Εδώ η καταγγελία στον Open για τις συνθήκες στέγασης και διατροφής από μία εργαζόμενη στη Μύκονο.
Η εξήγηση για όλα όσα συμβαίνουν που παρουσίασε o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου
Μιλώντας στο ThessToday.gr ο κ. Χότζογλου ανέφερε:
«Η καλοκαιρινή σεζόν στα νησιά έχει ξεκινήσει με τις επαναπροσλήψεις να έχουν αγγίξει μόλις το 10% και με τις καταγγελίες των εποχικά εργαζομένων στην ΠΟΕΕΤ για παραβίαση των όρων της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας να πέφτουν «βροχή». Δικαιολογημένα υπάρχουν κενές θέσεις αφού πλέον οι εποχικά εργαζόμενοι έχοντας επίγνωση των συνθηκών εργασίας που θα αντιμετωπίσουν στις τουριστικές επιχειρήσεις, στρέφονται σε άλλους κλάδους εργασίας.
Οι περιοχές με έλλειψη προσωπικού
Σύμφωνα με τον κ. Χοτζόγλου οι περιοχές που απασχολούν τους περισσότερους εργαζόμενους και εντοπίζεται η έλλειψη προσωπικού είναι η Χαλκιδική, η Κρήτη, η Ρόδος, η Σαντορίνη και η Μύκονος.
«Σε κάθε σεζόν, ειδικά σε Μύκονο και Σαντορίνη, το προσωπικό αλλάζει 2-3 φορές μέσα σε λίγους μήνες μιας και δεν αντέχει τις συνθήκες εργασίας και παραιτείται αναφέρει
Οι λόγοι για τις κενές θέσεις εργασίας
Αρχικά, οι εργαζόμενοι όπως σεφ, μάγειρες και σερβιτόροι οι οποίοι έχουν τελειώσει τις αντίστοιχες σχολές, δεν άντεξαν δύο χρόνια τον εμπαιγμό της κυβέρνησης με την παράταση ή όχι των επιδομάτων ανεργίας τους χειμερινούς μήνες προκειμένου να επιβιώσουν. Ένα ποσοστό αυτών αναζήτησε εργασία στο εξωτερικό ενώ ένα άλλο ποσοστό στράφηκε σε άλλους κλάδους.
Ο δεύτερος κύριος λόγος σοβαρής έλλειψης προσωπικού αφορά τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας με χαμηλές αποδοχές. «Οι εργοδότες διαφέρουν από επιχείρηση σε επιχείρηση. Δεν προσφέρουν όλοι ικανοποιητικούς μισθούς για να αποφασίσει ο εποχικά εργαζόμενος να μεταβεί σε νησί για εργασία. Τουριστικές επιχειρήσεις, μάλιστα, με αγγελίες αναζητούν προσωπικό για το καλοκαίρι σε Μύκονο, Σαντορίνη και Πάρο, προτείνοντας επταήμερη εργασία, 10-12 ώρες την ημέρα με διαμονή και διατροφή και μισθό στα 700 ευρώ. Πολλοί εργοδότες για να αποφύγουν την καταβολή των ενσήμων, βάζουν πλαφόν τα 100 ένσημα και μόλις ο εργαζόμενος τα αγγίξει τότε του ζητά να δουλέψει μαύρα», ανέφερε με δυσαρέσκεια ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ.
Μειωμένες οι αποδοχές
Σημειώνεται ακόμη ότι ο μισθός των εποχικά εργαζομένων το 2019 μειώθηκε κατά 11% συγκριτικά με το 2010 σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία τα έσοδα της χώρας από τον τουρισμό ήταν τα διπλάσια. «Το 2009 και το 2010 που βιώναμε την οικονομική κρίση τα έσοδα από τον τουρισμό στην Ελλάδα ήταν 9 δισ. ευρώ. Το 2019, πριν εμφανιστεί η πανδημία, τα έσοδα έφτασαν τα 18 σχεδόν δις ευρώ, δηλαδή τα διπλάσια. Οι μισθοί μας αντιθέτως το 2019 ήταν 11% λιγότεροι σε σχέση με το 2010», επισήμανε ο κ. Χότζογλου.
Παράλληλα, κανένας νέος δεν επιθυμεί πλέον να εργαστεί στις τουριστικές επιχειρήσεις τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς η πολιτεία δεν προσφέρει κίνητρα και κάλυψη αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης. «Αν φέτος έχουμε πάνω από 50.000 κενές θέσεις εργασίας, του χρόνου θα είναι 150.000. Είναι αδύνατον να δουλεύουμε 4-5-6 μήνες και μετά το ταμείο ανεργίας να διαρκεί μόνο για τρεις μήνες. Η επιβίωση τον χειμώνα είναι ανέφικτη. Ειδικά φέτος, λόγω της πανδημίας, πολλοί έμειναν χωρίς δουλειά από τον Σεπτέμβρη και έλαβαν ταμείο ανεργίας μέχρι και τον Δεκέμβρη. Μέχρι και σήμερα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις εργαζομένων που δεν έχουν λάβει όλα τα επιδόματα από το 2021 όπως το επίδομα αδείας», εξήγησε και συνέχισε διερωτώμενος «Πώς θα επιβιώσουν αυτοί οι άνθρωποι μέχρι να αρχίσει ξανά η σεζόν για να πληρωθούν και βιώνοντας ταυτόχρονα το κύμα της ακρίβειας;».
Ο Δημήτρης Πεφάνης στο CNN παρουσίασε τη δική του εκδοχή cnn.gr/focus/apopseis τονίζοντας ότι το πρόβλημα ξεκινάει από την έλλειψη έμπειρων στελεχών, καθώς υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες για κάποιον που θέλει να κάνει καριέρα στον κλάδο στην Ελλάδα. Ο βασικός λόγος είναι η περιορισμένη σεζόν: Ένα έμπειρο στέλεχος, με καλές σπουδές και προοπτικές καριέρας δεν θέλει για κανέναν λόγο να δουλέψει 6 ή 7 μήνες σεζόν. Αφενός γιατί οι συνολικές ετήσιες αποδοχές του είναι αναλογικά πολύ χαμηλότερες και αφετέρου γιατί δεν είναι στη φύση και στην ιδιοσυγκρασία του να μένει άπραγο 4, 5 ή 6 μήνες το χρόνο.
Τέλος ο Μάκης Μηλάτος στο fb ανάρτησε την πρότασή του: Προς καλοκαιρινούς επιχειρηματίες που γκρινιάζουν ότι δεν βρίσκουν προσωπικό, του στιλ: εμείς δουλειές προσφέρουμε αλλά πολλοί αρνούνται να δουλέψουν... Βρε κουτά, σας έχω εγώ τη λύση που είναι πανεύκολη (και εσείς την ξέρετε αλλά πεισματικά δεν θέλετε να την εφαρμόσετε εδώ και χρόνια). Αν αποφασίσετε από τα υπερκέρδη της σεζόν (με 2 μήνες δουλειά θέλετε να ζείτε πλουσιοπάροχα τους υπόλοιπους 10) να μοιραστείτε ένα 10-15% παραπάνω από ότι δίνετε, αν βάλετε τους εργαζόμενους να κοιμούνται σε κανονικά καταλύματα και όχι στοιβαγμένοι σε κοντέϊνερ, κοτέτσια, παράγκες, αν δουλεύουν ένα -σχετικά- ανθρώπινο ωράριο και αν τους φέρεστε σαν ανθρώπους και όχι σαν δούλους που αγοράσατε στο παζάρι τον μεσαίωνα, τότε θα δείτε βρε... μιλιούνια θα είναι οι υποψήφιοι εργαζόμενοι. Αλλά είπαμε, κανονικά και όχι σαν τις φράουλες στη Μανωλάδα... Είδες πόσο εύκολο είναι;

Σ.Δ. Από παιδιά φίλων και γνωστών και από δικούς μας γνωστούς κι αγνώστους του δρόμου που τα καλοκαίρια δουλεύουν στον τουρισμό συχνά ακούμε τα χειρότερα λόγια για τις συνθήκες εργασίας τους. Και όχι μόνο τώρα αλλά εδώ κι αρκετά χρόνια. Έτσι φτάσαμε στο σημείο να θεωρούμε ως δεδομένο ότι πολλά από αυτά που αφορούν στις συνθήκες εργασίας, ασφάλειας και μισθοδοσίας στην πράξη είναι κομμένα και ραμένα στα μέτρα των εργοδοτών και εις βάρος των συμφερόντων εργαζομένων. Το θέμα βεβαίως είναι και το τι κάνουν οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί, από το πως δηλαδή επεμβαίνουν και από το αν η σχετική νομοθεσία τους λύνει τα χέρια έτσι ώστε να είναι οι παρεμβάσεις τους υπέρ των εργαζομένων.