αν νοσηλεύεται κάποιος στην επαρχία: άλλο ένα ποσοστό (+64%) σε σχέση με την Αθήνα, ενώ πριν την 1 Σεπτεμβρίου η διαφορά επαρχίας-Αθήνας ήταν 36% (όσο και στην αρχική μελέτη).

Αυτή η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, στην οποία αναφέρθηκε και ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Α. Ξανθός, επιβεβαιώνεται περίτρανα και με το νομοσχέδιο που πρόκειται να μπει σε διαβούλευση το επόμενο διάστημα και κυκλοφορεί ήδη άτυπα. Σύμφωνα με το περιεχόμενο του κειμένου, που ωστόσο έχει κανονική μορφή επεξεργασμένου σχεδίου νόμου, στο ΕΣΥ θα μπορούν να προσλαμβάνονται ιδιώτες γιατροί με μερική απασχόληση, τρεις ημέρες την εβδομάδα, για τρία χρόνια και με δυνατότητα ανανέωσης. «Ένας γιατρός που εργάζεται σε ένα νοσοκομείο για τρεις μόνο μέρες την εβδομάδα δεν μπορεί να συμμετέχει στην ιατρική ομάδα, που είναι το κύτταρο του ΕΣΥ, δεν μπορεί να έχει συνολική εικόνα της παρακολούθησης των ασθενών», εξηγεί στην Εποχή το μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά, Όλγα Κοσμοπούλου. Επίσης, σύμφωνα με το κείμενο του σχεδίου νόμου που κυκλοφορεί, ο γιατρός που εργάζεται στο ΕΣΥ και πραγματοποιεί απογευματινά ιατρεία θα μπορεί να έχει τη δυνατότητα και ιδιωτικού έργου. «Αυτό το νέο στοιχείο, αφενός, νομιμοποιεί πλήρως την ιδιωτική απασχόληση των ήδη εργαζομένων γιατρών στο ΕΣΥ, αφετέρου, σημαίνει ότι ο εν λόγω γιατρός θα οφείλει να δουλεύει εφτά ώρες την ημέρα στο νοσοκομείο, εκτός των εφημεριών, θα πρέπει να κάνει ιδιωτικό ιατρείο ή να εργάζεται και σε ιδιωτική κλινική, με σημαντική αντιστοιχία ασθενών, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο. Δηλαδή πόσες ώρες θα μπορεί να δουλεύει αυτός ο γιατρός; Πότε θα μελετά; Πότε θα ξεκουράζεται; Τη στιγμή που ο μέσος όρος ηλικίας των γιατρών του ΕΣΥ είναι τα 55 με 60 έτη», υπογραμμίζει στην Εποχή η παθολόγος-λοιμωξιολόγος και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Κρατικό Νίκαιας. Και υπάρχει λόγος που ο μέσος όρος ηλικίας είναι αυτός, που η αιμορραγία νέων επιστημόνων στο εξωτερικό είναι συνεχής. Η κυβέρνηση με τον δικό της –νεοφιλελεύθερο– τρόπο «απαντά» στο αίτημα για αύξηση των αποδοχών των γιατρών που εργάζονται το δημόσιο σύστημα υγείας: αν θέλεις παραπάνω αποδοχές, βγάλε τις μόνος σου. «Πρόκειται για την πλήρη αποσάθρωση και ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στο οποίο θα εργάζονται εξαντλημένοι εργαζόμενοι, πολλών ταχυτήτων», καταλήγει η Όλγα Κοσμοπούλου.

Μάλλον το σχέδιο που προωθεί το επερχόμενο ν/σ αποτελεί και την κυβερνητική απάντηση στην επιστολή των παθολόγων του ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα έκρουσαν για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κινδύνου: «Εργαζόμαστε σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας και βρισκόμαστε στο σημείο όπου οι τρεις παθολογικές κλινικές έχουν γονατίσει κάτω από το βάρος της υποστελέχωσης».

Πάντως, ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, στην τελευταία συνάντηση με την ΕΙΝΑΠ υπερασπίστηκε τη λογική που διέπει το νομοσχέδιο λέγοντας, σε ελεύθερη απόδοση, ότι εμείς πιστεύουμε στην ελεύθερη οικονομία και δεν μας ενδιαφέρει αν εσείς πιστεύετε ή όχι. Απολύτως ειλικρινής.

 

Πρόγραμμα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη διάσωση του ΕΣΥ

 

  1. Αντιμετώπιση της κρίσης στελέχωσης του ΕΣΥ με μηχανισμό μόνιμης κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επιστροφή των εργαζομένων που είναι σε αναστολή και 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών (πρωτοβάθμια και κατ’ οίκον φροντίδα, επείγουσα ιατρική, αποκατάσταση, διαγνωστικά εργαστήρια, σχολική υγεία, κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, φροντίδα ασθενών με άνοια-Altzheimer, στοματική υγεία, ιατρική εργασίας, υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας).
  2. Γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ, ένταξη στα ΒΑΕ, νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες-νησιωτικές περιοχές αλλά και τις άγονες ιατρικές ειδικότητες. Ειδικά για το ιατρικό μισθολόγιο, προβλέπεται εισαγωγικός μισθός για τον Επιμελητή Β’ 2000 ευρώ καθαρά και αντίστοιχη αναβάθμιση στις υπόλοιπες βαθμίδες.
  3. Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού με προτεραιότητα την ενίσχυση των δημόσιων δομών (Κέντρα Υγείας) και τον τριπλασιασμό των ΤΟΜΥ (380 σε όλη τη χώρα).
  4. Ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, με τελικό στόχο τη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο στις δημόσιες δαπάνες υγείας (7% του ΑΕΠ).
  5. Περιορισμός των ιδιωτικών δαπανών υγείας, μέσα από τη μείωση της συμμετοχής στο κόστος φαρμάκων και την αυξημένη κάλυψη αναγκών που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά (οδοντιατρική περίθαλψη, εργαστηριακές εξετάσεις, αποκλειστικές νοσοκόμες, νοσηλεία σε δομές αποκατάστασης, ειδική αγωγή, ψυχοθεραπεία, γηριατρική φροντίδα, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κ.λπ.) είτε μέσα από τις δημόσιες δομές είτε με επιπλέον παροχές από τον ΕΟΠΥΥ.

Απέναντι σε ένα δυστοπικό περιβάλλον στοn χώρο της υγείας, που εξαντλεί τις αντοχές υγειονομικών και πολιτών και απέναντι στο νεοφιλελεύθερο σχέδιο της ΝΔ για «λιγότερο κράτος και περισσότερη αγορά» στην Υγεία, που απαξιώνει τις δημόσιες δομές και ιδιωτικοποιεί υπηρεσίες του ΕΣΥ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εγγυάται όχι μόνο την «επούλωση των πληγών» της δημόσιας περίθαλψης, αλλά και ένα νέο όραμα για την Υγεία στη μετά-covid εποχή:

* Ισχυρό ΕΣΥ για Ισότητα και Ποιότητα στην Υγεία

* Σεβασμός στα δικαιώματα και στην αξιοπρέπεια υγειονομικών και ασθενών

* Εξάλειψη των ανισοτήτων στην Υγεία με «θετική διάκριση» υπέρ των οικονομικά αδύναμων, των ευπαθών ομάδων, των ευάλωτων πληθυσμών και όσων ζουν σε απομακρυσμένες-νησιωτικές περιοχές.

* Κανείς μόνος του μπροστά στην ασθένεια - ολοκληρωμένη φροντίδα υγείας για όλους.

Πηγή: https://www.epohi.gr/article/44905/to-d-sto-dhmosio-systhma-ygeias-hanei-th-zoh-toy 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2022 20:43

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση