Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021 18:58

Η Εκκλησία επιτέλους επίσημα υπέρ του εμβολιασμού, γιατί όμως η Τοπική Αυτοδιοίκηση απουσιάζει προκλητικά από αυτήν την μεγάλη μάχη;

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ekklisies1Το πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ των εμβολιασμών εξέπεμψε σήμερα, με χαρακτηριστική καθυστέρηση, η Εκκλησία, με την ανάγνωση σε όλους τους ιερούς ναούς των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος η εγκύκλιος που απέστειλε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με σκοπό να παρακινηθούν ιερείς και πιστοί να προχωρήσουν στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.. Αυτό αναφέρουν πάνω κάτω ως εισαγωγή όλα τα ρεπορτάζ.

«Οι χριστιανοί ρωτούν για το εμβόλιο και οι γιατροί μας απαντούν» είναι ο τίτλος της εγκυκλίου «Προς το λαό», η οποία συνίσταται σε δώδεκα ερωτήσεις-απαντήσεις, με σαφείς διευκρινίσεις για πιθανές απορίες που μπορεί να διατυπωθούν από πιστούς.

Μεταξύ άλλων δίνεται απάντηση στο εάν ο εμβολιασμός προστατεύει από την μετάλλαξη «Δέλτα»: «Όλα τα εμβόλια προσφέρουν υψηλή προστασία για την αποφυγή σοβαρής νόσησης, διασωλήνωσης και θανάτου, όπως και για την πιθανότητα να νοσήσει κάποιος και να μπει στο νοσοκομείο. Η υψηλή αυτή προστασία ισχύει και για τη μετάλλαξη "Δέλτα"» αναφέρεται. 

Το θέμα είναι ότι η εκκλησία, που ήταν το άντρο των αντιδράσεων σε ότι σχετιζόταν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο με τη πανδημία και τα μέτρα προστασίας, επιτέλους κάλλιο αργά παρά ποτέ είδε το φως το αληθινό και αποφάσισε να υποστηρίξει τον εμβολιασμό κατανοώντας πως είναι το κυρίαρχο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρας μας όπως και όλες οι χώρες του κόσμου και πως ο μαζικός εμβολιασμός είναι η πιο αποτελεσματική λύση που έχουμε αυτή τη στιγμή. 

Το άλλο σοβαρό θέμα είναι το γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση σε όλη την επικράτεια είναι εντελώς τρία πουλάκια κάθονταν σ'αυτήν την πιο σημαντική μάχη αυτής της περιόδου που δίνει η χώρα. Δεν θα έπρεπε τουλάχιστον τώρα με τον εμβολιασμό που είναι πιο ξεκάθαρα τα πράματα να βγουν τα δημοτικά συμβούλια, σε όσα υπάρχουν οι υπέρ του εμβολιασμού πλειοψηφίες και να αποφασίσουν να υποστηρίξουν με καμπάνιες τον εμβολιασμό οι δήμοι; Και οι κατά τα άλλα λαλίστατοι δήμαρχοι να βγουν και να μιλήσουν ανοιχτά υπέρ του εμβολισμού; Στην τελική ας βγουν δημόσια και να μιλήσουν, έστω και στα κοινωνικά δίχτυα, για ποιους λόγους αποφάσισαν οι ίδιοι να εμβολιαστούν, όσοι φυσικά εμβολιάστηκαν. Τι πιο εύκολο...

Είναι πάντως άξιον απορίας γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση αποφεύγει να μπει σ'αυτόν τον κρίσιμο χορό. Μια απάντηση-υπόθεση είναι αν άραγε τόσο πολύ βαραίνουν τις δημοτικές αρχές και τις παρατάξεις οι ψήφοι των "κατά" του εμβολιασμού.

Τώρα εγώ γιατί είμαι βέβαιος πως αν επικρατούσε στους δήμους εκείνο το παλιό καλό εαμίτικο πνεύμα τότε η τοπική αυτοδιοίκηση θα έμπαινε με τα μπούνια σ'αυτήν την μάχη, δεν το ξέρω. Πιθανόν γιατί έχω διαβάσει για το τι έκανε και πως δρούσε το ΕΑΜ την περίοδο της κατοχής και τη διάθεση που είχε να πιάνει κάθε φορά τον ταύρο από τα κέρατα, όχι μόνο στον αγώνα εναντίον του κατακτητή αλλά και για να προτείνει και να οργανώνει/προωθεί συγκεκριμένες λύσεις σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο κόσμος.

Εν ολίγοις, η στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο μεγάλο αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα εδώ και δύο χρόνια προφανώς και δε θα περάσει στις χρυσές σελίδες της, ούτε βεβαίως και στις μαύρες της μιας και ως γραφειοκρατικός μηχανισμός έπαιξε το ρόλο που της αναλογεί, αλλά σίγουρα θα καταγραφεί στις γκρίζες σελίδες της αφού δεν έδωσε καμία μάχη στη δημιουργία μιας περιρρέουσας ατμόσφαιρας υπέρ του εμβολιασμού.

Να σημειώσουμε τέλος πως σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια έχουν μπει σ'αυτήν την μάχη και υποστηρίζουν με ανακοινώσεις τους και δράσεις τους τον εμβολιασμό.  

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021 04:20
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση