Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2022 09:36

Οι τελικές τιμές των παρόχων ρεύματος μετά την επιδότηση Σεπτεμβρίου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κι ένα σταγονίσιο σχόλιο

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

deh-logariasmosΟ αρμόδιος υπουργός ΥΠΕΝ κ.Σκρέκας ανακοίνωσε τις επιδοτήσεις στο ρεύμα για τον μήνα Σεπτέμβριο, που συνολικά θα φτάσουν το 1.9 δισ. ευρώ. Να πούμε κατ'αρχάς πως οι επιδοτήσεις στο ρεύμα εξ ανάγκης είναι ευπρόσδεκτες. Επειδή όμως δεν διαφαίνεται τίποτα στο ορίζοντα που θα ρίξει τις τιμές στην προ ενεργειακής κρίσης εποχή, όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και στην Ε.Ε, αυτός ο τρόπος των επιδοτήσεων όχι μόνο είναι αδιέξοδος, μιας και τα οικονομικά του κράτους είναι περιορισμένα, αλλά και επί της ουσίας σε βάθος χρόνου στρέφεται κατά των πολιτών.

Στην ουσία από τότε που ξεκίνησε το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου και οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, η πρόκληση για την κοινωνία είναι το ότι δεν πληρώνουν ούτε σεντς οι ηλεκτροπαραγωγοί - πάροχοι, που έχουν υπερέσοδα και το γεγονός ότι μέχρι στιγμής, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, δεν έχουν φορολογηθεί τα υπερκέρδη τους. 

Το ερώτημα που περνάει από το μυαλό όλων όσων σκέφτονται αυτήν την κατάσταση είναι τι θα γίνει τον επόμενο ή το μεθεπόμενο μήνα, αν οι τιμές του φυσικού αερίου συνεχίσουν να αυξάνονται ανεξέλεγκτα, αν το χρηματιστήριο ενέργειας ανεβάσει ακόμη ψηλότερα τη χονδρική τιμή ρεύματος και οι πάροχοι, ΔΕΗ και ιδιώτες, ανακοινώσουν ακόμη υψηλότερες χρεώσεις από τις τωρινές. Είναι φανερό πως μια άλλη αντιμετώπιση απαιτείται σ'αυτό το μεγάλο πρόβλημα που βαραίνει την πλειονότητα του κόσμου και που η κυβερνητική επιλογή στην ουσία κτίζει ένα νέο δημόσιο χρέος πλάι στο παλιό. 

Οι νέες τιμές των παρόχων

Μετά την επιδότηση των 63.9 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τον μήνα Σεπτέμβριο στα νοικοκυριά, οι τελικές τιμές στην περίπτωση της ΔΕΗ τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου «παγώνουν» στο επίπεδο του Αυγούστου, ενώ σε άλλους προμηθευτές οι τελικές χρεώσεις που προκύπτουν μετά την επιδότηση, αν υπολογιστεί και η έκπτωση συνέπειας, μειώνονται σημαντικά ή μηδενίζονται. Ταμειακά η έκπτωση συνέπειας αποδίδεται τον επόμενο μήνα, που σημαίνει ότι η μηδενική χρέωση θα οριστικοποιηθεί τον Οκτώβριο με την εμπρόθεσμη πληρωμή του λογαριασμού, σημειώνει το ΑΠΕ. 

Η εικόνα για τις χρεώσεις του Σεπτεμβρίου: 

- ΔΕΗ: Η τελική χρέωση διαμορφώνεται στα 14,9-16,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα (αρχική τιμή 78,8 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και 80 λεπτά για τις επόμενες, μείον 63,9 λεπτά που είναι η επιδότηση). Η ίδια τελική χρέωση ίσχυσε τον Αύγουστο, όταν η αρχική τιμή της ΔΕΗ ήταν 48,6 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και 49,8 για τις επόμενες, μείον 33,7 λεπτά που ήταν η επιδότηση.

- Protergia: Η αρχική τιμή είναι 78,213 λεπτά ανά κιλοβατώρα και μειώνεται στα 14,313 μετά την επιδότηση, έναντι 21,213 που ήταν τον Αύγουστο. Για το νυχτερινό ρεύμα η χρέωση είναι 77,855 λεπτά και με την επιδότηση μειώνεται στα 13,955.

- Ήρων: Η αρχική τιμή στο πρόγραμμα Generous είναι 75 λεπτά και διαμορφώνεται στα 60 λεπτά με την έκπτωση συνέπειας (20% ή 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα). Με την αφαίρεση και της επιδότησης που είναι 63,9 λεπτά, το τιμολόγιο για τους συνεπείς πελάτες μηδενίζεται.

Η επιπλέον διαφορά των 3,9 λεπτών θα αφαιρεθεί από το πάγιο, διευκρίνισαν στο ΑΠΕ πηγές της εταιρείας. Μηδενίζεται μόνο η χρέωση της ενέργειας ενώ οι λοιπές για δίκτυα, ΥΚΩ, δημοτικά τέλη κλπ. ισχύουν κανονικά. Η χρέωση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τον Αύγουστο ήταν 13,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

- Elpedison: Η αρχική τιμή κυμαίνεται από 1,0804 - 1,1344 ευρώ ανά κιλοβατώρα και μειώνεται στα 4,14-9,54 λεπτά μετά την αφαίρεση της επιδότησης και του loyalty pass (0,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα) που εφαρμόζει η εταιρεία.

- NRG: Αρχική τιμή 74,8-76,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, μειώνεται σε 10,9- 12,9 λεπτά με την επιδότηση, έναντι 16,2-23,2 λεπτών που ήταν η χρέωση για τον Αύγουστο.

- Watt+Volt: Αρχική τιμή 78,4 λεπτά, μειώνεται σε 14,5 λεπτά με την επιδότηση έναντι 28,3 που είναι το οικιακό τιμολόγιο για τον Αύγουστο.

- Φυσικό Αέριο Ελλάδος: Αρχική τιμή 67,9 λεπτά, μειώνεται σε 4 λεπτά μετά την επιδότηση και σε 2 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τους συνεπείς πελάτες, έναντι 22,6 - 24,6 λεπτών τον Αύγουστο, με και χωρίς την έκπτωση συνέπειας αντίστοιχα.

- Volterra: Αρχική τιμή 77,8 λεπτά, τελική μετά την επιδότηση 13,9 λεπτά (έναντι 29,3 λεπτών τον Αύγουστο).

- Zenith: Αρχική τιμή 68,7 λεπτά, τελική 4,8 λεπτά έναντι 21,8 τον Αύγουστο.

- Volton: Αρχική τιμή 98,9 λεπτά (93,96 με έκπτωση συνέπειας), μειώνεται σε 35 λεπτά και 30,06 λεπτά αντίστοιχα, από 22,88 λεπτά τον Αύγουστο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2022 18:45
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση