Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2020 03:31

Δυστυχώς ο Ερντογάν θα αποφασίσει τελικά αν η Αγία Σοφία θα παραμείνει μουσείο ή θα γίνει τζαμί

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

agiasofia1Και δυστυχώς η απόφαση του τουρκικού ΣτΕ είναι ακόμα μία απόδειξη του ότι γίνεται όλο και πιο απολυταρχικό το καθεστώτος που έχει εγκαθιδρύσει ο Ερντογάν στην Τουρκία και όπου η διάκριση των εξουσιών υπάρχει μόνο τύποις. Στην προκειμένη περίπτωση το ΣτΕ άναψε πράσινο φως στον Τούρκο πρόεδρο για να αποφασίσει αυτός για ένα θέμα που σχεδόν σε όλες τις σύγχρονες χώρες είναι αρμοδιότητα των ανωτάτων τους δικαστηρίων.   

 Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας, το οποίο συνεδρίασε με συνοπτικές διαδικασίες που κράτησαν 17', προκειμένου να αποφανθεί, αν η Αγιά Σοφιά θα μετατραπεί ή όχι σε τζαμί. Το Δικαστήριο εξέτασε την κυβερνητική απόφαση του 1934, με την οποία αποδιδόταν μουσειακός χαρακτήρας στο αναγνωρισμένο σήμερα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

 Η υπόθεση που παρουσιάσθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, αμφισβητούσε τη  νομιμότητα εκείνης της απόφασης και σύμφωνα με εμπλεκόμενο δικηγόρο η κρίση των δικαστών θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες. Το Δικαστήριο απεφάνθη ότι το διάταγμα του 1934 είναι μεν σύννομο, όμως η αλλαγή του μουσειακού καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς μπορεί να γίνει απλώς με ένα νέο προεδρικό διάταγμα. 

 Η παραπάνω απόφαση αφήνει στα χέρια του Ερντογάν την πρωτοβουλία των κινήσεων και του δίνει το ελεύθερο να πράξει κατά το δοκούν. Και το δοκούν για τον Ερντογάν είναι πάντα η προσωπική του προβολή και η επίτευξη των πολιτικών στόχων του. Το Δικαστήριο φρόντισε, άλλωστε, η καθαρογραφή της απόφασής του να γίνει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Να συμπέσει δηλαδή με την επέτειο του “αποτυχημένου πραξικοπήματος” του 2015, δίνοντας στον “σουλτάνο” την ευκαιρία για νέες πανηγυρικές εκδηλώσεις σε στιλ τουρκομπαρόκ, όπως εκείνες που διοργάνωσε στον ίδιο χώρο κατά την επέτειο της Άλωσης.

Εξάλλου, την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί την πρότεινε ο ίδιος ο Ερντογάν, υιοθετώντας, μετά την αποτυχία του στις περσινές περιφρειακές κι δημοτικές εκλογές, το σχετικό πολυετές αίτημα τουρκικών ακροδεξιών οργανώσεων και φανατικών μουσουλμάνων. Ένα αίτημα που έρχεται σε αντίθεση με αποφάσεις Παγκόσμιων Οργανισμών και εμπεριέχει χαρακτηριστικά θρησκευτικής μισαλλοδοξίας. Το νέο-οθωμανικό καθεστώς του Ερντογάν, ωστόσο, έχει τις δικές του αντιλήψεις για τη συνέχεια του ανθρώπινου πολιτισμού. Αντιλήψεις, οι οποίες δεν έχουν σχέση με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις διεθνών οργανισμών.

Οι διεθνείς αντιδράσεις 

Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγιά Σοφιά ως μουσείο» και «να διασφαλίσει ότι θα παραμένει προσβάσιμη σε όλους», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικ Πομπέο, δήλωση η οποία εκφράζει την επίσημη θέση της Ουάσιγκτον.

 Και το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ζήτησε να παραμείνει «ανοιχτή για όλους» η Αγία Σοφία, λίγες ώρες αφότου το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας εξέτασε το αίτημα να μετατραπεί το μουσείο σε τζαμί.

«Ένα σύμβολο ανεξιθρησκίας και πολυπολιτισμικότητας, ο χώρος αυτός πρέπει να παραμείνει ανοιχτός για όλους», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η Αγία Σοφία που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO εδώ και δεκαετίες είναι ένα από τα μνημεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Τουρκία.

Η χθεσινή δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα κλείνει ως εξής: «Αναμένουμε ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις για το καθεστώς αυτού του μοναδικού μνημείου της Αγίας Σοφίας θα έχουν μετρημένο χαρακτήρα και θα λαμβάνουν υπόψη τη μεγάλη ευαισθησία των πιστών για το ζήτημα αυτό στο γνωστό πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις μεταξύ των θρησκειών, και την υφιστάμενη πρακτική του διεθνούς δικαίου που αφορά τους κανόνες διαχείρισης των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO»

Πως ερμηνεύεται η δικαστική απόφαση για την Αγία Σοφία  του Κώστα Ράπτη

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2020 17:32

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση