Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2021 16:56

Γ. Ραγκούσης στη Βουλή: H κυβέρνηση ομολόγησε ότι προορίζει τη Β΄ Πειραιά για σκουπιδότοπο της Αττικής

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ragusisΟ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής της Β' Πειραιά Γιάννης Ραγκούσης υπέβαλλε στις 11.1.21 κάποιες ερωτήσεις  στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Σκρέκα σχετικά με τον παραχωρηθέντα χώρο δημιουργίας  ΣΜΑ Πειραιά στο Σχιστό Περάματος και την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής για την δημιουργία Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό Κερατσινίου (  εδώ ). 

Στη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή ο βουλευτής Γ.Ραγκούσης στην πρωτολογία του ( έως 2:48) στο βίντεο που ακολουθεί έθεσε τις ερωτήσεις του και ανέπτυξε το σκεπτικό του.

Ο υπουργός Κ.Σκρέκας ( 2:50 - 5:54) απάντησε υποστηρίζοντας και τις δύο αυτές επιλογές επισημαίνοντας ότι μέσα από τη διαβούλευση και το διάλογο θα βρεθούν οι καλύτερες δυνατές επιλογές στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Τόνισε επίσης πως ο ΜΕΑ στον Πειραιά εισήχθη από την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας, ότι η κατασκευή του ΜΕΑ δεν πρόκειται να επιβαρύνει τους γύρω δήμους μιας και θα είναι ένας μοντέρνος και σύγχρονος χώρος διαχείρισης απορριμμάτων και ο χαρακτήρας αυτής της ΜΕΑ στον Πειραιά είναι απόρροια της λογικής της αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων. 

Στην δευτερολογία του (5:55 - 9:02)  ο Γ. Ραγκούσης υποστήριξε πως οι δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά θέλουν να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος αλλά όχι εκείνης της λύσης που θα τους κάνει το πρόβλημα με τις επιλογές που προωθούν αυτές οι δύο αποφάσεις μετατρέποντας την περιοχή τους σε σκουπιδότοπο της Αττικής. Και τόνισε για μία ακόμα φορά πως οι δύο αυτές αποφάσεις πρέπει να ανακαλεστούν.

Είναι αποφάσεις προβληματικές στην σύλληψή τους, την ώρα που ο νέος νόμος για την ανακύκλωση που θα μειώσει δραστικά τις ποσότητες απορριμμάτων είναι σε διαβούλευση, όπως επίσης ο Περιφερειακός σχεδιασμός Αττικής βρίσκεται σε αναθεώρηση. Και είναι δύο άδικες αποφάσεις για τους κατοίκους της Β' Πειραιά. Όταν μάλιστα επιλέγεται η δημιουργία των ΜΕΑ με την ιδιωτικοποίηση των ΣΔΙΤ που θα βλάψει ακόμα πιο πολύ τους δήμους και τους πολίτες, την ώρα που υπάρχουν άλλες λύσεις χρηματοδότησης και δυνατότητες άντλησης πόρων, από το Ταμείο Ανάπτυξης και το ΕΣΠΑ.  

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί το βίντεο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2021 08:41
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση