Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020 15:37

Η ομιλία της Αγγέλας Καστρινάκη στην τελετή απονομής πτυχίων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, από το fb

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
kastrinakiΗ τελετή απονομής πτυχίων σήμερα γίνεται με παράξενο και πρωτόγνωρο τρόπο. Αντί να είμαστε όλοι μαζί στο μεγάλο αμφιθέατρο, καθόμαστε ένας ένας, μία μία, στο δωμάτιό μας στο σπίτι μας ή κάποιοι στο γραφείο μας. Είναι κι αυτή μια εμπειρία! Όπως σε όλο τον κόσμο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρακολουθήσαμε μουσικές συναυλίες από μουσικούς που έπαιζαν από το δωμάτιό του ο καθένας, έτσι και τώρα θα πραγματοποιήσετε τη δική σας συμφωνία-συναυλία ενώνοντας τις φωνές σας στην απαγγελία του όρκου, του νέου όρκου της Φιλοσοφικής Σχολής. Θα είναι ωραίο, θα είναι και αυτό κάτι το αξέχαστο.
 Ζούμε βέβαια ακόμα μέσα στην πανδημία και, όπως φαίνεται θα ζήσουμε μερικούς ή και αρκετούς μήνες ακόμα. Ήσασταν τυχεροί που περάσατε το μεγαλύτερο μέρος των σπουδών σας μέσα στη ζεστή ατμόσφαιρα των αμφιθεάτρων και των αιθουσών διδασκαλίας, πλάι σε εμπνευσμένους δασκάλους, και μέσα στην Πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη, στη γόνιμη σιωπή της. Προσαρμοστήκαμε στις νέες συνθήκες, γρήγορα και με επιτυχία. Ανταποκριθήκατε σε αυτή την προσαρμογή με συγκινητική προσήλωση. Μάθατε και μάθαμε όλοι μαζί πολλά, καθώς και δεξιότητες που θα μας χρειαστούν στο μέλλον.
Η έξοδός σας από το λίγο-πολύ προστατευτικό κέλυφος του Πανεπιστημίου δεν θα είναι εύκολη. Έτσι κι αλλιώς δεν ήταν εύκολη τα τελευταία πολλά χρόνια, με τα τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας των πτυχιούχων. Τώρα προστίθεται και η πανδημία με τα οικονομικά της επακόλουθα. Ωστόσο καλό είναι να θυμόμαστε ότι η χώρα μας, όπως και οι περισσότερες χώρες του πλανήτη, έχουν ζήσει πολύ χειρότερα. Οι παγκόσμιοι πόλεμοι του 20ού αιώνα και οι εμφύλιοι πόλεμοι ήταν κάτι απείρως τραγικότερο. Η γενιά των παπούδων και των γιαγιάδων σας αυτό το ξέρει πολύ καλά, και εσείς το έχετε μάθει ίσως μέσα από τις αφηγήσεις τους. Όπως λέγεται συχνά, πόλεμος είναι και ο σημερινός, μόνο που είμαστε όλοι από τη μία πλευρά. Από τη μία πλευρά, παρακολουθώντας με κομμένη την ανάσα τους αγώνες γιατρών και νοσηλευτών να θεραπεύσουν, και τους αγώνες των επιστημόνων να ανακαλύψουν ό,τι θα βάλει μια και καλή τέλος στην απειλή.
Είμαστε από την ίδια πλευρά και πρέπει να μείνουμε ως το τέλος. Στις δύσκολες εποχές βγαίνουν θεωρίες που μας δηλητηριάζουν: τάχα ο ιός κατασκευάστηκε για να μας ελέγχουν, τάχα για να εξοντωθούν οι γέροντες, τάχα για να αυξηθούν τα πλούτη εταιρειών. Ας προσπεράσουμε χαμογελώντας. Ας χρησιμοποιήσουμε την εφευρετικότητα του ανθρώπινου μυαλού για το καλό, όχι για τη διασπορά ύπουλων τρόμων που διαβρώνουν την ψυχή και παραλύουν τη βούλησή μας να αδράξουμε τη ζωή και να σχεδιάσουμε το μέλλον.
Ας μείνουμε λοιπόν από την ίδια πλευρά. Η κοινωνία μας δεν πρέπει να διασπαστεί. Η νεανική σας ορμή ας μη χαλαρώσει την επιφυλακή. Είναι το στοίχημα στον δικό μας πόλεμο. Ναι, είναι καλοκαίρι, ναι, μας κατακλύζει η επιθυμία της ανθρώπινης επαφής, ναι, βγαίνουμε από την παγωμάρα της πιο περίεργης άνοιξης που ζήσαμε ποτέ. Παρ’ όλα αυτά! Οφείλουμε να χαλιναγωγήσουμε τις παρορμήσεις μας, οφείλουμε να ασκηθούμε στην υπομονή, για χάρη του συνόλου της κοινωνία, για χάρη των παππούδων και των γιαγιάδων που επιβίωσαν στον μεγάλο πόλεμο και που απ’ αυτούς προέρχεται η ζωή μας.
Κι ακόμα, κάτι μικρότερο αλλά όχι ασήμαντο: είναι σε κάποιο βαθμό στο χέρι μας και κυρίως στο χέρι σας, εννοώ στην καλοκαιρινή μας συμπεριφορά, αν το Πανεπιστήμιο θα λειτουργήσει με φυσική παρουσία την ερχόμενη χρονιά (εννοείται με μέτρα ασφαλείας), ώστε και ο μελλοντικός φοιτητικός πληθυσμός να απολαύσει τη μεστή παρουσία στα αμφιθέατρα και στη γόνιμα σιωπηλή βιβλιοθήκη, όπως την απολαύσατε εσείς.
Αλληλεγγύη προς τους νεότερους, αλληλεγγύη προς τους γηραιότερους. Ας γίνουμε σημαιοφόροι της αλληλεγγύης σε αυτόν τον ιδιόρρυθμο πόλεμο. Και θα νικήσουμε!
Σας συγχαίρω θερμά για την επίτευξη του στόχου σας. Χαρείτε το πτυχίο σας, χαρείτε το καλοκαίρι σας, ετοιμαστείτε να χρησιμοποιήσετε τα εφόδιά σας, όσα σας δώσαμε, όσα κατακτήσατε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με εφευρετικότητα και αισιοδοξία.
H Αγγέλα Καστρινάκη ( Αθήνα, 1961) είναι καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020 19:45

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση