Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020 18:03

Μία συζήτηση για το Μικρολίμανο που έπρεπε να έχει γίνει από καιρό

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
mikrolimanoΒρεθήκαμε, την Τετάρτη 17 Ιουνίου το απόγευμα, στα σκαλάκια της Μίνωος ανάμεσα στα προσφυγικά με τους κατοίκους. Η συζήτηση δεν έμοιαζε με τις άλλες που έχουμε οργανώσει στις γειτονιές. Στήθηκε από τον «Πειραιάς για Όλους» μαζί με μία μικρή ομάδα δημοτών που κυριολεκτικά ζήτησαν βοήθεια μέσα στο αδιέξοδο που βιώνουν.

Ανταποκρίθηκαν κάπου εκατό κάτοικοι. Πολλοί πέρασαν, στάθηκαν, άκουσαν, μίλησαν, ρώτησαν. Η κουβέντα έφτασε ως αργά το βράδυ. Ήταν παλιοί πρόσφυγες, νέες και νέοι, επιχειρηματίες, άνθρωποι που έχουν ζήσει εκεί από τα γεννοφάσκια τους. Και από εμάς μία μεγάλη ομάδα: ο επικεφαλής Νίκος Μπελαβίλας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βάνα Μελά, Λία Δρίτσα-Αποστόλου, Παναγιώτης Αναστασάκος, Δημήτρης Γκερλές, ο κοινοτικός σύμβουλος Αγαπητός Αγαπητάκης, η συντονίστρια της παράταξης Αργυρώ Βράκα.
Μας τίμησαν και μίλησαν ενημερώνοντας αναλυτικά, ο τ. Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, που είχε την πρωτοβουλία και εξασφάλισε τη χρηματοδότηση του έργου της ανάπλασης από την Περιφέρεια Αττικής, ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Πειραιά, Αχιλλέας Κουτσοδόντης, ο οποίος είναι βαθύς γνώστης του τεχνικού έργου. Παρούσα με την ομάδα του «Πειραιάς για Όλους» και η τ. βουλευτής Πειραιά, Ελένη Σταματάκη.

Οι κάτοικοι στις πολλές παρεμβάσεις τους ανέδειξαν τα κύρια ζητήματα.

Πρώτα η ηχορύπανση κάποιων καταστημάτων, η οποία έχει ξεφύγει πλέον, δεν ελέγχεται και κάνει τις νύχτες αβίωτες ως τα ξημερώματα. Με την αστυνομία και τη δημοτική αστυνομία απούσες ή κωφεύουσες. Έπεται η ανυπαρξία σχεδίου στάθμευσης και εξασφάλισης θέσεων στους μόνιμους κατοίκους όπως και στους ανθρώπους με αναπηρίες. Τελευταία αλλά όχι ασήμαντα, η ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση με τα σκουπίδια και οι θορυβώδεις καμινάδες των μπαρ και εστιατορίων ανάμεσα στα σπίτια.

Ανησυχούν βαθύτατα και για τη μεγάλη καθυστέρηση της ανάπλασης. Είναι οι διαρκείς παρατάσεις -πάνω από δέκα χρόνια- μη κατεδάφισης των αυθαιρέτων, που τους κάνουν δύσπιστους. Δυστυχώς, ενώ το έργο έπρεπε να ξεκινήσει το φθινόπωρο. Τα περισσότερα από 30 παράνομα στέγαστρα  -με εξαίρεση 4 κλειστών καταστημάτων που κατεδαφίστηκαν- όχι μόνο παραμένουν αλλά υπερλειτουργούν αυτή τη στιγμή.

Φοβούνται ακόμη και όχι άδικα, πως η ανάπλαση του Μικρολίμανου, για την οποία όλοι έχουν συμφωνήσει, αντί να αποτελέσει έργο βελτίωσης της ζωής τους, θα ευνοήσει μόνο την υπερκορεσμένη αναψυχή των μπαρ. Το κλειδί είναι η επιβολή της νομιμότητας από την πλευρά του Δήμου Πειραιά. Αλλά ως σήμερα τα σημάδια μόνο αυτό δεν δείχνουν. Όποιος θέλει να παρανομεί στο Μικρολίμανο το κάνει με την άνεση του!

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο Νίκος Μπελαβίλας αφού ευχαρίστησε θερμά τους κατοίκους για τον διάλογο, τον Γιώργο Γαβρίλη για τη μεγάλη συμβολή του στην προώθηση της ανάπλασης και τον Αχιλλέα Κουτσοδόντη για την αναλυτική ενημέρωση εκ μέρους της δημοτικής αρχής και τις προσπάθειες που προσωπικά κάνει για επιτάχυνση του έργου, δήλωσε:

«Ήλθε η ώρα να συζητήσουμε σοβαρά για το Μικρολίμανο. Λυπάμαι που δεν είναι παρόντες ο Δήμαρχος και οι Πρόεδροι της Γ’ και Δ’ Δημοτικής Κοινότητας. Εμείς ξεκινήσαμε τον διάλογο από εδώ, πρώτη φορά με τόσο κόσμο. Τα ερωτήματα, οι αγωνίες και τα απολύτως δίκαια και λογικά αιτήματα των κατοίκων αλλά και των υγιών επιχειρηματιών για την επιστροφή στη νομιμότητα, τον έλεγχο της ηχορύπανσης, την εξασφάλιση πλήρους σχεδίου για τη στάθμευση με δωρεάν ελεύθερες θέσεις για τους διαμένοντες δημότες μας, στα δύο περιφερειακά πάρκινγκ και στη Ναυάρχου Βότση, θα μεταφερθούν άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο μαζί με την αναγκαιότητα να έχουμε ειδική έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να συζητήσουμε όλα αυτά και να λάβουμε αποφάσεις. Θέλουμε το έργο να γίνει οπωσδήποτε για το καλό όλων, χωρίς όμως να επιβαρυνθεί η ζωή των ανθρώπων που ζουν εδώ».
 
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020 18:10

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση