Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020 18:34

Μαϊμού Άη Γιώργης ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης όσον αφορά το δράκο της Oil One;

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

melisan4Η αρχή του έργου : Στις 21 Ιουλίου 2020 ο υπουργός Κωστής Χατζιδάκης, ένα χρόνο μετά από την ανάληψη καθηκόντων του στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, αποφάσισε να ασχοληθεί με το πρόβλημα της δυσοσμίας που βασανίζει εδώ και πέντε χρόνια τους κατοίκους της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου, του Περάματος και του Δ.Πειραιά. Άναψε λοιπόν πράσινο φως στο ΕΚΠΑΑ (Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης), έναν οργανισμό που εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, για να προχωρήσει σε δύο συμβάσεις. Η δεύτερη, που δίνει πάσες και στους πολίτες των αναφερόμενων περιοχών, είναι η "Σύμβαση Ανάθεσης Υπηρεσιών για τον Προσδιορισμό Εκπομπών VOCs από βιομηχανικές και άλλες συναφείς δραστηριότητες της Δυτικής Αττικής".

Το ΕΚΠΑΑ ως αναθέτουσα αρχή της σύμβασης αυτής, εκπροσωπείται από τον Αναπληρωτή Πρόεδρό του Αριστείδη Καλπία. Η σύμβαση αυτή έχει ως Αναδόχους το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης που εκπροσωπείται από τους Αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης και Πρόεδρο της Επιτροπής Ερευνών, Αν. Καθηγητή Ευστράτιο Στυλιανίδη και Κωνσταντίνα Σαμαρά-Κωνσταντίνου, Καθηγήτρια ΑΠΘ στο Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας, ως επιστημονικώς υπεύθυνη του προγράμματος, ( εδώ  η σύμβαση ). 

Πιο συγκεκριμένα αντικείμενο του έργου τους είναι ο προσδιορισμός διάχυτων εκπομπών δύσοσμων πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs) που εκλύονται από βιομηχανικές εγκαταστάσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή Δυτικής Αττικής, ιδιαίτερα στους Δήμους Ελευσίνας και Κερατσινίου Δραπετσώνας και ο προσδιορισμός των πηγών τους.

Και το έργο αυτό περιλαμβάνει έκτακτους ελέγχους από κλιμάκιο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και από εκπρόσωπο της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ για την συλλογή δειγμάτων κατόπιν ειδοποίησης/ καταγγελίας από τοπικούς φορείς (π.χ. Δήμος, Πολίτες).

Ο συνολικός αριθμός δειγμάτων που θα συλλεγούν και θα αναλυθούν θα είναι τουλάχιστον 80 στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων και τουλάχιστον 20 σε περιπτώσεις έκτακτων ελέγχων.

Τέλος η διάρκεια της παρούσας σύμβασης ορίζεται σε τρεις (3) μήνες από την υπογραφή της παρούσας, που ορίζεται ως ημερομηνία έναρξης του έργου. 

Η μέση: Επειδή καμία είδηση δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου αποφάσισα μια μέρα που η μελισσανιδίλα μας έπνιγε να το καταγγείλω ως πολίτης. Τζίφος, διότι δεν βρήκα καμία άκρη. Στα μέσα Σεπτεμβρίου επανήλθα για να σκαλίσω λίγο το θέμα αυτό, στέλνοντας μέιλ και παίρνοντας τηλέφωνα που βρήκα στο διαδίκτυο. Στα τηλέφωνα που βρήκα ή δεν απαντούσαν για μέρες ή μιλούσαν συνεχώς. 

Τελικά στο μέιλ προς το ΕΚΠΑΑ ( p.varelidis@prv.ypeka.gr) μου απάντησε ο κ. Πέτρος Βαρελίδης,  Δ/ντής ΟΦΥΠΕΚΑ (πρώην ΕΚΠΑΑ). Αυτός με  πληροφόρησε πως αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ για το θέμα αυτών των δύο συμβάσεων είναι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και πρότεινε να απευθυνθώ στη Διευθύντρια Νοτίου Ελλάδας κα. Ελευθεριάδου στο τηλ. 2131513765 και στο email   s.eleftheriadouprv.ypeka.gr.

Μιλώντας με την κα. Ελευθεριάδου έμαθα πως η σύμβαση αυτή δεν έχει τελειώσει, και στο τέλος κατάλαβα πως εννοούσε ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Για τα περαιτέρω με παρέπεμψε στον κ. Κων/ντίνο Αραβώση, γενικό γραμματέα ΥΠΕΝ ( 2131513852) και μέιλ grggper@ ypen.gr

Η γραμματεία του υπουργείου με παρέπεμψε στην κα. Κλουτσινιώτη ( 2131513547) η οποία με πληρόφορησε, ότι αυτή η σύμβαση δεν έχει υπογραφτεί και πως δεν γνωρίζει πότε θα ενεργοποιηθεί. Τέλος, μιλώντας στο τηλέφωνο ( 2310997805) με την καθηγήτρια του ΑΠΘ κα.Σαμαρά με πληροφόρησε το ίδιο, πως δηλαδή αυτή η σύμβαση δεν έχει υπογραφτεί ακόμα. 

Με λίγα λόγια, έχουμε μία σύμβαση που πιθανόν μπορεί να συνεισφέρει στον αγώνα μας εναντίον της μελισσανιδίλας και που άκουσον άκουσον, δύο μήνες μετά την ανάρτησή της στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ δεν μπορεί να παίξει κανένα ρόλο. Απλώς υπάρχει στα χαρτιά.

Σ.Δ: Η αλήθεια είναι πως όπως νόμιζα χρόνια τώρα, η ημερομηνία υπογραφής ενός δημόσιου εγγράφου θεωρείται η ημερομηνία που αναφέρεται στην αρχή ή και στο τέλος του εγγράφου. Κι αυτή για τη συγκεκριμένη σύμβαση είναι η 21η Ιουλίου 2020. Πράμα που σημαίνει ότι στις 21η Οκτωβρίου το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. Που να'ξερα ο καημένος ότι ο λαβύρινθος της γραφειοκρατίας ζει και βασιλεύει και τη ζωή μας ακυρώνει. Και μήπως στην προκειμένη περίπτωση ευνοεί να φαίνεται πως ο υπουργός κάτι κάνει δίχως να κάνει τίποτα; Ίδωμεν.   

Όσοι συνδημότες θέλουν να μπουν στον κόπο για να μάθουν περισσότερα γι'αυτήν την ιστορία και να πιέσουν καταγγέλλοντας περιστατικά που η δυσοσμία τους πνίγει μπορούν να δοκιμάσουν στα παραπάνω τηλ. και μέιλ. Να απευθυνθούν σε όλους αυτούς που φαίνεται να είναι οι υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσοσμίας και που στο κάτω κάτω με δικά μας χρήματα κι όλων φυσικά των φορολογουμένων πολιτών, πληρώνονται και γι'αυτήν τη δουλειά. 

Δύο απορίες: Ένα θέμα που υπάρχει είναι με ποιους θα επικοινωνήσουμε, όταν η σύμβαση αυτή επιτέλους θα ενεργοποιηθεί, τις ώρες που συνήθως μας φλομώνει η δυσοσμία, δηλαδή τις μεταμεσονύχτιες και τις πρώτες πρωινές. Και το άλλο θέμα, λαμβάνοντας υπόψη πως πριν μερικούς μήνες οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος που ήρθαν να μετρήσουν ρύπους, το αποτέλεσμα ήταν μηδέν εις το πηλίκο διότι δεν είχαν μαζί τους τα κατάλληλα όργανα, επειδή απ'ότι συμπεράναμε δεν τα είχε η υπηρεσία τους. Τώρα, αν και όποτε επανέλθουν, πολύ πιθανόν τον κόκκινο Μάη, για τους 80 τακτικούς και τους 20 έκτακτους ελέγχους, για να μετρήσουν τις περίπου 100 οσμηρές ενώσεις όπως αναφέρει η σύμβαση, θα έχουν άραγε μαζί τους τα κατάλληλα όργανα; 

Το τέλος του δράματος: Η προσωπική άποψη του ποιητή: Σε όποιο χαρτί πέφτει πάνω στο τραπέζι μας για την αντιμετώπιση της δηλητηριώδους αυτής δυσοσμίας, η γνώμη μου είναι να ποντάρουμε και ότι ήθελε προκύψει. Έτσι είμαι και υπέρ της βοήθειας που αφειδώς μας προσφέρει το σύστημα Μαρινάκη, έχοντας πάντοτε στο πίσω μέρος του μυαλού μου ένα κάρο επιφυλάξεις για τα κίνητρα και τα όρια αυτής της προβολής που μας προσφέρει.

Το ίδιο πιστεύω ότι θα πρέπει να κάνουμε και γι'αυτήν την επιλογή του αρμόδιου υπουργείου με τις δύο αυτές συμβάσεις. Είναι φανερό όμως, δια γυμνού οφθαλμού, πως η δημοτική αρχή, όλες οι δημοτικές παρατάξεις, και το Δημοτικό συμβούλιο αγρόν ηγόρασαν. Γι'αυτούς οι συμβάσεις αυτές, ιδιαίτερη η δεύτερη που δίνει το δικαίωμα στο δήμο και στους πολίτες να καταγγέλουν όταν μας πνίγει η μελισσανιδίλα, είναι σαν να μην υπάρχουν. Δικαίωμά τους φυσικά, αλλά το σωστό δημοκρατικά δεν είναι, εφόσον εξακολουθήσουν να τηρούν αυτήν τη στάση, να εξηγήσουν στους δημότες - ψηφοφόρους με ποιο σκεπτικό επιλέγουν να κάνουν μπάι μπας αυτήν την πρωτοβουλία του υπουργείου; 

Οι εκκρεμότητες:

Αναμένουμε εντός του Σεπτεμβρίου την τελική ανακοίνωση του "Δημόκριτου" για τις έρευνες που διεξήγαγε από τον Νοέμβριο του '18 σχετικά με τη δυσοσμία στην περιοχή Δραπετσώνας - Κερατσινίου και που ήταν μία ανάθεση της Αντιπεριφέρειας Πειραιά. 

Αναμένουμε επίσης την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ σχετικά με την πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου Δραπετσώνας μετά από πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, σχετικά με την τροπολογία που τους έχει παραδοθεί και αφορά στην μετεγκατάσταση σε μία διετία από τη στιγμή που η Βουλή θα υπερψηφίσει αυτήν την τροπολογία, των ρυπογόνων πηγών που βρίσκονται και λειτουργούν στην πρώην βιομηχανική ζώνη Δραπετσώνας. Με δεδομένο ότι  όλα τα υπόλοιπα κόμματα είναι υπέρ, εκτός του ΚΚΕ που κατέθεσε δική του τροπολογία, όπως και να το κάνουμε έχουμε μία αγωνία για τι θα αποφασίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Και πότε φυσικά.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020 10:33
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση