Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013 11:09

Πεπονής - Μουζακίτης, δυστυχώς μας αποχαιρετούν

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Να πούμε, για όσους δεν παρακολουθούν την επικαιρότητα, έστω και μέσα από τα δελτία της τηλεόρασης, πως το δίδυμο Πεπονής – Μουζακίτης είναι εισαγγελείς. Όσοι τους έχουν δει στην μικρή οθόνη μάλλον θα τους έχει εντυπωθεί ο χαρακτηριστικός τρόπος που εμφανίζονται.

 

 

Πάντα μπροστά περπατάει ο Πεπονής και λίγο πίσω του κι αριστερά ο Μουζακίτης, που  καιρό τώρα  πέφτουν στοιχήματα για το πότε θα βγάλει τα μαύρα γυαλιά του. Όταν τους πλησιάζουν δημοσιογράφοι, αυτός που πάντοτε απαντάει με λίγα λόγια και καλά, είναι ο Πεπονής. Αυτό, λοιπόν, το δίδυμο, που από τα λίγα που μαθαίνουμε και καταλαβαίνουμε, μας είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη για το ότι προσπαθεί να κάνει καλά τη δουλειά του, μάλλον δεν θα το ξαναδούμε στις οθόνες μας. Από διάφορα δημοσιεύματα καταλάβαμε πως το δίδυμο αυτό ενοχλούσε ισχυρούς πολιτικούς παράγοντες, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ήταν μπλεγμένοι σε κάποια από τα σκάνδαλα που βγήκαν τα τελευταία χρόνια στο φως. Μία πολύ σοβαρή απόπειρα για να αντικατασταθούν είχε γίνει όταν ήταν υπουργός οικονομικών ο Βενιζέλος.

 

Ποια ήταν η δουλειά τους;  Είχαν στο γραφείο τους 500 περίπου υποθέσεις που είχαν να κάνουν με το οικονομικό έγκλημα. Ανάμεσα σ’αυτές ξεχωρίζουν η υπαγωγή της χώρας μας στο Μνημόνιο, η τραπεζική δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων, οι απόρρητες δαπάνες, η δανειοδότηση του τηλεοπτικού σταθμού Mega και η λίστα Λαγκάρντ.

 

Τι μεσολάβησε, ενώ κανονικά η θητεία τους έληγε στις 30 Ιουνίου 2013 και υπέβαλλαν παραίτηση στις 2 Μαΐου; Η κυβέρνηση θεσμοθέτησε θέση εισαγγελέα διαφθοράς που την ανάλαβε η Ελένη Ράικου. Οι δύο εισαγγελείς κατάλαβαν όμως ότι με αυτόν τον τρόπο τους αφαιρούσουν το ουσιαστικό πεδίο της έρευνάς τους στις πολύ σημαντικές υποθέσεις που είχαν. Αυτό δήλωσαν στην επιστολή παραίτησή τους που υπέβαλλαν προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Οι δύο νέοι οικονομικοί εισαγγελείς που επιλέχθηκαν από τον Άρειο Πάγο είναι οι Π.Αθανασίου και Γ. Μπρης.

 

Στην κατάσταση που βρισκόμαστε το πιο σημαντικό από όλα όσα πρέπει να γίνουν, είναι φανερό πως είναι η ανάκαμψη της χώρας. Πρέπει επειγόντως να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για το 1.3 εκατομμύριο ανέργους, με μισθούς τέτοιους ώστε να μπορεί να ζει ο εργαζόμενος με αξιοπρέπεια. Είναι επίσης φανερό πως η χώρα, το κράτος, πρέπει να ξαναφτιαχθεί. Νέοι νόμοι, νέα νοοτροπία, νέες σχέσεις με το κοινό και με τα κόμματα. Αποκέντρωση και καινοτομίες, πρωτοβουλιακό πνεύμα, είναι από τα στοιχειώδη που πρέπει να μπουν σε τροχιά. Και είναι ολοφάνερο πως σε θέσεις κλειδιά θα πρέπει να επιλεγούν άνθρωποι που θα έχουν διάθεση να παλέψουν, να εργαστούν σοβαρά και να μην έχουν καμία σχέση με ρουσφέτια, με αναξιοκρατία, με πελατιακές σχέσεις. Αλλά για να γίνουν αυτά τα δύο θα πρέπει το παρελθόν να γίνει όσο καθαρότερο γίνεται. Να γίνει δηλαδή, μία εκτεταμένη κάθαρση και οι υπεύθυνοι όλης αυτής της διαφθοράς, αυτής της αχαλίνωτης παρανομίας, θα πρέπει να πληρώσουν. Αυτό λέει η κοινή λογική. Αλλιώς πως θα γίνει αυτό το νέο ξεκίνημα σε υγιή βάση;  Πως θα διαπαιδαγωγηθούν οι νέοι στο σεβασμό της νομιμότητας και στην κυριαρχία της στάσης εκείνης που θεωρεί την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος πάνω απ'όλες; Αν δεν γίνουν όλα αυτά, γίνεται ο μέσος πολίτης να έχει εμπιστοσύνη σε ανθρώπους και κόμματα που προσπαθούν να βγάλουν λάδι όσους ενεπλάκησαν σε διάφορα σκάνδαλα; Δεν ξέρουμε, αυτή η αντικατάσταση των δύο οικονομικών εισαγγελέων μας ενίσχυσε την άποψη πως νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα δεν θα δούμε, τουλάχιστον από αυτούς που είναι τώρα στα πράγματα. Βεβαίως και θέλουμε η πραγματικότητα να μας διαψεύσει. Μην αμφιβάλλετε γι’αυτό.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Μαΐου 2013 07:11
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση