Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2020 11:03

Μπορούν άραγε οι εκλογές τώρα στην Κύπρο να λύσουν το πρόβλημα της μεγάλης διαφθοράς της;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

kathimerini22Σ.Δ: Πριν τέσσερις μέρες αίσθηση προκάλεσε κι όχι μόνο στον Κύπρο, η προβολή ενός βίντεο από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα στο οποίο φαίνεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης να διαπραγματεύεται την πολιτογράφιση Κινέζου καταδικασθέντα για ξέπλυμα χρήματος, ενώ σε αυτό διακρίνονται επίσης ο μέχρι πρότινος βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάννης και ο δικηγόρος Αντρέας Πιττάτζης να δίνουν πληροφορίες για διευκόλυνση των διαδικασιών απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας. 

Την επόμενη μέρα Κύπριοι πολίτες πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, ζητώντας απόδοση δικαιοσύνης και τερματισμό της διαφθοράς στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, νέους τριγμούς προκαλεί βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου, στο οποίο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσερχόμενος στην εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου του ιδρύματος «Πολύκαρπος Γιωρκάτζης», στο Πολιτιστικό Κέντρο Αρχιεπισκόπου Γ, πριν από δύο ημέρες, απαιτεί από τους δημοσιογράφους να μην του υποβάλλουν οποιοδήποτε ερώτημα για το συγκεκριμένο θέμα. 

 Βενιζέλος Κώστας: Οι θεσμοί είναι στον αέρα. Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει με αυτά τα δεδομένα. Δεν μπορεί να λειτουργήσει αναμένοντας μέχρι να προβληθεί το επόμενο βίντεο από τον τηλεοπτικό σταθμό "Αλ Τζαζίρα", για να διαπιστωθεί ποιοι άλλοι ενδεχομένως να εμπλέκονται. Δεν μπορεί το κράτος να είναι υπό απειλή και εκβιασμό, αιχμάλωτο διαφόρων εξωγενών και εσωτερικών παραγόντων.

Στις Βρυξέλλες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε μια ενδελεχή έρευνα για να εξετάσουν τις διαδικασίες παραχώρησης (πώλησης) ευρωπαϊκών διαβατηρίων. Και όταν και όποτε αρχίσει αυτή η έρευνα από την ΕΕ, δεν αναμένεται ότι θα βρούμε και πολλούς να μας υποστηρίξουν. Κάποιοι θα σπεύσουν με χαρά να "τυλίξουν" την Κυπριακή Δημοκρατία σε μια "λαδόκολλα" και να μας παραδώσουν στην πυρά!

 Αναζητώντας σκοπιμότητες μπορούν να βρεθούν άπειρες. Και να τεκμηριωθούν καθώς τα συμφέροντα είναι πολλά και πολύ μεγαλύτερα από αυτά της Κύπρου, που έστω και μικρά φαίνεται να ενοχλούν. Όμως, αυτή είναι η μια διάσταση. Η άλλη, σοβαρότατη και άκρως επικίνδυνη για τη χώρα, είναι να παρακολουθούμε "μαθήματα" παράκαμψης των νόμων των διαδικασιών, υπονόμευσης της χώρας από ανθρώπους, που υποτίθεται έχουν ταχθεί να την προστατεύουν και να την υπερασπίζονται.

Αυτή δεν πρέπει να είναι η Κύπρος, αν και η ατάκα που μένει, δυστυχώς εδραιώνεται, διεθνώς τις τελευταίες ημέρες είναι το «This is Cyprus, ha ha ha». Το διεθνές ρεζίλεμα, καθιστά τη χώρα πιο ευάλωτη σε πιέσεις και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Κι αυτό θα φανεί
σύντομα. Σαφώς και οι όποιες διεκδικήσεις θα βρίσκουν εμπόδια λόγω αυτών των συμπεριφορών. Σε κάθε διεκδίκηση, θα προτάσσεται ως αντίλογος τα ρεζιλίκια!

Πώς, για παράδειγμα, θα ζητείται από τρίτους να προστατεύσουν το κράτος μας, όταν δέχεται υπονόμευση εκ των έσω; Οι λογικές της αρπαχτής είναι το κοινό "ιδεολόγημα" των δυνάμεων της χρηματοκρατίας. Εκεί που κυριαρχεί η οσμή του χρήματος, καταργούνται τα ιδεολογικά σύνορα. Ο "αγώνας" είναι κοινός! Είναι πρόδηλη η κατάπτωση του ήθους στην πολιτική.

 

Διαχρονικό φαινόμενο η διαφθορά

Δεν τίθεται θέμα τσουβαλιάσματος, καθώς αυτό θα ήταν λάθος και άδικο. Η εικόνα που εκπέμπεται, δυστυχώς, αγγίζει στο σύνολό του το πολιτικό σύστημα. Αν και είναι σαφές πως η διαπλοκή και η διαφθορά στη δημόσια ζωή έχει ονοματεπώνυμο. Και επιτέλους θα πρέπει να ειπωθούν όλα με το όνομά τους. Έστω και τώρα το πολιτικό σύστημα οφείλει να λάβει τα μηνύματα της κοινωνίας, των πολιτών.

Ευθύνες υπάρχουν ακόμη σε αυτούς που δεν εμπλέκονται ευθέως. Αυτοί που επιδεικνύουν ανεκτικότητα και υποβαθμίζουν τα φαινόμενα. Είναι σαφές πλέον ότι λειτουργεί ένα παράλληλο κράτος, της διαπλοκής και της διαφθοράς, με καλές διασυνδέσεις με ανθρώπους του βαθέως κράτους. Αυτή η κατάσταση πραγμάτων συνιστά απειλή για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο, που έχει εδραιωθεί επικίνδυνα, καθώς οι εμπλεκόμενοι έχουν αποθρασυνθεί. Τα κόμματα λειτούργησαν κάτω από το βάρος της λαϊκής πίεσης και απαίτησαν παραιτήσεις. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απουσιάζει από τις εξελίξεις, αν και η χώρα εκτίθεται. Τι χρειάζεται; Επανεκκίνηση! Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο, ως πρώτο βήμα, με γενικές εκλογές, προεδρικές και βουλευτικές, μέσα σε 40 ημέρες.

Με τις εκλογές δεν αναμένονται ανατροπές, αλλά προφανώς και αποτελεί ένα πρώτο βήμα και στέλνει μηνύματα, εντός και εκτός Κύπρου. Εάν οι πολίτες θέλουν να απαλλαχθούν από όσους συμμετέχουν στα πεδία της διαπλοκής και της διαφθοράς, μια είναι η οδός: Οι εκλογές. Όσοι εμπλέκονται, όσοι ανέχθηκαν τα φαινόμενα αυτά πρέπει να τιμωρηθούν.

Πηγή:  slpress.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2020 11:29
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση