Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021 15:46

Στην Αυστραλία κάτι καλό ξεκινάει στο διαδίκτυο, εδώ σ'εμάς πότε;

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

internetrealtimeΌσοι έχουν μία αίσθηση της εποχής μας έχουν συνειδητοποιήσει τον σημαντικό ρόλο που παίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην ενημέρωση του κοινού και στην εξ αυτής προκύπτουσα συζήτηση που διεξάγεται στα κοινωνικά δίκτυα. Έχει επισημανθεί επίσης και από ερευνητές και από ένα μεγάλο μέρος του κοινού το πόσο πολύ κατεβάζουν τον πήχη της αξιόπιστης ενημέρωσης το μεγάλο πλήθος των fake news που σε όλες τις χώρες λυμαίνονται τον δημόσιο ηλεκτρονικό χώρο. Το θέμα είναι ποιοι θα αναλάβουν το ξεσκαρτάρισμα των νέων, με ποιους κανόνες και με ποιους ελεγχτές. Οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες του διαδικτύου ή και το δημόσιο; 

Το γεγονός ότι ο έλεγχος της αξιοπιστίας των πληροφοριών συνιστά στην ουσία μια μορφή λογοκρισίας θέτει επί τάπητος το πρόβλημα του περιορισμού της ελευθερίας των πολιτών, κι αυτό διότι στον πυρήνα της καλώς εννοούμενης φιλελεύθερης ιδεολογίας, οι πολίτες και μόνο αυτοί έχουν την ευθύνη να εξετάσουν να κρίνουν και να δεχτούν ή να απορρίψουν την αξιοποπιστία των ειδήσεων, των φωτογραφιών, των βίντεο, των e-οικονομικών δοσοληψιών, των άρθρων απόψεων και ότι άλλο κυκλοφορεί. 

Το θέμα όμως, όπως έχουν διαπιστώσει ακόμα και πολύ ψαγμένοι συνάνθρωποί μας, οι κατασκευαστές των fake news είναι εξπέρ σ'αυτό που κάνουν διότι τα κέρδη απ'αυτήν την επιχείρηση, όχι μόνο τα οικονομικά αλλά και τα κοινωνικοπολιτικά, είναι μεγάλα. Ως εκ τούτου υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία που ξεπερνάει τις ικανότητες ενός μέσου χρήστη όπως και τον διαθέσιμο χρόνο του, για να κάνει τεστ αληθείας σε όλα αυτά που κυκλοφορούν εν αφθονία στο διαδίκτυο και επηρεάζουν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα περισσότερο απ'ότι τα κανάλια και οι εφημερίδες. Επιπλέον οι δημιουργοί των fake news όπως και οι διακινητές τους είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν, κάτι απαραίτητο για την κρίση του χρήστη αφού εξ ίσου σημαντικό είναι όχι μόνο τι λέει κάποιος αλλά και ποιος είναι αυτός, ποια είναι τα διαπιστευτήριά του. 

Μπορεί λοιπόν στην παρούσα αρχική φάση να βλέπουμε με σκεπτικισμό την απόφαση των πέντε γιγάντων του διαδικτύου να καθιερώσουν στην Αυστραλία ένα κώδικα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, αλλά θεωρούμε ότι αποτελεί ένα καλό πρώτο βήμα και στην εξέλιξη και στο στυλ βλέποντας και κάνοντας όλα μπορούν να ξανασυζητηθούν. Θεωρώ πάντως ότι καλό είναι ένα παρόμοιο βήμα σε πρώτη φάση να δοκιμαστεί μια παρόμοια τακτική και σε όσες χώρες το απαιτήσουν. Κι αυτό που κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια, είναι η χώρα μας και η Ε.Ε.  

 Το ρεπορτάζ για όσα ξεκίνησαν στην Αυστραλία επικεντρώνεται στο ότι οι διεθνείς γίγαντες της τεχνολογίας που έχουν παρουσία στην Αυστραλία πρότειναν σήμερα 22.2, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης, έναν κώδικα ορθών πρακτικών που έχει στόχο να μειωθεί η διάδοση ψευδών πληροφοριών στο διαδίκτυο.

Ο όμιλος άσκησης πιέσεων DIGI, που περιλαμβάνει τις Facebook, Google, Twitter, Microsoft, TikTok και Redbubble, δεσμεύτηκε να λάβει μια σειρά από μέτρα, κυρίως για να επισημαίνονται τα ψευδή περιεχόμενα στις πλατφόρμες αυτές και να δίδεται προτεραιότητα στις αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης.

Εδώ  ολόκληρο το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή με τον τίτλο "Αυστραλία: Οι «γίγαντες» του ίντερνετ καθιερώνουν κώδικα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης".

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021 17:29
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση