Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2021 05:12

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΣΥΝΤΗΞΗ!

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

lifo242Πυρηνική σύντηξη ονομάζεται η συνένωση  ελαφρών πυρήνων,  όπως τα ισότοπα του υδρογόνου, σε βαρύτερους με ταυτόχρονη απελευθέρωση ενέργειας , δηλαδή πρόκειται για εξώθερμη αντίδραση. Αντίθετη αντίδραση της πυρηνικής σύντηξης είναι η πυρηνική διάσπαση που την χρησιμοποιούμε από τη δεκαετία του '40 για την παραγωγή των ατομικών - πυρηνικών βομβών και στα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.

Ο στόχος που δεκαετίες τώρα έχουν βάλλει οι επιστήμονες είναι μέσω της πυρηνικής σύντηξης η παραγωγή πάμφθηνης ενέργειας και καθαρή από επικίνδυνα απόβλητα. Φαίνεται ότι πλησιάζει ο καιρός που θα καταφέρουμε να γίνει πραγματικότητα αυτή η επιλογή. 

 Η επιθυμία για μια πηγή που θα δίνει απεριόριστη και φτηνή ενέργεια είναι παλιά, αλλά οι λύσεις δεν είναι ούτε φτηνές ούτε ασφαλείς και συνήθως δεν είναι τίποτα από τα δύο. Εκτός και αν καταφέρουμε να δαμάσουμε την πυρηνική σύντηξη, τον μηχανισμό που παράγει την ενέργεια του Ηλιου και των άστρων. Η σύντηξη είναι «καθαρή», χωρίς τα επικίνδυνα απόβλητα των πυρηνικών εργοστασίων, και πολύ περισσότερο αποδοτική. Ενα ερευνητικό ινστιτούτο στις ΗΠΑ είναι κοντά σε αυτόν τον στόχο, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται, η υλοποίηση του οποίου μπορεί να αλλάξει την πορεία της ανθρωπότητας. 

To National Ignition Facility (NIF), στην Καλιφόρνια, ανακοίνωσε ότι, σε πείραμα πυρηνικής σύντηξης που πραγματοποίησε στις 8 Αυγούστου, παρήγαγε 8 φορές περισσότερη ενέργεια από τα προηγούμενα πειράματά του. 

«Είναι η πιο σημαντική εξέλιξη στη αδρανειακή σύντηξη από τις απαρχές της, το 1972», δήλωσε ο καθηγητής του Imperial College, Στίβεν Ρος.

Στο πείραμα, 192 ακτίνες λέιζερ, το υψηλότερο επίπεδο ενέργειας στον κόσμο, κατευθύνθηκαν σε μια κάψουλα μεγέθους σφαίρας όπλου, η οποία περιείχε δευτέριο και τρίτιο, δύο ισότοπα του υδρογόνου. Αυτό συμπίεσε το περιεχόμενο κατά 100 φορές την πυκνότητα του μολύβδου, και το θέρμανε σε 100 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου. Οι συνθήκες είναι παρόμοιες με αυτές στο εσωτερικό του Ηλιου, προκαλώντας την ένωση των πυρήνων του υδρογόνου (σύντηξη) και την έκλυση ενέργειας. Σε πείραμα που έγινε η ενέργεια που εκλύθηκε έφτασε τα 1,35 μεγατζάουλ ή το 70% της ενέργειας του λέιζερ. Αυτές οι συνθήκες βοηθούν στην έναρξη της πυρηνικής σύντηξης.

Αν και η ποσότητα είναι μηδαμινή για πρακτικούς σκοπούς – μόλις που θα έφτανε για να βράσει μια τσαγέρα με νερό – θεωρείται πολύ σημαντικό βήμα καθώς είναι οκτώ φορές μεγαλύτερη από το προηγούμενο ρεκόρ του NIF και 25 φορές περισσότερη από τα πειράματα του 2018. Υπάρχουν μάλιστα ενδείξεις ότι οι αντιδράσεις προκαλούν μια διαδικασία που αυτοδιατηρείται, όπως μια φωτιά που καίει σταθερά από μόνη της.

Πειράματα με τη σύντηξη γίνονται και στην Ευρώπη. Στη Γαλλία κατασκευάζεται τα τελευταία χρόνια η εγκατάσταση Iter, η οποία χρησιμοποιεί διαφορετική μεθοδολογία από το NIF, με τη χρήση μαγνητικών πεδίων.

Παράγοντας απεριόριστη καθαρή ενέργεια, η πυρηνική σύντηξη προσδοκάται ότι θα είναι η μελλοντική πηγή ενέργεια. Πρόκειται για την αντίστροφη διεργασία της πυρηνικής σχάσης: δύο ατομικοί πυρήνες «παντρεύονται» για να δημιουργηθεί ένας τρίτος. 

Πηγή: BBC, Le Monde

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 22 Αυγούστου 2021 11:41
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση